אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצצה ראשונה לאופיס 2010

הצצה ראשונה לאופיס 2010

הגרסה החדשה לחבילת התוכנות המשרדיות של מיקרוסופט מציגה שיפור משמעותי בתפריטים ובסרגלי הכלים, לצד אפשרויות שיתוף מתקדמות ונוחות. אך בכל הקשור לעבודה ברשת היא מתקשה לתת מענה לאיום המתעורר מצד גוגל

21.11.2009, 13:03 | רן יניב הרטשטיין

השנה האחרונה היתה טובה למיקרוסופט, שבמשך רוב העשור נאלצה להתמודד כמעט רק עם ביקורת שלילית, מכל כיוון אפשרי. הדפדפן אינטרנט אקספלורר 8, מנוע החיפוש בינג ובעיקר מערכת ההפעלה חלונות 7 זכו סוף סוף לקצת תשומת לב חיובית. עכשיו הגיע תורה של אופיס, חבילת התוכנות המשרדיות ואחד המוצרים המזוהים ביותר עם מיקרוסופט, והאתגרים שעומדים מול הגרסה החדשה שלה רבים ומגוונים.

אופיס 2010 צריכה לרכך את ההלם משינוי הממשק באופיס 2007, שעדיין מרתיע משתמשים רבים מלשדרג, ומצד שני, היא גם חייבת להמשיך באותו הכיוון בדיוק, ולהפוך את האפשרויות הרבות מהגרסאות הקודמות ללקלות יותר לשימוש.

היא צריכה להוכיח שהיא יכולה להיות זמינה בכל מקום ופשוטה לשימוש כמו Google Docs החינמית, אבל בצד זאת היא גם צריכה להצדיק את תג המחיר שלה באמצעות מספיק פיצ'רים חדשים ומתקדמים יותר - במיוחד כאלה שחבילות מקוונות לא יכולות להתחרות בהם, כמו כלי מולטימדיה עשירים.

אופיס 2010. צריכה להצדיק את תג המחיר אופיס 2010. צריכה להצדיק את תג המחיר אופיס 2010. צריכה להצדיק את תג המחיר

כפי שנהגה מיקרוסופט עם ויסטה, ולאחרונה גם עם חלונות 7, אופיס 2010 שוחררה השבוע במהדורת ניסוי שאפשר להוריד בחינם ולהפעיל למשך כשנה. זו אמנם לא הגרסה הסופית שתגיע לחנויות בשנה הבאה, אבל כבר עכשיו מדובר בחבילת תוכנות יציבה ומהירה למדי.

תפריט קובץ: משתלט על המסך

במשך שנים, מיקרוסופט כמעט לא שינתה את חוויית השימוש היסודית ברוב התוכנות באופיס: אותם תפריטים וסרגלי כלים מופיעים בוורד 2.0 (לחלונות 3.0) וכן בוורד 2003, למרות שנוספו לתוכנה 15 שנים של פיצ'רים. באופיס 2007, הניסיון הראשון לתקן את המצב הזה היה החידוש הגדול והבולט ביותר.

ממשק הרצועה של אופיס 2007 לקח את סלט התפריטים וסרגלי הכלים ועשה ממנו סלט של לשוניות וכפתורים. האפשרויות אורגנו בצורה הגיוניות ומסודרת יותר, לפי משימות, והמיקום של כל כלי היה הרבה יותר צפוי, אבל עדיין היה נראה שרירותי למדי. משתמשים חדשים יכלו ללמוד להשתמש בתוכנות השונות של אופיס בקלות רבה יותר, אבל משתמשים ותיקים נדרשו ללמוד יותר מדי דברים מחדש והיססו לשדרג (ליתר ביטחון, מיקרוסופט דאגה ליצור פורמט מסמכים חדש עבור אופיס 2007, כדי לעזור להם להחליט).

