אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": התייעלות באוניברסיטת ת"א: קיצוץ במחקר ובסגל הזוטר צילום: גלעד קוולרצ'יק

בלעדי ל"כלכליסט": התייעלות באוניברסיטת ת"א: קיצוץ במחקר ובסגל הזוטר

במכתב שהפיצו רקטור ומנכ"ל האוניברסיטה לדקאנים נמסר בין השאר על קיצוץ בתקציב השוטף וכן בתקציבי השעות הנוספות, הספריות ופיתוח האוניברסיטה. רק בדבר אחד לא מוכנה האוניברסיטה לקצץ: במשכורות הסגל הבכיר

14.12.2009, 07:09 | נעמה סיקולר

קיצוצים והקפאות תקציביות עומדים במרכז תוכנית התייעלות שגיבשה אוניברסיטת תל אביב, כך נודע ל"כלכליסט". התוכנית גובשה בעקבות גירעון של 67 מיליון שקל שאליו נקלע המוסד האקדמי. ל"כלכליסט" הגיע מסמך בנושא שנשלח לדקאנים, ראשי בתי הספר ומנהלי היחידות במוסד האקדמי. על המסמך חתומים רקטור האוניברסיטה פרופ' דני לויתן והמנכ"ל מוטי כהן.

תוכנית ההתייעלות המפורטת במכתב כוללת קיצוצים והקפאות תקציביות שנכנסו לתוקף בחודש ספטמבר האחרון, לרבות קיצוץ בשעות הנוספות, בתקציב המחקר והפיתוח ובתקציב הספריות. על פי המכתב, שנשלח להנהלת האוניברסיטה בחודש ספטמבר האחרון, החל מהרבעון השני של השנה מקפיאה האוניברסיטה 35% מתקציבה השוטף, כלומר 35 מיליון שקל.

כמו כן, האוניברסיטה מקפיאה 35% מההקצאה למחקר, מה שיוביל לחיסכון של 8.4 מיליון שקל, 10% מהתקציב לרכישת ספרים וכתבי עת שיחסוך 2.4 מיליון שקל וחצי מתקציב השעות הנוספות של הסגל, מה שיחסוך לה 7.8 מיליון שקל. במכתב כותבים לויתן וכהן כי התקציב יופשר רק אם תזרים הות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב) לאוניברסיטה את 67 מיליון השקלים החסרים לה.

לא הצטרפה לקיצוצי השכר

בפתיחת השנה האקדמית עמד הגירעון של אוניברסיטת תל אביב על 104 מיליון שקל, אולם 37 מיליון שקל מהם כבר כוסו על ידי קיצוץ בפעילויות המוסד. לויתן אמר אז כי האוניברסיטה נערכת לקיצוץ של עשרות מיליוני שקלים, אלא אם תקבל תוספת תקציב. אלא שלפחות בינתיים בדיקה מול הות"ת מעלה כי פנייה לתוספת תקציב כלל לא התקבלה אצלה. הסיבה לכך היא אי־הצטרפותה של אוניברסיטת תל אביב לקיצוצי השכר שדורשת הות"ת כתנאי לקבלת תוספת התקציב.

אוניברסיטאות אחרות כן הסכימו למתווה הזה, שלפיו הסגל הבכיר בכל מוסד אקדמי הסכים לוויתור על הפעימה האחרונה בתוספת השכר שלו בשיעור 6.7% למשך שנה, בתמורה לתוספת תקציב כוללת של 300 מיליון שקל לכל המוסדות האקדמיים. המוסדות האקדמיים שנכללו במתווה הם האוניברסיטה העברית, בר־אילן, אוניברסיטת חיפה והטכניון.

מי שיפקח על תוכנית הקיצוצים הוא הנשיא הנכנס של האוניברסיטה, פרופ' יוסי קלפטר, שמתמודד עם הפתרון למערכה אחרת שהסתיימה רק לפני כמה ימים: הסכסוך מול חבר הנאמנים של האוניברסיטה. חבר הנאמנים איים במרד תרומות, וקרא לפיטורי הוועד המנהל בראשות ליאורה מרידור בשל הליך הדחת הנשיא הקודם צבי גליל ומכירת תיק המניות של האוניברסיטה בניגוד לחוות דעתה של ועדת ההשקעות. ועדה בראשות קלפטר עתידה להמליץ על שינויים בחוקה, שיגבירו את כוחו של חבר הנאמנים על חשבון הוועד המנהל.

