אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש: עבר פלילי אינו סיבה לדחיית מועמד ליישוב קהילתי

ביהמ"ש: עבר פלילי אינו סיבה לדחיית מועמד ליישוב קהילתי

בית המשפט המחוזי קבע כי עברו הפלילי של אדם לא אמור להיחשב כפרט מהותי בשיקולי ישוב לקבלו כחבר בקהילה, וכי מועמד לחברות ביישוב שאינו נשאל על עברו הפלילי לא צריך מיוזמתו לנדב את מידע זה

29.10.2009, 12:59 | אירית קוטונה

בית המשפט המחוזי בחיפה פסק כי עברו הפלילי של אדם לא אמור להיחשב כפרט מהותי בשיקולי ישוב לקבלו כחבר בקהילה, וכי מועמד לחברות ביישוב שאינו נשאל על עברו הפלילי לא צריך מיוזמתו לנדב את מידע זה.

בני הזוג הרינג, אשר רצו לעבור עם ילדיהם ליישוב בגליל, הגישו מועמדות למספר יישובים בגליל, וביניהם רקפת, אשר הינו ישוב קהילתי במועצה האזורית משגב שבגליל התחתון, והמקרקעין עליהם בנויים בתי הישוב הינם בבעלות מינהל מקרקעי ישראל ומוחכרים לתושבים השונים.

אדם המבקש לבנות את ביתו בישוב, עובר תהליך במהלכו, חותם הוא עם המינהל על הסכם ובתום תקופת הפיתוח, ולאחר שעמד בתנאי ההסכם והשלים את בניית ביתו, חותם המתיישב על הסכם חכירה עם המינהל. כמו כן מחוייב כל מתיישב לעבור הליך מיון לצורך קבלת המלצה מהסוכנות היהודית.

בני הזוג התייצבו בפני ועדת קבלה של הישוב, נשאלו שאלות ושוחחו עם החברים, אשר התרשמו כי בני הזוג מתאימים לקליטה בישוב והשניים אף הופנו למכון אבחון חיצוני, אשר סיפק חוות דעת חיובית באשר להתאמת בני הזוג לקהילה. בני הזוג חתמו על הסכם עם היישוב, והחלו הליכי בניית ביתם. עם זאת, משנודע לרקפת כי לאחד מבני הזוג עבר פלילי, החליטו על ביטול ההסכם עימם.

היישוב תבע את בני הזוג בגין הטעיה, וטען בין היתר, כי הם הסתירו את העבר הפלילי והטעו את רקפת.

בית המשפט לא קיבל את טענות רקפת, וציין כי:"במהלך משא ומתן לכריתת הסכם, ואף לאחריו עשוי צד לחוב חובות גילוי לצד האחר. לא מדובר רק בחובה שלא להטעות ולא למסור מצגי שווא, אלא בחובה אקטיבית למסירת מידע רלבנטי."

עם זאת פסק בית המשפט, כי אמנם "לא מדובר בהתקשרות חוזית רגילה, אלא בהתקשרות לחברות באגודה שיתופית לחיי קהילה משותפים ושצפויה להמשך על פני תקופה ארוכה. עם זאת אין בכך כדי להטיל חובת גילוי בלתי מסויגת ואין בכך כדי להטיל חובת גילוי יזומה על הצדדים לחוזה לגבי כל פרט ופרט."

השופט רון סוקול קבע כי "במקרה הנוכחי איני סבור כי חובת הגילוי המוטלת על מועמד לחברות בישוב מחייבת אותו למסור מידע מפורט לגבי כל "כתם" ו"כתם" בעברו ואף לא לגבי כל פרט הנוגע להליכים פליליים שננקטו נגדו."

השופט סוקול אמר כי "איני סבור מועמד שכלל אינו נשאל על עבר פלילי צריך מיזמתו למסור מידע שכזה. עברו הפלילי של אדם אינו צריך ללוותו לכל אשר יפנה. לחברה אינטרס חשוב בשיקום של עבריינים וקבלתם לקהילה. אין לצפות כי אדם ימסור מידע על עברו הפלילי, אלא מקום שהמידע רלבנטי להתקשרות או שקיימת חובה למסירה."

בית המשפט ציין כי על פי החלטת המינהל, נקבעו קריטריונים להקצאת מגרשים בישובים קהילתיים, וקיומו או העדרו של עבר פלילי אינו נמנה עליהם, על כן קבע השופט סוקול כי עברו הפלילי של המועמד "לא אמור היה להיחשב כפרט מהותי בשיקולי האגודה האם לקבל את הרינג לחברות והאם להמליץ לוועדת הקבלה האזורית לאשר את הקצאת המגרש."

בית המשפט קבע כי לא היתה לרקפת כל עילה לבטל את הסכם המסגרת בשל "הטעיה" או ניהול משא ומתן בחוסר תום לב, ודחה את תביעת הישוב.

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
וועדת קבלה מטומטמת
מה היה פשוט יותר לעשות מהוספת אישור יושר מהמשטרה למועמדים לישוב. יש תפידים רבים שדורשים מבחני כתב יד המלצות ואישורים מהמשטרה ופה היה כנראה פיספוס. בכתבה לא פרטו את העברה עליה המועמד נשפט ולכן קשה להתייחס למקרה לגופו. בכל מקרה אפשר להבין שאנשים סבירים מעדיפים לא להיות בקרבת עבריינים וחבריהם.
החוזה מלובלין  |  30.10.09
2.
משהו פה לא מסתדר לי
אני יכול להבין גישה שאומרת שאסור לישוב להקים ועדת קבלה. ואני יכול להבין גם גישה שאומרת שמותר לישוב להקים ועדת קבלה שתסנן כראות עיניה. אבל אני לא יכול להבין גישה שאומרת שמותר להקים ועדת קבלה אבל אסור לה לסנן בעלי עבר פלילי. אז את מי כן מותר לה לסנן? זה מגוחך.
אלון  |  29.10.09
לכל התגובות