אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מים זה לא מוצר מותרות?

מים זה לא מוצר מותרות?

הדירוג במחירי המים הוא מוצדק כשיטה להגדרת מוצר מותרות. השיטה הלוקחת בחשבון את מספר הנפשות בבית, מאפשרת רמת מחיר נמוכה לשימוש הבסיסי ומחיר גבוה לשימוש העודף

06.11.2009, 08:06 | מיכאל תבור

כמו בשבוע הקודם, אני רוצה להתחיל בהצהרה שתבהיר את עמדתי העקרונית: ההחלטה של פקידים מסוימים לדחות את התפלת המים, היתה החלטה אומללה וקצרת ראות כמו החלטות אחרות שהתקבלו באותו בניין. החלטה נכונה היתה להתפיל מים ולמכור אותם במחיר מלא, על פי העלות השולית של התפלה, גם אם "במקרה" המאגרים יתמלאו ממי הגשמים. "החשש" שמא יהיו שנים גשומות שייתרו את התפלת המים, נמצא באותה קטגוריה כמו המחשבה שהעלאת תעריפי החניה בתל אביב וצמצום מקומות החניה, תביא לנסיעה בקווי התחבורה הציבורית וברכבות, למרות תדירותן הנמוכה והבעיות האחרות המאפיינות את המערכת.

אבל, הסוגיה שאני רוצה להעלות כאן, היא האם מים הם מוצר מותרות או מוצר חיוני.

הנושא עולה כעת כשראש האופוזיציה - ציפי לבני הודיעה כי תלחם נגד היטל המים שנחקק לאחרונה והכעיס את כל בעלי הגינות הגדולות והבריכות בישראל. כשפוליטיקאי מחפש כותרות הכל הולך, כולל קביעות שגויות לפחות מבחינת התיאוריה הכלכלית.

הטענה הבסיסית במאמר זה היא: מים אינם מוצר יחיד, אלא כמה מוצרים, גם אם הרכבם זהה והם זורמים באותם צינורות. בעוד שמים לשתיה הם מוצר חיוני מאוד (מוצר בעל ביקוש קשיח מאוד) מים לרחצה הם מוצר חיוני למדי (אם נתעלם מההרגלים של כמה תרבויות) אבל מים לגינות הם בהחלט מוצר, שלפחות בחלקו, ניתן להגדרה כמוצר מותרות וכאמור אין זה משנה אם כל שלושת קטגוריות המים זורמות בצינור אחד.

אחד הדברים שיש לבחון האם מוצר הוא מוצר מותרות הוא "גמישות הביקוש". גמישות הביקוש פירושה: אחוז השינוי שיתרחש בכמות המבוקשת מהמוצר, כתוצאה משינוי של אחוז במחירו, דבר שיש לבחון אותו בעת שכל שאר הפרמטרים לא השתנו (אחרת יכול להיות שגורמים אחרים השפיעו על הכמות המבוקשת).

מחקר שנערך לפני כמה שנים לגבי צריכת החשמל, הראה כי למרות שגם החשמל כולו זורם באותם כבלים וחוטים לבית ולמרות שבבתים אין הפרדה בין שעונים לצריכת חשמל למזגנים ולצריכת חשמל לתאורה, אנשים מבחינים בין שני סוגי צריכת החשמל. גמישות הביקוש של צריכת חשמל למיזוג גבוהה מזו של גמישות הביקוש של צריכה לתאורה. כלומר אם מחיר החשמל יעלה, השינוי בצריכת החשמל לתאורה יהיה אפסי, (גמישות ביקוש קרובה לאפס או כפי שמקובל לנסח זאת "קשיחה לחלוטין"), אבל השינוי בצריכת החשמל למיזוג, יקטן באופן מוחשי יותר. כלומר למרות שמבחינה פיסיקלית אין הבדל בין האלקטרונים הרצים להם הלוך וחזור בחוטי החשמל ומייצרים את זרם החילופין שאנו צורכים, הרי הצרכן מזהה שני מוצרים שונים שהוא מתייחס אליהם באופן שונה.

