אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

גליה מאור: "הניסיון להחליש את הבנקים הגדולים - טעות"

מנכ"ל בנק לאומי אמרה כי למערכת הבנקאית אמצעי חיסון מוכחים וטובים, לעומת הגופים המוסדיים שם "לא נעשה די בכל הקשור לפיקוח ואכיפה"

13.12.2009, 09:42 | תומר זלצר

"על אף התרומה המוכחת של המערכת הבנקאית להתנהלות המשק הישראלי בעת המשבר, אנו עדים לקריאות חוזרות ונשנות להחלשת המערכת בכלל והבנקים הגדולים בפרט. לדעתי, לקחי המשבר העולמי מחייבים אותנו להתנהג בדיוק להיפך. החלשה של הבנקים, שהתגלו במשבר האחרון כגורם מייצב, עלולה לאיים על יציבות המערכת הפיננסית בעתיד ולהשפיע לרעה על המשק" - כך אמרה הבוקר (א') מנכ"ל בנק לאומי גליה מאור בוועידת ישראל לעסקים.

לדברי מאור, "רמת הסיכון בשווקים פחתה מאז שיאה בראשית השנה, אבל המערכת הפיננסית העולמית טרם התייצבה וודאי שלא חזרה למצב של 'עסקים כרגיל'. בארה"ב נסגרו מתחילת השנה כ-120 בנקים. בדובאי, מארגנות מחדש חברות הענק הממשלתיות את חובותיהן ובאירופה העברת החוב מפרטים למדינות מאיימת על יציבותן של כלכלות. די בדוגמאות אלו כדי להבין שהרמה החיסונית של המערכת הגלובלית עדיין חלשה למדי. תהליך ההתאוששות מהמשבר צפוי להיות מתון, במיוחד במדינות המפותחות".

"אירועי המשבר העולמי הגבירו את המודעות לנושא ניהול הסיכונים בשווקים הפיננסיים, ואת הצורך בניהול אפקטיבי של סיכונים אלה.עד לפני זמן לא רב, חלק משמעותי מהחברות הפיננסיות, ברובן לא בנקאיות, לא הכיר לעומק את כל קשת הסיכונים, דבר שהוביל חברות רבות למכשירים פיננסיים מורכבים ומסובכים שאופיים לא הובן די צרכו" אמרה מאור.

"השקפתי הבסיסית, לפיה כדי להבטיח את יציבותה של המערכת הפיננסית לאורך זמן נדרש משטר רגולטורי מסונכרן, עקבי ובעל יכולות אכיפה ופיקוח אפקטיביות רק התחזקה על רקע המשבר העולמי", היא הוסיפה.

"פגיעה קטנה בישראל"

מאור התייחסה להשפעת המשבר העולמי על המשק הישראלי: "המשבר לא פסח על ישראל, אך מידת פגיעתו היתה קטנה יחסית בהשוואה למדינות אותן אנו רואים כמדינות התייחסות. המיתון בישראל היה קצר יחסית ובנק ישראל כבר החל במדיניות של יציאה מאמצעי המדיניות החריגים שבהם נקט בשנה וחצי האחרונות. ההבדלים במידת הפגיעה אינם מקריים והם משקפים את קיומם של תנאי רקע שונים שיצרו יתרונות יסודיים למשק הישראלי".

"אני סבורה שהשינויים ברגולציה במערכת הפיננסית צריכים להיות הדרגתיים ומותאמים למשק הישראלי. למערכת הבנקאית בישראל מנגנוני חיסון מוכחים וטובים. על כן, אל לנו להיחפז בהעתקת מרשמי תרופות מהעולם למחלות שאינן מצויות אצלנו. במהלך המשבר למדנו שנטילת סיכונים גבוהים על ידי גופים מוסדיים עשויה לפגוע בחוסכים. על אף החשיבות הרבה של החסכון, ובעיקר החסכון לטווח ארוך, למשק הישראלי – לא נעשה די בכל הקשור לפיקוח ואכיפה של הסיכונים האלו בתחום החוץ-בנקאי".

תגיות