אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": קסם, השחקן הגדול בתעודות הסל, פולש לתחום קרנות הסל צילום: עודד קרני

בלעדי ל"כלכליסט": קסם, השחקן הגדול בתעודות הסל, פולש לתחום קרנות הסל

אקסלנס יקים תשע קרנות סל שינוהלו על ידי קסם תעודות הסל, ולא בחברת הקרנות של בית ההשקעות, כפי שנהוג בשוק

05.11.2009, 11:51 | הדר רז

שחקן נוסף יצטרף בקרוב לתחום קרנות הסל, שהן קרנות נאמנות העוקבות אחר מדדים. קסם, חברת תעודות הסל של אקסלנס, מעוניינת להשיק בקרוב כתשע קרנות סל חדשות על מדדים שונים, והגישה לרשות ני"ע בקשה לאישורן. בענף קרנות הנאמנות ממתינים עדיין להתפתחויות הרגולטוריות הקשורות לקרנות הסל, ועד כה חמישה שחקנים (ללא קסם) כבר השיקו קרנות סל.

באשר לאקסלנס, המנוהלת בידי דוד ברוך, ההחלטה להקים את קרנות הסל בחברת תעודות הסל ולא בחברת קרנות הנאמנות הנה החלטה דרמטית, שכן עד כה בתי ההשקעות בחרו להקים את הפעילות בחברת קרנות הנאמנות, אף שמדובר בפעילות מתחרה לפעילות תעודות הסל, הקיימת במרבית בתי ההשקעות שהקימו קרנות סל. מנגד, אופי ההשקעה של קרנות הסל ושל תעודות הסל דומה, שכן גם אלו וגם אלו מנוהלות באופן פסיבי ואמורות לעקוב אחר המדד, כך שקיים היגיון בניהול המכשיר בחברת תעודות הסל.

קרן סל מבוססת על המודל האמריקאי (ETF), והיא "קרן נאמנות מחקה", כלומר קרן שמחויבת להשיג תוצאות דומות ככל האפשר למדד שאחריו היא עוקבת. כתוצאה משינויים רגולטוריים שעליהם עובדים כיום ברשות ני"ע ובבורסה, אמורות קרנות הסל, על פי הערכות, להתחיל להיסחר בבורסה במהלך המחצית השנייה של 2010. מהלך זה צפוי להשתלב במסגרת שינוי נרחב שבו עוסקת הרשות, הנוגע להעברת תעודות הסל למשטר פיקוח במתכונת דומה לזו הקיימת כיום בקרנות הנאמנות.

לפי המתווה המתגבש, כמו בענף תעודות הסל, המשקיעים יקנו את הקרנות בבורסה במחירי השוק. נוסף על כך, תתבצע פעילות עשיית השוק בקרן, וזו אמורה לייצר נזילות. הרווחים שנוצרים כתוצאה מפעילות עשיית השוק יועברו למשקיעים בקרן. על פי התקנות המתגבשות, קרן סל שלא תצליח לגייס סכום מינימלי בפרק הזמן שייקבע תימחק מהמסחר ותוסב לקרן מחקה. בקרנות המחקות ייקבע המחיר של הקרן פעם ביום, ואלמנט המסחר מול השוק עצמו לא יהיה קיים.

בישראל הוקמו עד כה קרנות סל על ידי אי.בי.אי, דש, כלל פיננסים, מגדל שוקי הון ופסגות, כאשר היקף הנכסים המנוהל בקרנות אלו מסתכם נכון להיום בכ־2 מיליארד שקל. על פי הערכות, שחקנים נוספים צפויים להצטרף לתחום בחודשים הקרובים.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
החתול ישמור על השמנת - גאוני !!
בואו נראה, יושב סוחר של קסם שאחראי, נניח, על תעודת סל קסם ת"א-25. עכשיו הוא יהיה אחראי גם על הקרן המחקה את מדד ת"א-25. בקרן הוא מקבל דמי ניהול קבועים ואם הביצועים שלו טובים מחזיקי הקרן ירוויחו. בתעודת הסל, אם הביצועים שלו טובים, כל הרווח של קסם. המחזיקים לא מקבלים מזה כלום. עכשיו, אנשי הרשות לני"ע היקרים, נסו לנחש מה יקרה אם תהיה לסוחר הזדמנות לרווח. איפה הוא יבצע את הפעולה, בקרן או בתעודה ? ונניח שבקרן יש קונים ובתעודה יש מוכרים, בעיקרון הסוחר אמור "לקזז" פעולות אבל נחשו באיזה מחיר יהיה הקיזוז ומי ירוויח מזה ? בקסם בטח יספרו לנו על הפרדה מוחלטת וחומות סיניות .... ותחשבו על זה.
Q  |  07.11.09
2.
האלטרנטיבה הכלכלית לקרנות הנאמנות
מי שמשקיע בקרן נאמנות הוא חלמאי. אין סיבה לשלם דמי ניהול בשיעורים של בין 1% ל- 3% בשנה, על סך הכסף המושקע בקרן, עבור מנגנון השקעה שלא הוכיח את עצמו מעולם ובאופן תיאוטי, במקרים נדירים יכה את מדד היחוס (Bench Mark). חשוב לקרוא את הספר "שוק ההון וניירות הערך" של פרופ' משה בן חורין כדי להבין עד כמה זה טפשי! יש מודל פשוט (MPT) שמגיע באמצעות 3 ני"ע בלבד למבנה של כל קרן נאמנות ב-0% דמי ניהול!!!
המומחה לשוק ההון  |  05.11.09