אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בועה מופרכת צילום: מאיר אזולאי

בועה מופרכת

אם אפשר להסביר את מחירי הדירות בשיקולים כלכליים, סימן שאין בועה. ואכן, את עליית הביקוש לנדל"ן למגורים אפשר להסביר בניתוח כלכלי פשוט

10.11.2009, 08:18 | אביה ספיבק

שוק הדיור רותח. בכל הארץ עלו המחירים בשנת 2008 ב־3.7% ובשני הרבעונים הראשונים של 2009 ב־7.8% וב־2.8% . בירושלים, בתל אביב ובחיפה המספרים אף גבוהים יותר מהממוצע הארצי (הנתונים מהלמ"ס).

הכותרות בעיתונים מספרות על בועת נדל"ן בישראל. בועת נדל"ן היא עניין מטריד מבחינת הציבור והמשק. המשבר הפיננסי הגלובלי האחרון הרי החל בהתפוצצות של בועת נדל"ן, שבעקבותיה ירדו המחירים בארצות הברית ב־30% לעומת השיא של 2006. במצב זה רוכשי הדירות נמצאים בבעיה: מצד אחד הם חייבים לקנות את הדירה מהר, כי המחירים עולים ועולים; מצד שני הם חוששים שבתוך זמן קצר יחסית הבועה, אם אכן ישנה כזאת, תתפוצץ, ומלבד התסכול על העיתוי הגרוע של הקנייה גם ערך הנכס שבידיהם יירד בחדות.

כמו טירוף הצבעונים במאה ה־18

בועה במחירו של נכס מתרחשת כאשר מחירו עולה רק בגלל הציפיות שהוא יוסיף לעלות, אף על פי שכבר הגיע לגבהים שאין להם הצדקה כלכלית. הדוגמה הקלאסית היא טירוף הצבעונים (Tulip Mania) בהולנד במאה ה־18. בשיא הבועה היה מחירה של פקעת צבעונים גבוה יותר ממחיר הזהב, אבל אנשים המשיכו לקנות פקעות בגלל הציפייה שמחירן יוסיף לעלות בעתיד. בועה כזאת סופה להתנפץ, כי ברגע שנעצרת עליית המחירים, כולם רוצים למכור והמחיר צונח עד לערכו הכלכלי.

בניגוד לבועות של מחירי הצבעונים, בועות נדל"ן הן דבר נפוץ. נוכל אם כך לנסח את מבחן הצבעונים: אם אפשר להסביר את העלייה במחירי הדירות בשיקולים כלכליים, סימן שאין בועה. ואכן, את עליית הביקוש לנדל"ן למגורים שהביאה לעליית המחירים האחרונה אפשר להסביר בניתוח כלכלי פשוט: המשק יצא ממיתון שבו מחירי הנדל"ן ירדו, ולכן סביר לצפות לתיקון כלפי מעלה. כמו כן, ריבית בנק ישראל נמוכה מאוד והיא הופכת את הנדל"ן לאטרקטיבי בקרב קוני דירות למגורים שנוטלים משכנתאות.

מהצד השני, הביקוש גדל גם בקרב קוני הדירות להשקעה, שכן אלטרנטיבות ההשקעה העומדות בפניהם מניבות תשואות כמעט אפסיות. לדוגמה מחיר של דירה בישראל הוא 850 אלף שקל בממוצע ושכר הדירה החודשי הוא 2,700 שקל בממוצע, כלומר כ־32 אלף שקל בשנה. סכום זה הוא תשואה ריאלית של 3.8% על ההשקעה (בהנחה שלרוכש היה כל ההון הדרוש), וזו תשואה בהחלט סבירה שאינה שונה בהרבה מהתשואה הריאלית הממוצעת על אג"ח צמודות של ממשלת ישראל. באינפלציה של 2% בשנה תשואה זו שקולה לתשואה שקלית של 5.8% בשנה, הרבה יותר מתשואות שמתקבלות היום. בערים היקרות בישראל, תל אביב וירושלים, התשואה הריאלית נמוכה יותר, אך עדיין מגיעה ל־3.3% בשנה.

גם בתשואות נמוכות יותר כדאי לעתים קרובות לקנות דירה ולא לשכור ולשלם את השכירות מהריבית. ומכיוון שאין בישראל כמעט שוק דיור להשכרה ממוסד, מי שגר בשכירות חשוף בסוף השנה לפינוי, והתוצאה היא הגבלה על היכולת להתאים את הדירה לצורכי הדייר.

