אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלה פוליטית

כלכלה פוליטית

בכל הקשור ליחסי המסחר בין ישראל לטורקיה, ישראל מפסידה במרס טורקי

21.10.2009, 12:13 | דן הלמן

המשבר הנוכחי עם טורקיה יכול ללמד כי מבחינת הטורקים התקבלה החלטה לשנות את טיב מערכת היחסים עם ישראל. טורקיה של היום מנסה להחזיר עטרה ליושנה ולהחיות את ימי תפארתה.

נתב"ג בסוכות - 435 אלף נוסעים היעד המרכזי - טורקיה כך על פי נתוני רשות שדות התעופה. לטורקיה צפויה תנועה של כ-70 אלף נוסעים יוצאים ונכנסים, לארה"ב – 38 אלף. במקביל, חברות התיירות ממשיכות לצאת במבצעים לסוכות יסמין גיל, 4 תגובותלכתבה המלאה

לאזרח הישראלי יש מה לעשות בנידון. חרם צרכנים עובד נפלא בכל העולם. הלוגיקה פשוטה: סחר הוגן? בשמחה, אבל אין סיבה שצד מסוים יעשיר את קופתו של צד אחר כאשר מערכת היחסים עולה על שרטון.

אם בוחנים את המאזן הכלכלי בין ישראל לטורקיה, אנו למדים כי ישראל מפסידה במרס טורקי. בשמונת החודשים הראשונים של השנה הסתכם הייצוא לטורקיה בכ-710 מיליון דולר. הייבוא מטורקיה הסתכם ב-920 מיליון דולר. כלומר - בשמונת החודשים הראשונים של השנה הרוויחה הכלכלה הטורקית על חשבון ישראל 210 מיליון דולר.

בשנים 2008-2007 הרוויחו תושבי טורקיה מתיירות ישראלית כ-675 מיליון דולר. אך מאזן ההשקעות בפועל בין המדינות גרוע אף יותר. ענף התיירות, שהינו מרכיב עיקרי בכלכלה הטורקית - הנמנית על עשר הכלכלות המובילות בעולם בכמות התיירים והרווחיות מהם - איננו נכלל במאזן הסחר.

על פי נתוני משרד התיירות, בשנת 2008 נכנסו כ-17 אלף תיירים טורקים לישראל, המהווים 0.56% מסך התיירות הנכנסת באותה השנה. יחד עם זאת, על פי נתוני משרד התיירות בטורקיה, כמות הישראלים שביקרו בטורקיה ב-2008 עמדה על 558 אלף תיירים - 2.12% מכלל התיירים במדינה. מתחילת השנה ועד אוגוסט ביקרו כ-207 אלף ישראלים בטורקיה. ברור שהמצב הנ"ל מחמיר את מאזן התשלומים בין המדינות.

אין סיבה לתרום לכלכלה של מדינה ולרווחתם של תושביה אשר יחסם אל מדינת ישראל הינו רע במקרה הטוב ומחפיר במקרה הרע. מי שסבור כי אין לו שום השפעה על היחסים הפיננסיים בין המדינות - טועה: ישראל הינה גורם משמעותי בתיירות לטורקיה וממוקמת במקום ה-14 מבחינת כמות תיירים הנכנסים למדינה. 

הכותב הוא מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות

תגיות