אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מומחי דלויט: התאוששות בריטניה וגוש היורו ב-2010 לא תישען על הצרכן צילום: בלומברג

מומחי דלויט: התאוששות בריטניה וגוש היורו ב-2010 לא תישען על הצרכן

לקראת סוף השנה משחררים מומחי פירמת ראיית החשבון העולמית דלויט תחזית לשנה הבאה, שממנה עולה בעיקר כי חזרתה של הכלכלה העולמית לאיזון תהיה אטית מאוד. אילו מדינות יתאוששו ראשונות, מה יעכב את היציאה מהמשבר במדינות האחרות ומה יהיו המגזרים שיניעו את גלגלי הכלכלות ברחבי העולם. גוש היורו ובריטניה - כתבה ראשונה בסדרה

10.12.2009, 09:41 | ענת ציפקין

שנת 2009, אחת הגרועות בהיסטוריה הכלכלית של העולם, מתקרבת לסופה, לרווחתם של רבים. לפני פחות משנה עוד עמד העולם הפיננסי לפתחה של תהום.

נראה כי המהלכים האגרסיביים שנקטו ממשלות העולם והבנקים המרכזיים אוששו את השווקים, והצילו אותם ממיתון עמוק נוסח ימי השפל הגדול בשנות השלושים. 2009 צפויה אפוא להסתיים בצורה הרבה יותר חיובית מהדרך שבה נפתחה.

אך המציאות אינה חד־ערכית, ולצד חוזק יחסי שמפגינות כמה מדינות בעולם, בעיקר במזרח הרחוק, מדינות אחרות, בעיקר במזרח אירופה, עדיין נאבקות על עתידן הכלכלי, וההתאוששות בהן נראית רחוקה מתמיד.

ורשה, בירת פולין, צילום: shutterstock ורשה, בירת פולין | צילום: shutterstock ורשה, בירת פולין, צילום: shutterstock

לקראת סופה של 2009 מיפו מומחי פירמת רואי החשבון העולמית דלויט את הסכנות ואת נקודות האור הצפויות לכלכלות העולם ב־2010. התחזית של דלויט לשנת 2010, שהגיעה לידי "כלכליסט", נכתבה על ידי חמישה מומחים שונים לכלכלה העולמית של החברה.

המסקנה של מומחי דלויט היא כי ארצות הברית תתאושש בקצב מהיר יותר מהצפוי על ידי רוב האנליסטים, וכי הבראתה לא תהיה תלויה בדפוסי הצריכה בדומה לעבר, אלא בהיקף ההוצאה הממשלתית ובגודל היצוא. כלכלת סין תצמח במהירות, בעיקר הודות להרחבה פיסקאלית ומוניטרית, אך תמשיך לסבול מעודף תפוקה תעשייתית ומירידה בביקוש המקומי.

כלכלני דלויט צופים עתיד עגום למדי לכלכלת יפן, שתחווה צמיחה צנועה מאוד במקרה הטוב. השוק הרוסי צפוי להתאפיין בחוסר ודאות.

קצב ההתאוששות בגוש היורו, להערכת דלויט, יהיה תלוי בהיקפי הביקוש מכלכלות דרום־מזרח אסיה, ובהתנהלותו של הצרכן האירופי. בבריטניה תוגבל ההבראה בשל נטל החוב המסיבי של הצרכן.

עם זאת, מציינים בדלויט, הצמיחה העולמית תהיה מושפעת גם מכמה גורמים בלתי תלויים, כגון מחיר הנפט, איתנותם הכללית של השווקים הפיננסיים והיקפם של המהלכים המוניטריים והפיסקאליים מצד הממשלות והבנקים המרכזיים.

בכתבה זו, הראשונה בסדרה, נסקור את התחזית של מומחי דלויט לגבי הכלכלות של גוש היורו ובריטניה.

גוש היורו: תמונה לא אחידה

ברבעון השני השנה התכווץ גוש היורו ב־0.1% בלבד בהשוואה ל־2% ברבעון הראשון, בעיקר הודות לזינוק ביצוא ותוכניות תמריצים ממשלתיות, שגירו את הכלכלות המקומיות. אך התמונה בגוש היורו לא אחידה. התמ"ג מושפע לחיוב בעיקר ממצבן של גרמניה וצרפת, ולשלילה ממצבן של איטליה וספרד, שהולך מדחי אל דחי.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

בספרד מוגבלת ההתאוששות בשל שיעור אבטלה חסר תקדים של 18.5%. המשך המשבר בשוק הנדל"ן הספרדי עדיין גובה מהכלכלה הספרדית מחיר כבד.

היצוא האיטלקי סובל בעיקר מהתלות שלו בייצור מוצרי צריכה שאינם בסיסיים, בהשוואה לגרמניה וצרפת הממוקדות בייצור תעשייתי. להערכת כלכלני דלויט, צפויה כלכלת גוש היורו להתחיל להראות סימני התייצבות בחצי השנה הקרובה.