"מחויבים לתקציב מאוזן"

מאוניברסיטת תל אביב נמסר: "אוניברסיטת תל אביב מחויבת לפעול במסגרת תקציב מאוזן. במסגרת תכנון התקציב לשנת תש"ע הסתמן פער של כ־104 מיליון שקל אשר 37 מיליון שקל מהם צומצמו על ידי קיצוץ בתקציב הפעולות. לגבי 67 מיליון השקלים הנוספים פועלת אוניברסיטה לאיזון בשיתוף פעולה עם הות"ת ועם ארגון הסגל האקדמי הבכיר של האוניברסיטה. אין בכוונת האוניברסיטה לפרסם מעל דפי העיתונות את מהלכיה, כל עוד אלה לא אושרו על ידי המוסדות הרלבנטיים".

מות"ת נמסר: "אנו לא נוהגים לנהל את ענייניה מול מוסדות מוכרים להשכלה גבוהה בתיווך התקשורת".

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
לא התיעלות, פגיעה באיכות בשם שיקוי תקציב
כשגוף מצליח לייצר אותה תפוקה בעלות נמוכה יותר זו התיעלות. כשגוף מצליח לייצר יותר תפוקה באותה עלות זו התיעלות. כשגוף מקטין את התפקוקה כדי להקטין את ההוצאות זה לא התיעלות, זה צמצום פעילות. כשגוף נותן את אותה התפוקה בעלות מופחתת תוך פגיעה באיכות זה פשוט פגיעה באיכות משיקולי תקציב. אם אין ברירה אז אין ברירה. אם התקציב לא מאפשר להמשיך לתת תוצר (מחקר והוראה) ברמה שהייתה אז אין ברירה וצריך לפגוע בתוצר של האוניברסיטה. אבל תקראו לזה בשם, אל תנסו לעבוד עלינו. זו לא התיעלות, זה פגיעה ברמת ההוראה, פגיעה באיכות המחקר, פגיעה ברווחת הסטודנטים, פגיעה באיכות התארים. כיוון שאין אפשרות להמשיך לספק אותם ברמה שהייתה בעבר בתקציב הנוכחי.
י.  |  14.12.09
15.
גם ככה משלמים מעט
אוניברסיטת ת"א היא אוניברסיטה מצוינת כמעט בכל קנה מידה. הדיבורים על לסגור אותה אוויליים לחלוטין, ונשמע כי מי שחושב כך פשוט לא מסתכל לכיוון הנכון. עם זאת, תאמינו או לא, אני מלמד באוניברסיטה, לא מקבל הנחה של שקל אחד בשכר הלימוד שלי (למרות שכל מזכירה שעובדת כאן מקבלת שכר לימוד חינם לה ולילדיה - וטוב שכך!), ובנוסף משקיע עשרות שעות בחודש בבדיקת תרגילים, כתיבת תרגילים וכו' (חלק מזה ללא תשלום), ומרוויח סה"כ קצת פחות מ-2,500 ש"ח בחודש (לפי משכורת של פחות מ-30 ש"ח בשעה). כל זה כי אני "סגל זוטר". אז מתקציב זה מקצצים. נו, באמת. אני קורא לאנשי הסגל הבכיר, ובפרט למקבלי ההחלטות מבנייני המנהלה והסנאט, להביט מטה ולראות את הבסיס מתפורר.
איש סגל זוטר , תל אביב  |  14.12.09
14.
לא משתלם להחזיק אוניברסיטה -אנשים עלולים לחשוב
יש להבין שזה לא מהאינטרס הממשלתי לחנך אנשים ל, משום שהם עלולים להתחיל לחשוב ,להשכיל,ולהבין בסופו של דבר שכל הקונפליקטים המקומיים שלנו ,כל המלחמות שלנם ,יוצר החוב המטורף הזה,שנוצרים בצורה מלאכותית ,הם סתם התפאורה להצגה החולנית שהיא המזרח התיכון ,הצגה המשרתת בצורה מצוינת את בעלי ההון המשקיעים במקומות הנכונים . ואנחנו ? אנחנו משרתים אותם . בצבא. במיסים . וכו וכו .
Anton  |  14.12.09
לכל התגובות