אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פולסון או מידאס? צילום: עמית שעל

פולסון או מידאס?

ההשקעה של פולסון בזהב הניבה לו תשואה של 17% מאז תום הרבעון השני על 15% מתיק ההשקעות שלו

15.11.2009, 11:37 | שהם לוי

הזמנים לימדו אותנו שהכאת המדדים בבורסות העולם היא דבר שמרבית המשקיעים לא יעשו על פני שנים. מי שאין לו אסטרטגיית השקעה מוגדרת ומוצלחת מאוד המושתתת על עקרונות מוצקים שהוכיחו עצמם לאורך שנים, לא יצליח בכך. בתום יום המסחר של שישי האחרון, דיווחה חברת קרנות הגידור פולסון על אחזקותיה נכון לתום הרבעון השלישי. דרמות גדולות לא היו שם, מלבד רכישה של נתח אדיר בבנק ההשקעות סיטיגרופ. 

כל מה שמידאס נגע בו הפך לזהב, וכך גם לגבי ג'ון פולסון בייחוד לאור רכישות הזהב שלו בתום הרבעון השני, שהניבו לו תשואה פנומנלית של 17% מאז תום הרבעון השני, על 15% מהאחזקות בתיק.

במהלך הרבעון השני הקצה פולסון כ-16% מסך הנכסים שהוא מנהל להשקעה בזהב, הנימוק, כפי שחשפנו אז ב"כלכליסט" היה המאזן התופח של הפדרל ריזרב שצפוי לדעתו לייצר אינפלציה. למרות שבינתיים בבנק המרכזי האמריקאי וטובי המומחים לא סברו ולא סוברים שנראה כאן אינפלציה בקרוב.

אך עם עובדות אי-אפשר להתווכח ותעודת הסל על מחיר הזהב (סימול: GLD) הניבה רק ברבעון השלישי תשואה של יותר מ-8%, מאז תום הרבעון השלישי הספיקה המתכת היקרה לשבור שיאים נוספים ומחירה הרקיעה ביום שישי האחרון ל-1,116 דולר לאונקיה.

המגע של פולסון משיל אותו למידאס, לא אני לא מגזים, אכן ג'ון פולסון הוא עדיין לא פיטר לינץ' האגדי, לא ג'ורג' סורוס וממש לא מתקרב לקרסוליים של וורן באפט. יחד עם זאת, משקיעים ברחבי העולם מתחילים יותר ויותר לעקוב ולחקות את פולסון.

לפחות בשנתיים האחרונות, כשבסיכומם רשמו רוב המשקיעים תשואות מזעריות או נמוכות מאוד בתיקי ההשקעות, ג'ון פולסון זוכה להימור נכון ברכבת ההרים של שוק ההון. כשהשוק ירד, הרכבת של פולסון נהנתה מיתרות שורט אדירות על מניות הפיננסים. ממש רגע לפני שהן התחילו לעלות הוא הבין את שינוי המגמה ועלה עם הרכבת מעלה. 

ועוד בעניין הזהב, ברבעון השני רכש פולסון נתח אדיר ממניות AngloGold Ashanti (סימול בניו יורק: AU), חברת כריית זהב אפריקנית הנסחרת בבורסת ניו יורק, שערכה מהווה כ-9% מתיק ההשקעות שלו. מחיר מניית אנגלו גולד עלה ב-9.2% מאז תום הרבעון השני ועד היום. אבל השאלה היא האם עלייה של 17% ויותר במחיר תעודת הסל על הזהב מאז תום הרבעון השני ועד היום לא מצדיקה עלייה חדה יותר במניית חברה שכל רווחיה הם מכריית זהב? שהרי לפחות בתחום הנפט, מצליחות החברות הגדולות בתחום לתרגם את הזינוק במחיר הזהב השחור אף לגידול חד הרבה יותר ברווח הנקי.

מה אפשר ללמוד מהדיווח הרבעוני של פולסון ל-SEC?

 

פולסון מקטין אחזקות בבנקים שמרניים כמו ג'יי פי מורגן ועובר דווקא לבנקים שהכה בהם המשבר יותר מכל. אחרת קשה להסביר נתח של 1.45 מיליארד דולר בבנק ההשקעות סיטיגרופ, שמהווה כ-7% מתיקו הכולל. פולסון גם מכר את אחזקותיו בגולדמן זאקס (סימול: GS), זאת בזמן שוורן באפט בנה בבנק החל מהשנה שעברה פוזיציה בשווי של 5 מיליארד דולר, עת בה הזרים הון לבנק ההשקעות כדי לסייע לו לצלוח את המשבר.

למרות החקירה מצד הרשות להגבלים עסקיים באירופה, והחשש שאלה יטרפדו את עסקת הענק, עדיין מחזיק פולסון בנתח מסאן כשהוא ממתין עד להשלמת העסקת ולאקזיט המיוחל שלו. הרכישה של מניות סאן, בשונה ממהחלטה להשקיע בבנק אוף אמריקה, לא נבעה מערך כלכלי, אלא מיישום אסטרטגיית מיזוגים ורכישות.

מחיר ההעברה של המניות שנקבע בעסקה עומד על 9.5 דולר למניית סאן (סימול: JAVA) בזמן שבמהלך החודש האחרון הספיקה המנייה להיסחר אפילו ב-8 דולר, כלומר השוק משקף סיכוי של 15% שהעסקה לא תושלם - שהוא הדיסקאונט הנובע מחלוקת מחיר הרכישה במחיר המניה באותו היום.

למרות זאת, אין לדעת בוודאות אם פולסון מכר את מניותיו בסאן אחרי תום הרבעון השלישי בעקבות החשש מאי-השלמת העסקה. שכן אין לנו דיווח על כך עדיין, ואת זה נדע רק בדיווח של הרבעון הרביעי.

תגיות