כלכלני דלויט מוטרדים בעיקר מהעובדה שההוצאה להשקעות בסקטור התאגידי ממשיכה להיות נמוכה, ולא בגלל מחסור בהיצע של כסף, שכן הבנק המרכזי האירופי הציף את המערכת הפיננסית שם בהיקפים חסרי תקדים של נזילות. לדוגמה, רק בחודש יוני הזרים הבנק המרכזי לשוק 442 מיליארד יורו כהלוואות קצרות טווח. הבעיה היא חולשה בביקוש לכסף, שמאטה את קצב ההשקעות בתעשייה, ולפיכך עוצרת את תהליך ההתאוששות.

להפתעת כלכלני דלויט, דווקא הצרכנים הפגינו עמידות טובה מהצפוי למשבר, אך עובדה זו עלולה להיות לרועץ, שכן כעת הם עלולים לקפוץ את ידם ולהגדיל את היקף החיסכון שלהם בשל העלייה בהיקף האבטלה.

עם זאת, מצבו של הצרכן עשוי להיות טוב מהציפיות, שכן הירידה בהיקף ההכנסה הפנויה שלו עשויה להיות מנוטרלת על ידי גידול בהטבות סוציאליות, דוגמת דמי אבטלה. בחלק ממדינות אירופה משולמים דמי אבטלה עד לגובה של שני שלישים מההכנסה בשנה האחרונה, למשך יותר משנה באופן רציף.

על פי הערכות כלכלני דלויט, הבנק האירופי המרכזי אינו צפוי להעלות את שיעור הריבית בגוש, שעומד על 1%, לפני המחצית השנייה של 2010.

בריטניה: התאוששות אטית

כלכלני דלויט מעריכים, כי קצב ההתאוששות בכלכלת בריטניה יהיה אטי. התחזיות הכלכליות צופות, כי קצב הצמיחה השנתי של התמ"ג הבריטי לא יחזור לפני 2012, ואולי מאוחר אף יותר, לרמה הממוצעת שלו מהשנים שלפני המשבר.

הצרכן הבריטי נכנס למשבר האחרון עם רמה נמוכה מאוד של חסכונות, ולצדם רמה גבוהה מאוד של חובות. החוב של משקי הבית הבריטיים ביחס להכנסה גדל מ־100% ל־165% בין השנים 1997 ו־2007, ושיעור החסכונות בשנים הללו ירד מ־4.5% למינוס 0.5%.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

הנדסה פיננסית אפשרה למרבית הצרכנים הבריטים לקבל נגישות הולכת וגדלה לאשראי זמין, שתדלק את בועת הנדל"ן הבריטית ואת חגיגת הצריכה. בשנים האחרונות הפנו משקי הבית הבריטיים פחות משאבים כלכליים לתכנון עתידם הכלכלי.

השחיקה במחירי הבתים בבריטניה מאז 2007 נמשכת, ושוחקת את עושרם של משקי הבית בבריטניה, ולפיכך את יכולתם לגייס אשראי טרי. במקביל, הבנקים הפכו יותר ויותר זהירים בנוגע לאשראי שהם מעניקים. לצד אלה הולך שיעור האבטלה בבריטניה ומאמיר. התוצאה היא מכה אנושה לצריכה הבריטית, שנופלת מאז סוף 2008 ברציפות רבעון אחרי רבעון, שיא שלא נרשם מאז שנת 1955.

תהליך הבנייה מחדש של מאזני משקי הבית ייקח זמן, ומשקי הבית כבר החלו לחסוך יותר לעתידם. קצב הגידול בצריכה בבריטניה תלוי בקצב האיזון מחדש של הכלכלה כולה.

באופן כללי, תהליך האיזון מחדש צפוי להיות אטי מאוד. הצריכה הבריטית תישאר מאופקת מאוד עד סוף שנת 2011, ואולי אף יותר מכך.

היקף החובות המצרפיים שאגרו משקי הבית הבריטיים בין השנים 2000 ו־2008 מבהיל: טריליון ליש"ט חובות, אך לצדו של חוב זה הם הצליחו לצבור גם נכסים פיננסיים בשווי של כ־750 מיליארד ליש"ט.

עם זאת, נקודת האור במחירים הנמוכים של הנדל"ן בבריטניה מאפשרת כיום לזוגות צעירים, לראשונה בשנים האחרונות, לרכוש בית לראשונה בחייהם.

גם בבריטניה, בדומה לארה"ב, ההתאוששות לא תהיה מובלת על ידי הצרכן, אלא על ידי גידול ביצוא ובהשקעה ובחירת משקי הבית ברכישת מוצרים מתוצרת מקומית ולא זרה.

תגיות