אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשנות: שלוש קרנות יותר מדי צילום: גלעד קוולרצ'יק

פרשנות: שלוש קרנות יותר מדי

ככל שמגמת השיפור בשווקים תימשך, קרנות המנוף עשויות לאבד יותר ויותר מהרלבנטיות שלהן

22.10.2009, 06:56 | גולן פרידנפלד והדר רז

"במצגת שלנו אנחנו מדברים על כ־12% עד 15%, כולל כרית הביטחון של האוצר, אבל צריך לזכור שיש הבדל בין יעד המטרה בין הביצוע בפועל. אלו דברים שלא תמיד מתקיימים, אנחנו חיים בשוק קשה". כך ענה יו"ר קרן בראשית גבי פרל במרץ השנה בראיון ל"כלכליסט" לשאלה איזו תשואה תשיג הקרן בניהולו. ואכן, בכל הקשור לקרנות המנוף, יש הבדל גדול בין התכנון לתוצאה.

מה שנראה כמו הפתרון האולטימטיבי לבעיית הנזילות בשוק האשראי החוץ־בנקאי הפך ללא יותר מהזדמנות עסקית חד־פעמית (מצד אלו שהקימו את קרנות המנוף) לגריפת דמי ניהול שמנמנים בגובה של עד 1% (תלוי בתקופת ההשקעה) מהיקף הכספים שהופקדו אצלם.

הרעיון המקורי, שהוצע בשיאו של המשבר, היה שקרנות המנוף יסייעו לחברות למחזר חוב. באוצר אמרו שהכספים לקרנות המנוף יגיעו משני מקורות: מהגופים המוסדיים שמנהלים חיסכון פנסיוני ומהממשלה, שתיתן מטעמה גם כרית ביטחון. לכאורה זהו פתרון נכון בהתחשב במצוקת האשראי שאיימה למוטט כאן לא מעט חברות טובות שנקלעו למצוקת אשראי זמנית.

אלא שמהרגע שבו החליטו על הקמת הקרנות ועד לרגע שהן יצאו לדרך השתנו כמה תנאי יסוד: שוקי ההון נפתחו מחדש ועמם גם האפשרות לגייס הון וחוב מהגופים המוסדיים, המערכת הבנקאית שחררה לחץ מוועדות האשראי שלה, והשווקים הריאליים מראים גם הם סימנים של אביב כלכלי - כפי שאמר נגיד בנק ישראל בראיון ל"ידיעות אחרונות" במרץ השנה.

דווקא במרץ, החודש שבו החלו השווקים בראלי כלפי מעלה, הוקמה הקרן הראשונה - קרן בראשית. השתיים האחרות הוקמו כמה חודשים מאוחר עוד יותר, כשהשווקים כבר אותתו על שינוי של ממש. לפחות את הקמת יתר קרנות המנוף שהיו מתוכננות - החליטו באוצר לבטל.

אלא שאם בוחנים את קרנות המנוף ואת פעילותן מאז ההקמה ומשקללים את מצב השוק, אי אפשר להימלט מהמסקנה שהן לא יותר מפלטפורמה נוחה למשיכת דמי ניהול.

בעלי השליטה והמנהלים לא אשמים שאפשרו להם להקים קרנות מסוג כזה. האוצר רצה והאוצר קיבל - והוא שאשם בהקמתן הלא מוצדקת של הקרנות.

ככל שמגמת השיפור בשווקים תימשך, קרנות המנוף עשויות לאבד יותר ויותר מהרלבנטיות שלהן, כך שבסופו של יום יהיו כאן שלוש קרנות מנוף יותר מדי.

האוצר לא יפרק את הקרנות בשלב זה מכיוון שזו תהיה הודאה בטעות. למנהלים, כמובן, יש את כל הסיבות לרצות להמשיך בקיומן ולמשקיעים המוסדיים זה בינתיים לא ממש מפריע. בתוך כל המיליארדים שהם מנהלים - מי בכלל מרגיש.

כשלאף אחד אין אינטרס להפסיק את החגיגה הזו דרוש מבוגר אחראי. נקווה שהוא יימצא.

תגיות