אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הביטוח הלאומי: העלאת תעריף המים תגדיל את העוני צילום: צביקה טישלר

הביטוח הלאומי: העלאת תעריף המים תגדיל את העוני

על-פי חישובי מינהל התכנון בביטוח הלאומי, אם התוכנית לייקור המים תצא לפועל, תקטן ההכנסה הממוצעת של משפחה בישראל ב-0.5% ושיעור המשפחות העניות יגדל ב-0.33%

15.11.2009, 15:39 | מיקי פלד

העלאת תעריפי המים ב-40% המתוכננת ל-2010 תגדיל את שיעור המשפחות העניות ב-0.33%, כך עולה מניתוח של הביטוח הלאומי.

על-פי חישובי מינהל התכנון בביטוח הלאומי, אם התוכנית תצא לפועל תקטן ההכנסה הממוצעת של משפחה בישראל ב-0.5%. אולם, בעוד שהעלאת התעריף תשפיע באופן זניח על הקיטון בהכנסה הפנויה (אחרי מסים וקצבאות) של משפחה מהעשירונים העליונים בשיעור של כ-0.2%, היא מקטינה את ההכנסה בעשירון התחתון ב-1.4% ובעשירון השני ב-0.9%. ההתייקרות תעלה גם את הוצאות שני העשירונים הנמוכים ב-0.7% (לעומת 0.4% בשני העשירונים הגבוהים).

ההוצאה הממוצעת של משפחה בישראל על מים כיום עומדת על 114 שקל בחודש וההתייקרות תגדיל את ההוצאה ב-46 שקל. השונות בהוצאה בקרב העשירונים יחסית קטנה. העשירון התחתון מוציא 100 שקל לחודש על מים, והתוספת צפויה להגדיל את הוצאותיו ב-40 שקל ואילו העשירון העליון מוציא 140 שקל לחודש, והתוספת צפויה להגדיל את הוצאותיו ב-55 שקל. ההפרש בין העשירונים מוסבר בגודלן של המשפחות העניות, בהן לרוב יותר ילדים מאשר במשפחות העשירות.

שר הרווחה, יצחק הרצוג. "לא סביר ולא קביל", צילום: יואב גלאי שר הרווחה, יצחק הרצוג. "לא סביר ולא קביל" | צילום: יואב גלאי שר הרווחה, יצחק הרצוג. "לא סביר ולא קביל", צילום: יואב גלאי

לנוכח ממצאים אלה הודיע יצחק הרצוג, שר הרווחה, שידרוש דיון בממשלה על ייקור המים, ועל ההשלכות הצפויות ממנו על השכבות החלשות.

לדברי הרצוג: "ההחלטה השרירות על העלאת תעריפי המים התקבלה מבלי שהתקיימה כל היוועצות או דיון עם משרד הרווחה והביטוח הלאומי כדי להבין לעומק את המשמעות וההלשכות של גזירה זו. זה לא סביר ולא קביל. המים הם מצרך חיוני, בסיסי ויומיומי. העלאת תעריפי המים היא בבחינת גזירה שהשכבות החלשות לא יוכלו לעמוד בה. נתוני המוסד לביטוח לאומי רק מחזקים את ההערכה כי החלטה זו תעמיק את העוני ותוביל משפחות רבות, קשישים ומיעוטי יכולת למצוקה כלכלית קשה".

אסתר דומיניסיני, מנכ"לית הביטוח הלאומי, אומרת: "הנתונים מדאיגים, ומוכיחים עד כמה ייקור של מוצר בסיסי אחד ויחיד עלול לפגוע במשפחות עניות, כולל משפחות עניות עובדות, לפיכך יש לערוך חשיבה מחודשת בנושא זה, תוך דיון והתחשבות בהשלכות הצפויות על השכבות החלשות".

תגיות

34 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

32.
מחיר המים יעלה ב-50% ב-25% אינני מבין את החוצפה הזו של הממשלה והעיריות
אני גימלאי כבר עשר שנים לא העלו את תשלומי קיצבת הזיקנה !!!!!! השנה עשו טובה לגימלאים הוסיפו כ-30 ש"ח לחודש באחוזים כ-15% ,הבנתם את הרעיון ?הגמלאים המסכנים לאחר 10 שנים הוסיפו להם 1,5% לשנה ופה החצופים הללו באוצר ובממשלה מעלים מה את מחיר המים ב-50% -ב-25% מהיכן באה להם החוצפה הזו???????? מה אנחנו הבנקאים שלהם ??שילכו לעבוד המנובלים הללו!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
תלם אהרון גבעתיים , גבעתיים  |  15.11.09
30.
ל-16 החקלאים התעשיה ומקורות מבזבזים מים בכמויות שאתה לא מאמין ולמי נטפלים ?
כמובן למי שאפשר לסחוט הכי בקלות. האזרחים הנורמטיבים. יש מספיק מים לכולם אבל רוב המים הולכים לייצוא למשל ... חקלאי שמגדל פרי או ירק ומייצא אותם לחו"ל בעצם מייצא את המים שלנו למה ? 1. פרי מכיל 70-80 אחוז מים 2. החקלאי מקבל מיים במחירים מאד זולים כדי שיוכל להרויח. מכאן יוצא שהחקלאי מקבל מיים בזול ומוכר אותם ביוקר לחו"ל. ומה עם התעשיה ? ומה עם רשויות המים שלא מתקנות פיצוצים בצינורות התת קרקעיים ? יש לך מושג כמה מים מתבזבזים מתחת לאדמה ? ההערכות מדברות על 40% מהמים במדינה !
אבי מלמד  |  15.11.09
לכל התגובות