בחינה של הביקוש למכוניות העלתה כי המכוניות בשנות השישים, גם מכוניות קטנות ועלובות כמו פיאט 600 או פיאט 850 שהיו פופולאריות יחסית, בזמנים שקדמו לסובארו, נתפסו כמוצרי מותרות ואילו בעשור הראשון של האלף השלישי, מרבית המכוניות המשפחתיות שהינן מפוארות פי כמה מאותן מכוניות פיאט קטנות חסרות מזגן ודחוסות, נתפסות כמוצר בעל ביקוש קשיח יותר. כלומר, הנכונות לוותר על המכונית גם אם המחיר התייקר, הינה נמוכה. הגדרת מוצר כמוצר מותרות תלויה במידה רבה ברמת ההכנסה ובמחיר היחסי של המוצר, כלומר מחיר גבוה יחסי הן לרמת ההכנסה והן למחירי מוצרים אחרים, יגדיר את המוצר כמוצר מותרות. אם מחר בבוקר המלח יעלה מהמחיר הנמוך השווה לכל נפש, בו הוא נמכר כיום למחיר הגבוה פי מאה, למשל, מלח יהפוך להיות מוצר מותרות שיהיה בשימוש של עשירים בלבד.

מי שמחזיק בגינה שלו בריכה או יושב על דונם גינה ויותר ולא מוותר על חלקת דשא, בהחלט ניתן להגדירו בעת מחסור במים כעושה שימוש במוצר מותרות. דווקא הדירוג במחירי המים הוא מוצדק כשיטה להגדרת מוצר מותרות. השיטה הלוקחת בחשבון את מספר הנפשות בבית, מאפשרת רמת מחיר נמוכה לשימוש הבסיסי ומחיר גבוה לשימוש העודף.

כלומר, מאחר והמחדל של אי חתימת ההסכמים על התפלת המים במועד הוא כבר עובדת יסוד בחיינו ולכן יש פיגור בהקמת המתקנים ולכן יש מחסור במים והידלדלות של האקוויפרים העיקריים, הכלי המוצע הוא כלי נכון. הדבר כמובן אינו פותר את מי שצריך לבדוק את הכשלים בקבלת החלטות ובמעקב אחר ביצוען, לא רק לגבי מים, כי אם גם לגבי מערכת הסעת המונים בגוש דן ופרוייקטים מהותיים אחרים.

