אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל סולל: "לא התפילו כאן מים 20 שנה ואף רגולטור לא שילם את המחיר" צילום: גיא אסיאג

מנכ"ל סולל: "לא התפילו כאן מים 20 שנה ואף רגולטור לא שילם את המחיר"

אבי ברנמילר טוען בכנס מהנדסי חשמל ואלקטרוניקה כי רק עם עזרה מהרגולטורים ניתן יהיה לממן הקמת תחנות כוח פרטיות. "בישראל לא קורה כלום על אי עשייה", אמר

01.11.2009, 15:31 | ליאור גוטמן

"אף גורם לא יממן הקמת תחנות כוח בלי עזרה מהרגולטורים" – כך טען היום (א) אבי ברנמילר, מנכ"ל סולל, בכינוס השנתי של מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה שמתקיים בתל אביב. לדבריו, בלי לקבוע כללי משחק בתחום הנושא לא יקודם.

"תראו איך הנושא התפתח בספרד", אמר. "ב-2007 נחקק החוק שמעודד הקמת תחנות כוח פרטיות והיום יש שם 5,000 מגה וואט בצנרת. אנחנו מדינה קטנה וחייבים את עזרת הרגולטור, וכולנו יודעים שיש מלחמות שלא קשורות לעניין – משרד האוצר שמתנגד, ועד עובדים של חברת חשמל שלא מעודד ומשרד תשתיות שחושב אחרת. בישראל לא קורה כלום על אי עשייה – לא התפילו מים 20 שנה לא קרה לאף רגולטור כלום", אמר ברנמילר.

אנרגיה ירוקה? השר גלעד ארדן מציע: ועדה ממשלתית תקדם תחנות כוח סולאריות אחרי חשיפת כלכליסט על החסמים בהקמת תחנות כוח סולאריות, החליט השר להגנת הסביבה לחדור לטריטוריה של משרד התשתיות, ולקדם ועדה שתקדם את היעד הממשלתי לייצור חשמל ירוק רויטל חובל , 2 תגובותלכתבה המלאה
לדברי אבי וינטר, מנכ"ל אפקון תעשיות בשליטת איש העסקים שלמה שמלצר, הבעיה העיקרית בתחום הקמת תחנות כוח פרטיות היא לא רק מציאת מקורות מימון. "מי שרוצה לשתף פעולה נתקל בבעיות איפה שרק ניתן. בחלק מהמקרים אנחנו תוקעים לעצמנו גול עצמי: יש פרויקטים גדולים ובשם התחרות לא נותנים לחברת חשמל להתמודד, אז באות חברות זרות ולוקחות את העבודה. מה טוב בלהביא חברות זרות במכרז? אני לא הופך לסנגור של חברת חשמל אבל חייבים להשתמש בהגיון הישר איפה שניתן", אמר.

ציון עמוסי, מנהל מנהל החשמל במשרד התשתיות, אמר שנושא הרפורמה בחברת החשמל מתנהל בעצלתיים, מה שהביא את הממשלה לאשר בנייה של כ-3,000 מגה וואט של חשמל. "מעט מאוד הרימו את הכפפה. יצרנים פרטים מבקשים שהמערכת תערוב לסכומים ולהשקעות וכולם יודעים שקשה לגייס כסף בימים אלו". לדבריו, בעתיד תחולק המדינה למחוזות וניתן יהיה להשוות בין תעריפי החשמל בכל מחוז כדי ליצור פיקוח אחיד על המחירים.

רוצים את הידע, מונעים את ההשתתפות

בדיון שנערך בנושא שיתוף הפעולה בין חברת החשמל לחברות פרטיות, אמר יצחק בלמס, מנהל אגף התכנון בחברת החשמל, שיש להם אינטרס רב לפתח את משק החשמל אולם רשות החשמל לא מתירה להם תמיד לעשות את העבודה הנדרשת. "רשות החשמל לא מתירה לנו, מכוח חוק, לעשות עבודה שהיא לא קשורה ישירות למשק החשמל, כמו במקרים של יצרנים פרטיים. האישור ניתן בקימוץ רב ומונע מאיתנו לפעול בנושא", הסביר בלמס.

לדבריו, פרויקטים גדולים חייבים סיוע של חברת החשמל. "כשלון הרגולציה לא אפשר להקים פרויקטים של אנרגיות מתחדשות. אין מגה וואט אחד בארץ מותקן של אנרגיה סולארית. כובלים את ידי חברת החשמל על בסיס הרפורמה".

דוד פרנקלין, מנכ"ל סוגת, מעריך שהדרך לשבור את המונופול של חברת החשמל בתחום הייצור לא תגיע מהבאת יזמים קטנים שילמדו איך לעבוד נכון מול המשק הישראלי. "אפשר לחלק את חברת החשמל לכמה חברות. אני בטוח שיהיו התנגדויות אבל זאת הדרך לעשות את זה. ככה עשו גם במדינות אחרות בעולם".

תגיות