באופיס 2010, אחד הפיצ'רים המובילים נראה כמו ניסיון להתחנף לאותם המשתמשים שכבר זוכרים על-פה את מבנה התפריטים, תתי-התפריטים ותיבות הדו-שיח של כל תוכנה בחבילה. במקום כפתור ההתחל שנמצא בראש כל חלון באופיס 2007 כתפריט ראשי, לאופיס 2010 יש תפריט File אמיתי, שאותו יזהה בקלות כל משתמש אופיס עוד מהגרסה הראשונה של וורד.

תפריט ראשי חדש באופיס, למי שהתגעגעו ל-"File" תפריט ראשי חדש באופיס, למי שהתגעגעו ל-"File" תפריט ראשי חדש באופיס, למי שהתגעגעו ל-"File"

אבל מלבד השם, שום דבר בתפריט הזה לא מוכר. הוא נמצא בתחילת שורת הלשוניות, ובמקום להציג רשימת פקודות במבנה תפריטי מסורתי, הוא מכסה את כל החלון, כולל המסמך הפתוח. מיקרוסופט קוראת לזה "Backstage View", מצב תצוגה נפרד, והוא מהווה המשך טבעי לאופן חלוקת הפעולות בממשק הרצועה לפי משימות.

בעוד שהלשוניות האחרות ברצועה של רוב התוכנות של אופיס 2010 כוללות כלים ליצירת תוכן בתוך המסמך, מצב Backstage View מציג את הכלים לביצוע פעולות על המסמך עצמו - כולל שמירה, שיתוף, והדפסה, וכן ניהול מאפיינים, ניהול גרסאות ועוד. נדל"ן המסך הנרחב שמוקדש לו מאפשר לחשוף הרבה מהאפשרויות שהיו חבויות עד כה בתוך תתי-תפריטים, וארגון האפשרויות הופך את משימות ההכנה והשיתוף של מסמכים לפשוטות באופן משמעותי.  

שיפור נוסף ברצועה של אופיס 2010 הוא אפשרות ההתאמה האישית, שהיתה קיימת בגרסאות קודמות של אופיס אך נעדרה כמעט לחלוטין מאופיס 2007. מלבד סרגל הכלים המותאם-אישית בראש כל חלון, שבו אפשר לארגן קיצורים לפקודות שימושיות, באופיס 2010 הרצועה ניתנת לעריכה ישירה: אפשר להסיר קבוצות של פקודות או להוסיף ולערוך קבוצות חדשות, ואף ליצור לשוניות חדשות לגמרי. עם זאת, העריכה מתבצעת בתוך רשימת פקודות אינסופית כמעט ברוב התוכנות של אופיס, ובהיעדר אפילו אפשרות חיפוש בסיסית, הניווט בה יכול להיות מתסכל.

התאמה אישית של הרצועה באופיס 2010 התאמה אישית של הרצועה באופיס 2010 התאמה אישית של הרצועה באופיס 2010

היבט אחד שעדיין זקוק לאוברול דחוף ומקיף הוא ניהול ההגדרות בתוכנות השונות של אופיס. אזורי ההגדרות הפנימיים הם בדרך כלל מקום שמשתמשים רבים יעשו הכל כדי לא להגיע אליו, אבל במיוחד בתוכנות כמו אאוטלוק, אין כמעט ברירה. מסכי ההגדרות של תוכנות אופיס תמיד היו מבלבלים במיוחד, ובשתי הגרסאות האחרונות המצב רק הולך ומחמיר.

אופיס ברשת: שיתוף אוטומטי ונוח

 

יותר מהכל, המבחן האמיתי של אופיס 2010 יהיה דווקא בחבילת הכלים המקוונים שמיקרוסופט צפויה להציע במקביל להשקתו. כבר עכשיו, האיום היחיד על אופיס אינו חבילת אופן אופיס המדשדשת הרחק מאחור, אלא Google Docs, חבילת היישומים המשרדיים המקוונת של גוגל, שבקרוב תהפוך מעוד מתחרה באופיס לקלף מרכזי במתקפה החזיתית חסרת התקדים של גוגל על מיקרוסופט.