לקנות דירה בראש צלול

ניתוח זה הוא כמובן מקוצר, ואינו מביא בחשבון את הסיכונים שיש בקניית דירה, סיכוני השוק הכלליים וסיכונים ספציפיים לכל דירה בנפרד. זהו קירוב ראשון, המאפשר לבדוק בזריזות את הקשר הכלכלי בין מחירי הדיור לערך ההשקעה. עם זאת, אפשר בהחלט להסיק כי שוק הנדל"ן אינו נמצא היום בבועה. האם יוסיפו המחירים לעלות? קשה לדעת, אולם העלאת הריבית הצפויה בחודשים הקרובים בוודאי תפעל לקרר את שוק הנדל"ן.

כדאי אפוא שהציבור יירגע ויבין שמוכרי הדירות רק מרוויחים מהשמועות על בועת הנדל"ן. קניית דירה היא עסקה ענקית לרוב הציבור, וחשוב לבצע אותה בראש צלול.

תגיות

55 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

51.
באופן כללי אני מסכים עם הפרופ'- ניתוח מעמיק יותר:
ניתן להסביר המשך התייקרות של מחירי הדיור באופן כלכלי קר, אך ניתן גם להסביר את בלימת העלייה בדרך זו. נראה שמחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות בטווח הארוך, כפי שקרה מאז קום המדינה. ייתכן מאוד, עם זאת, שבחודשים הקרובים תהיה הוזלה (קטנה) בפריפריה ואולי גם באיזורי ביקוש מרכזיים (צפון ומרכז ת"א, מרכז ר"ג, גבעתיים) אך המגמה הכללית תהיה למעלה כה"נ. מה תומך בהמשך ההתייקרות? 1) ריבית נמוכה- כנראה תישאר גם בשנה הקרובה (לפי הצהרות הנגיד). 2) היעדר קרקעות אמיתי (רמת גן) או סמי- פיקטיבי (ראשל"צ, נס ציונה). 3) יזמים וקבלנים מקפיאים או מאטים התחלות בניה על מנת להשאיר את המחירים גבוהים= ירידה בהיצע. 4) שיעור ילודה גבוה בישראל יחסית למדינות מערביות אחרות= עליה בביקוש. 5) תשתיות בעיקר במרכז= תומך בעלית מחירי הדיור במרכז (לאו דווקא בכל הארץ). 6) חידוש רכישות של זרים יהודיים (בעיקר מצרפת). 7) לרוב בתי הבית בישראל יש דירה בבעלות, הממשלה גובה מיסוי גבוה עבור דירות יקרות, יזמים וקבלנים רוצים למקסם רווחים, דהיינו- אין אינטרס אמיתי להוריד את מחירי הדיור (למעט בקרב אנשים/ זוגות צעירים בעיקר). מה תומך בהפסקת ההתייקרות? 1) צפי להעלאת הריבית בעתיד בטווח הבינוני- תלוי במצב המשק המקומי והגלובלי. 2) התקשורת אשר מפמפמת את נושא ה "בועה" (שכנראה אינה קיימת) ועקב כך, אי ודאות בקרב המוכרים והקונים לגבי עתיד מחירי הדיור בטווח הקצר-בינוני. 3) פער גדול בין המשכורת הממוצעת למחיר דירה ממוצעת- רוב הדירות במרכז ייקנו ע"י עשירים, ובני מעמד הביניים או המעמד התחתון יידחקו לפריפריה- מה שיגרום לעליה במחירי הנדל"ן בפריפריה במקביל להתייקרות נוספת במרכז. לסיכום- קיימת אי ודאות רבה בשוק לגבי התמשכות עליית המחירים בטווח הקצר והבינוני, אך למעט משבר סאב-פריים משלנו או מלחמה גרעינית (שיהרסו את המדינה, כך שאף אחד לא ירוויח מכך), ההערכה היא שמחירי הדיור יעלו בטווח הארוך. עזריאלי המפורסם אמר לפני כשבוע בראיון כי הוא מציע לאנשים לא להמתין ולרכוש דירה כבר עכשיו, בהתאם ליכולותיהם הכלכליות, ללא קשר למחירי הדיור בעתיד בטווח הקצר. אני מזכיר כי עזריאלי אינו רק איש עסקים מבריק, אלא גם פילנטרופ גדול, ולכן נראה כי אינו מדבר מפוזיציה.
מבין בנדל"ן  |  10.11.09
לכל התגובות