אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפקט ברוידי

אפקט ברוידי

הנזק העצום שגרם יו"ר מרקסטון לשעבר להייטק הישראלי יתגלה בפעם הבאה שיבקשו מהפנסיונרים של לוס אנג'לס להשקיע כאן

13.12.2009, 11:48 | מאיר אורבך

קרנות ההון סיכון המושקעות בישראל, שסבלו מלא מעט צרות השנה, אינן זוכות בדרך כלל להרבה סימפטיה מתעשיית ההייטק. אבל ההתפוצצות פרשת מרקסטון בשבוע שעבר - אחרי שהיו"ר שלה אליוט ברוידי הודה במתן שוחד למנהלי הפנסיה של ניו יורק - כבר לא העלתה חיוך על שפתותיו של אף משקיע בשוק הישראלי.

יו"ר מרקסטון לשעבר אליוט ברוידי. סדק גדול בדרג הניהולי יו"ר מרקסטון לשעבר אליוט ברוידי. סדק גדול בדרג הניהולי יו"ר מרקסטון לשעבר אליוט ברוידי. סדק גדול בדרג הניהולי

גם לאחר שנים שבהן האי־ודאות העיקרית היתה בנוגע ליכולת הקרנות להביא אקזיט מוצלח או יותר, שערוריית ברוידי הטילה ספק ביושרה של המשקיע הישראלי. אף פעם לא נחשדו הקרנות בישראל במעשים שאינם חוקיים, אפילו לא ברמיזה. עכשיו הן כבר מוכתמות, וסדק גדול נוצר בעיקר בדרג הניהולי. רבים ודאי יגידו שזהו מעשה של אדם אחד ושאין להשליך ממנו על תעשייה שלמה. אבל כל זה נשכח למרבה הצער ברגע שמנהלי קרנות ההון סיכון הישראליות מגיעים לפגישה עם קרן פנסיה שמשקיעה בישראל - שעכשיו צריכה להחליט אם היא ממשיכה להאמין למה שאומרים לה.

כיום קרנות הפנסיה האמריקאיות והאוניברסיטאות הגדולות הן מקורות התמיכה העיקריים של מרבית קרנות ההון סיכון בישראל ובעולם. מרבית הקרנות בחרו בישראל כיעד להשקעה בזכות מעמדה כסניף של עמק הסיליקון במזרח התיכון. למרות החיבה שהן רוכשות לישראל, הגופים האמריקאיים האלה לא ראו פרי בהשקעתן. מרבית קרנות ההון סיכון הישראליות שמציגות את התוצאות שלהן מראות בעיקר הפסדים או רווחים זעירים - ובטח שלא תשואה של עשרות אחוזים.

קרנות ההון סיכון כרמל, ג'מיני ופיטנגו למשל הן המרכזיות שבהן השקיעה קרן הפנסיה קאלפרס. כרמל גייסה כ־17 מיליון דולר מקאלפרס, אך הציגה תשואה של כ־9% בלבד בקרן אחת, וקרן אחרת שלה הראתה תשואה שלילית של כ־7%. גם קרן פיטנגו 4, שגויסה רק ב־2004 ורשמה השנה אקזיט גדול שעזר לה לרשום תשואה חיובית בשלב כה מוקדם של חייה - הציגה תשואה חיובית של 5% ומכפיל של חצי בלבד. אפילו מכירת 3DV למיקרוסופט והנפקת די־פארם היוו מימושי הפסד לקרן ולא שיפרו את תשואתה.

למעשה, במהלך המשבר הכלכלי הגלובלי ספגו קרנות הפנסיה מהלומות קשות. הנכסים שלהן ירדו בצורה ממשית ורבות מהן הפחיתו משמעותית את הכספים שהן מקצות לכל ההשקעות שלהן בתחום הפרייבט אקוויטי, שכולל השקעות בשלבים מאוחרים, קרנות הון סיכון לשלבים מוקדמים ועוד.

הירידה הזו מביאה גם לצמצום בבחירת היעדים שבהן הן משקיעות. אם בעבר כל קרן פנסיה יכלה להרשות לעצמה להשקיע בארצות הברית, ישראל, הודו וסין - עתה היא נאלצת לשקול היטב את צעדיה. עם כל צעדי הצמצום והזהירות, לא בטוח שהקרנות הישראליות ישמרו על הפופולריות היחסית שלהן.

אם כך, האם הפנסיונרים של לוס אנג'לס וגמלאי משטרת ניו יורק ימשיכו להשקיע בקרנות הישראליות? כנראה כן. האם הם יעשו זאת באותה התשוקה ובאותו תזרים של עשרות ומאות מיליוני דולרים? קרוב לוודאי שלא.

תגיות