סביר להניח ש-Google Docs תמיד תישאר גרועה בדברים שאופיס מצטיינת בהם, אבל כבר מההתחלה היא הצטיינה ברוב הדברים שאופיס תמיד היתה גרועה בהם במיוחד. Google Docs חינמית, היא וכל המסמכים שיצרתם באמצעותה זמינים בכל מקום, היא מגובה ומוגנת תמיד והסיכויים לאבד בה מידע אפסי, ואפשרויות השיתוף שלה גורמות לשרתי המסמכים הארגוניים היקרים ביותר של מיקרוסופט להחוויר.

מצד שני, היא לא מציעה מעברים תלת ממדיים בין השקופיות במצגות ושילוב של תמונות במסמכים שלה זה עניין בעייתי במקרה הטוב. אבל כשכל תעשיית המחשוב מתקדמת לעבר יישומים רזים יותר, פשוטים יותר, ארעיים יותר ובעיקר זולים יותר, נראה שלאף אחד זה כבר לא משנה.

מעברים תלת ממדיים בין שקופיות. עדיין ייחודי לאופיס מעברים תלת ממדיים בין שקופיות. עדיין ייחודי לאופיס מעברים תלת ממדיים בין שקופיות. עדיין ייחודי לאופיס

עוד לפני התשובה של מיקרוסופט ל-Google Docs, אופיס 2010 כוללת כמה הפתעות נעימות למדי בכל הקשור לרשת. בעת עבודה על מסמכים ברשת המקומית, התוכנות של אופיס 2010 תומכות בשיתוף אוטומטי של מסמכים בין מחשבים שונים. לדוגמה, אם שמרתם מסמך וורד ברשת במחשב אחד, עובד אחר יכול לפתוח את אותו המסמך ממחשב אחר ולערוך אותו ביחד אתכם (בהתאם להרשאות העריכה של המסמך, שאותן אפשר לקבוע ישירות מתוך התוכנה, כמובן). התהליך שקוף לחלוטין ולא מצריך שום רכיבים נוספים.

גם פאוארפוינט מצטיינת באפשרויות שיתוף פשוט ונוחות, ובראשן "שידור" מצגות, שהופך כל מחשב שמחובר לאינטרנט למעין מקרן מקוון. לחיצה על כפתור השידור תספק לכם כתובת סודית וחד פעמית לצפייה במצגת בדפדפן, ולשליטה בשידור מהמצגת שלכם. הצופים שיפתחו את הקישור יראו את המצגת כפי שאתם מציגים אותה - בדיוק כאילו הייתם מציגים אותה על מקרן שמחובר למחשב.  

"שידור מצגות" בפאוארפוינט, על התוכנה עצמה וברשת "שידור מצגות" בפאוארפוינט, על התוכנה עצמה וברשת "שידור מצגות" בפאוארפוינט, על התוכנה עצמה וברשת

בדרך זו אפשר לא רק לחסוך את הצורך בחיבור המחשב הנייד למקרן בחדר הישיבות (ואת החיפוש האינסופי אחר הכבל של המקרן ואחר שילוב המקשים שיפעיל אותו), אלא גם להעביר ישיבות שלמות בלי שאף אחד מהנוכחים ימצא בחדר, ללא תוכנות ושירותי ועידות יקרים. אם יש דרך קלה ומנומסת יותר להודיע לצופים במצגת שהם רשאים לחלוטין להירדם במהלכה, אנחנו לא מכירים אותה.

לחלופין, אפשר גם פשוט להעלות את המצגת לרשת ישירות מתוך פאוארפוינט, באותה הקלות, ולאחר מכן לפתוח ולהציג אותה בשלמותה עם כל דפדפן מודרני - גם על מחשב שפאוארפוינט כלל לא מותקנת בו.  

גם אאוטלוק לא מתעלמת מהשינויים שקרו בעולם בשנים האחרונות, ומציעה תמיכה במערכת תוספים שתאפשר לחבר את רשימת אנשי הקשר שלה עם רשתות חברתיות כמו פייסבוק ולינקדאין. עם זאת, בעת פרסום כתבה זו מדובר רק בפוטנציאל לא ממומש, מכיוון שאף תוסף כזה עוד לא זמין לשימוש.

