אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אישור לצמיחה במשק: המדד המשולב עלה באוקטובר ב-0.5% צילום: shutterstock

אישור לצמיחה במשק: המדד המשולב עלה באוקטובר ב-0.5%

לדברי כלכלני בנק ישראל, "העלייה במדד, המצטרפת לעליה שנרשמה בו בחודשים האחרונים, מצביעה על המשך התפנית החיובית בפעילות המשק. מדד מלניק עלה ב-0.3% באוקטובר

19.11.2009, 16:44 | אמנון אטד

המדד המשולב למצב המשק שמחשב בנק ישראל עלה בחודש שעבר, זה החודש השביעי ברציפות, ב-0.5%, בהמשך לעלייה בשיעור דומה שנרשמה בו בחודש הקודם. במקביל, עידכן בנק ישראל כלפי מטה את נתוני המדד של שלושת החודשים הקודמים.

חשיבותו הגדולה של המדד המשולב, שאותו מחשבת חטיבת המחקר של בנק ישראל כסיכום של חמישה סעיפי משנה המייצגים היבטים שונים של הפעילות במשק, היא ביכולתו לאבחן תפניות בפעילות הכלכלית במשק בזמן אמת.

לדברי כלכלני בנק ישראל, "העלייה במדד, המצטרפת לעליה שנרשמה בו בחודשים האחרונים, מצביעה על המשך התפנית החיובית בפעילות המשק. עליית המדד בחודש שעבר משקפת בעיקר עליה בנתוני היצוא התעשייתי, בעוד שביתר הרכיבים נרשמו ירידות".

מניתוח השינויים בסעיפי המשנה של המדד המשולב בחודש שעבר עולה התמונה הבאה: מדד הייצור התעשייתי ירד בספטמבר ב- 0.9%, מדד הפדיון של ענפי המסחר והשירותים ירד בספטמבר ב- 0.4%%, מדד יצוא השירותים ירד באוקטובר ב- 5.7%, מדד יצוא הסחורות עלה באוקטובר ב- 6%, מדד יבוא מוצרי צריכה ירד באוקטובר ב- 0.9% ומדד יבוא תשומות לייצור ירד באוקטובר ב- 7%.

 

מדד מלניק עלה ב-0.3%

מדד מלניק למצב המשק עלה ב-0.3% בחודש אוקטובר. לדברי פרופ' רפי מלניק, המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים במרכז הבינתחומי הרצליה, הפעילות במגזר העסקי מתרחבת בשיעור מתון, בהמשך לתפנית החיובית שהתחוללה במשק ברבעון השני של 2009. 

על פי מלניק, התנודות החודשיות של רכיבי המדד הינן משמעותיות, אך סה"כ המגמה החיובית נמשכת. ככל הנראה התאוששות המשק תהיה הדרגתית וממושכת. עוצמת ההתאוששות תהיה פחות תלויה בהתפתחויות הפנימיות של המשק ומושפעת יותר מהתאוששות השווקים העולמיים ותקבע את פוטנציאל גידול הייצוא של המשק.

רכיבי מדד אוקטובר כוללים: ירידה של 0.9% במדד הייצור התעשייתי בחודש ספטמבר, לאחר עלייה של 2.7% בחודש אוגוסט; ירידה של 0.4% במדד הפדיון של ענפי המסחר והשירותים בחודש ספטמבר, לאחר עלייה של 2.1% בחודש אוגוסט; ירידה של 7.3% במדד היבוא בחודש אוקטובר, לאחר עלייה של 5.6% בחודש ספטמבר, ועלייה של 0.4% במספר משרות השכירים בסקטור העסקי בחודש אוגוסט, לאחר ירידה של 0.7% בחודש יולי.

תגיות