הכותב מנהל את חברת תבור כלכלה ופיננסים ודיבידנד השקעות www.tavor.biz

תגיות

63 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

63.
כמה חכם!
נכון, היטל המים הוא "מס". נכון, אוזלת היד של הממשלות לדורותיהן יוצרת עכשו מצב של הכנסות למדינה ממוצר שלרבים מאיתנו הוא מוצר חיוני. אבל, "קביעות" אלה הן שטחיות כפי שהן קצרות רואי: התפישה שבאותו הצינור זורמים גם מיים חיוניים וגם מי מותרות היא תפישה יסודית וחכמה, המחייבת אותנו לבחינה מעמיקה של "מי מוכר לנו מה" ומהו היעד של כל מולקולה של H2O: למקלחת של משפחה נצרכת, או ל"רקע יפה" לפוטו-אופ ביתי של נבחר ציבור פופוליסטי זה או אחר? המאמר הזה נותן ניתוח הגיוני, תכליתי, מקצועי וגם, ועוד יש מי שמעריך דברים שכאלה, גם אומץ וגם יושר. אני מזמין אתכם להצביע לקול התבונה והניסיון של מר תבור ולא למי שצועק הכי חזק.
ארז , תל אביב  |  08.11.09
62.
גמישות הביקוש לא בהכרח מעידה על יעילותו של היטל בצורת
גמישות הביקוש נקבעת ע"י הצרכנים - שהם אנחנו - אנשים חסרי השכלה רלוונטית שלא תמיד מודעים להשלכות של מעשינו. כשמדובר במי שתיה - אנחנו יודעים שאנחנו חייבים לשתות, לכן הביקוש קשיח. כשמדובר במי רחצה - לא כולם יודעים מהי כמות המים המינימלית לשמירה על הגיינה, וכאן יכול להיות שהביקוש קשיח למרות שיכולה להיות יותר גמישות. אבל הסכנה הכי גדולה היא מים להשקיית גינות - כאן ישנה גמישות כי הצרכן הוא הדיוט ולא מודע להשלכות. היא לא מבין שאם לא ישקה את הגינה, יכול להיות שעץ הרחוב ששורשיו שלוחים אל הגינה הפרטים ו'גונבים' ממנה מים - עשוי לסבול מצמא. התוצאה עשויה להיות התייבשות מיידית, אך גם הגברת הסיכון שהעץ יחטוף פטריה או מחלה - ולאחר מס' חודשים או שנים העץ עלול פשוט להתמוטט במפתיע ולגרום לפגיעות בגוף וברכוש. אם כולנו היינו מודעים לסכנה הזו, לא היינו ממהרים לייבש את גינתנו הצנועה. יש גם השלכות ארוכות טווח על משק המים - ללא השקייה אין צמחים שמצלים על הקרקע, האדמה מתחממת ויותר מים מתאדים. כשאין צל, גם לבני האדם חם יותר והם חשופים יותר למכות חום, סרטן העור ושתייה מרובה. באין שורשים שמשמרים את מבנה הקרקע, היא נאטת, ומי גשמים אינם מחלחלים היטב למאגרי מי התהום. נכון, יש ביזבוז משווע של מים, אבל לא כל גינון הוא ביזבוז - גינון חסכוני במים הוא חיוני! ריקון בריכות לא יפגע באף אחד בטווח הארוך, אבל את נזקי ייבוש הגינות בקיץ האחרון אנחנו נרגיש עוד שנים רבות. אני בעד דירוג של מחירי המים, אבל בתנאי שניתן לקיים גינון חסכוני מבלי לשבור תוכנית חיסכון. קל להתלהם נגד בעלי הגינות הגדולות, אבל לגינות האלו יש תפקיד חשוב במערכת האקולוגית שלנו. חשוב לחסוך במים ולהשקות רק את המינימום הנדרש לקיום גינה, אבל ההיטל הנוכחי לא מאפשר אפילו להשקות גינה קטנה וחסכונית מבלי לשלם סכומים בלתי ריאליים.
מיה  |  08.11.09
61.
מה אתם אומר? שאני צריך להפסיק להתקלח 30 דקות פעמיים ביום?
אני מסכים גם עם הכותב וגם עם הטוקבקיסטים הזועמים - מצד אחד חייבים לפעול ומדרגות תשלום כאלה הן פתרון טוב לשעת חרום. מצד שני יש מקום לבחון מי הם הגורמים שמבזבזים הכי הרבה מים ושם לקצץ (קיבוצים, מושבים, עיריות) כמו גם לקבוע הקצבות ריאליות ולא אכזריות שמספיקות רק לצחצוח שיניים פעם ביום. שמתם לב שכל פעם שיש מחדל ארוך שנים של ממשלות על גבי ממשלות (במקרה הזה מחדל המים וההתפלה) ישר רצים ומפילים את זה על ביבי - מי שבא ונותן פתרון (בעוד קודמיו הרפים והמיותרים פשוט נמנעו מלתת פתרון כי זה פופוליסטי ולא יוצר מהומות). מחדל ה"הטפלה" ותחשבו על זה...
אוהב להתקלח , דוש  |  08.11.09
60.
ובבעיה האמיתית, לא מטפלים....
מנכ"ל נכבד.... (אגב, כל אחד רוצה להיות מנכ"ל, להיות מזכ"ל, להיות מפכ"ל, כל אחד רוצה להיות משהו, מישהו...ת שיר נפלא של אריק איינשטיין ושלום חנוך) ולענייננו, כרגיל במדינת ישראל לא מטפלים בשורש הבעיה.... שכן נשאלת השאלה, האם מס הבצורת יוסיף מים למאגרים? האם תוספת מיסוי תגרום לכך שבשנת 2020 יהיו מספיק מים? אז נעלה את מחיר מ"ק מים ואז מה? כמי שמתגורר ליד ערוץ נחל פולג וראה את כמויות המים האדירות שזרמו בו, לים... נחמץ הלב על גודל השערורייה והטימטום. בבעיה מטפלים מהשורש, מתקני התפלה, הטיית מי מעיינות  אכזב למאגרים, השבת מי שפכים, התקנת ברזים אוטומטיים במקלחות הקאנטרי קלאבים ומקלחות ציבוריות ועוד ועוד. אבל במדינת ישראל שיטת השקשוקה עובדת - כאן מצאנו פיתרון להגדלת כמות המים השנתית - מס! איך לא חשבנו על זה קודם?....באמת איך? ולכן מנכ"ל יקר, תסכים או לא תסכים, למי זה חשוב? מים לא תוציא מזה...
בועז , שרון  |  07.11.09
לכל התגובות