Microsoft Docs: לא מקיימת את ההבטחה

 

הצ'ופרים הקטנים של אופיס 2010 היו יכולים ממילא רק לדחות את הרגע שבו מיקרוסופט תהיה חייבת להציע חלופה מלאה הולמת ל-Google Docs, והחלופה הזו בחלקה כבר פועלת וזמינה לשימוש, בדמות Office Web Apps. ההבטחה של גרסה מקוונת של התוכנות של אופיס היא אינטגרציה מלאה עם הגרסאות השולחניות שלהן, שתביא לאופיס 2010 את כל היתרונות של Google Docs, ללא החסרונות. לפחות בשלב זה, אופיס 2010 עוד לא מקיים ההבטחה.

במסגרת אפשרויות השיתוף בתפריט הראשי של רוב התוכנות של אופיס, נמצאת האפשרות להעלות מסמכים ל-SkyDrive, שירות האחסון המקוון של מיקרוסופט שבמסגרתו פועלות הגרסאות המקוונות של תוכנות אופיס. ראוי לציין שאין בהכרח קשר בין העלאת מסמכים לרשת לבין שיתוף, אבל זו הקטנונית שבבעיות בתהליך זה. בתום הזנת פרטי ההתחברות ל-Live מופיע חלון שמירה רגיל, ואחרי הזנת שם הקובץ הוא מועלה ברקע לרשת.

מכאן, כל מה שנותר לעשות זה להתחבר ל-SkyDrive ולראות שם את המסמך מופיע יחד עם שאר המסמכים האחרים. אם מדובר במצגת או בגיליון נתונים, אפשר גם לערוך אותם בגרסאות מקוונות בסיסיות של פאוארפוינט ואקסל, שחוויית השימוש בהן זהה לשימוש באופיס 2010 - כולל ממשק הרצועה.

העלאת קבצים ל-SkyDrive העלאת קבצים ל-SkyDrive העלאת קבצים ל-SkyDrive

בכך, פחות או יותר, מסתיימת האינטגרציה עם השירותים המקוונים של מיקרוסופט. לא נראה שיש אפשרות לקשר בין התקנה של אופיס (או בין חשבון המשתמש במחשב) לבין חשבון ב-Live, וכן לא נראה שאופיס מציעה בכלל אפשרות קלה לפתוח מסמכים ששמורים ב-SkyDrive. למעשה, אחרי שמירת קובץ ל-SkyDrive, נדמה שהוא נעלם לגמרי מהמחשב - לולא היה מופיע ברשימת המסמכים האחרונים, לא היתה לנו כל דרך ברורה לפתוח אותו שוב. החיבור ל-SkyDrive רצוף בבעיות נוספות, ביניהן זמני המתנה ארוכים במיוחד, והתהליך כולו רחוק מלהיות משרה ביטחון.

בשלב זה, קשה עוד לדעת אם מדובר בחוסר-תשומת לב מיקרוסופטית אופיינית, או פשוט בבאגים של גרסת הבטא. היתרונות על Google Docs, בכל מקרה, לא ברורים.

אם להסתמך על הדוגמה של פאוארפוינט ואקסל, כלי העריכה המקוונים של אופיס הם פשוט גרסאות מפגרות ומוגבלות של המקבילות השולחניות שלהן. אין זה מפתיע במיוחד - מיקרוסופט אמנם מגיעה באיחור של כמה שנים לסצינת היישומים המשרדיים המקוונים, אבל כל מה שגוגל והחברות האחרות הפועלות בתחום הספיקו לעשות בינתיים זה העתקים חיוורים של יישומים שולחניים. הם אמנם עומדים באופן מרשים באתגרים טכניים של זמינות, אמינות ומהירות, אבל מבחינה פונקציונאלית אין להם הרבה להציע.

מיקרוסופט לא תצטרך להתאמץ במיוחד כדי להתעלות על הגרסה הנוכחית של Google Docs. כל שנותר לעשות הוא להציע אינטגרציה אמיתית עם היישומים השולחניים של אופיס, ולהרוויח עוד שלוש שנים לפחות.

תגיות