אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ד"ר יצחק ספורטא: לבייב היה צריך לאבד את החברה צילום: אוראל כהן

ד"ר יצחק ספורטא: לבייב היה צריך לאבד את החברה

בעקבות ההסדר שגובש באפריקה אומר פרופ' יוסף גרוס: זו דוגמה להסדרים הבאים. עו"ד אילן שביט מעריך שההסדר אולי עוד ישתנה

21.12.2009, 07:02 | איתי הר אור

ד"ר יצחק ספורטא, מרצה בכיר בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב ופעיל חברתי בתחומי אי־שוויון כלכלי וחברתי, הביע את מורת רוחו מההסדר המתגבש: "אותי לימדו שאנשים חייבים צריכים לשלם. צריך לזכור שמבחינת המשקיע, הדחייה המסתמנת בתשלום היא בעלת עלות מאוד גבוהה. באג"ח התחייבו שיחזירו לך, זה לא כמו מניה.

"מה שהכי מפריע לי זה שהמשקיעים הם לא פונקציה בעסק, אין להם דיבור. נוצר מצב שאנשים שהראש שלהם הוא אותו ראש משחקים את אותו משחק. אם זה עורכי הדין שמרוויחים כסף, אם זה בעל המניות שנשאר בתפקיד. פה הבעיה המרכזית של שוק ההון: אין בידול מוסדות אמיתי. אני לא רוצה שהראש של המוסדי יהיה כמו של החברה או קרן שמשקיעה בבורסה. המשבר האחרון הראה לנו שמי שמשלם זה החוסך הרגיל שאמרו לו שאג"ח קונצרניות בטוחות כמו אג"ח מדינה".

ספורטא מותח ביקורת על העובדה שלבייב נשאר בעל השליטה באפריקה: "אני חושב שאדם שנכשל עד כדי כך היה צריך לאבד את השליטה שלו בחברה. לא ייתכן שהוא ישלם 45% מהחוב ועדיין יישאר השליט הבלעדי. נכון, לא עדיף היה ללכת לפירוק, אבל הדבר הכי בסיסי זה לאבד את החברה. הפסדת - זהו. יש אנשים שלא משנה מה קורה להם, הם על הסוס, ויש אנשים שעוד אחרי שהם שילמו מס על המשכורות שלהם - נותנים להם קצת ממה שהתחייבו לתת להם.

"גם המוסדיים צריכים לעשות דין וחשבון. הרי הם לוקחים דמי ניהול בסכומים אדירים. אם ורמוס למשל היה הוגן, היה אומר: 'אני מוריד את הדמי ניהול לשנה־שנתיים'. אבל הוא לא עושה את זה".

יוסף גרוס: דוגמה להסדרים הבאים

פרופ' יוסף גרוס, מומחה בדיני חברות וניירות ערך ממשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק הלוי, אמר: "לסדרה ט' היו טענות די חזקות, אבל הם ידעו היטב שאם הם יתעקשו יותר מדי אפריקה יכולה ללכת לפירוק. גם בעלי הסדרות הארוכות לא רוצים פירוק, כי אז ללבייב לא יהיה אינטרס להזרים כסף לחברה. ההסדר הוא סימן טוב לבאות כי בעלי הקבוצות השונות יהיו חייבים להגיע לפשרה". לגבי טענת חוסר נקיון הכפיים של לבייב בעת שהעביר 670 מיליון שקל לבנקים אמר גרוס: "אני מניח שהוא היה בלחצים, ואולי חשב שזה לא כל כך חשוב. ההסדר הזה יבורך, והוא חשוב, והוא ישמש מודל להרבה מאוד הסכמים שיגיעו".

גרוס מציין נקודת חשיבות נוספת בהגנה על הדירקטורים מפני תביעות: "יכול מאוד להיות שהסדר שכזה ימנע את אחריות הדירקטורים, שיש טענה כלפיהם. ההיבט הזה מהווה תמריץ חשוב לבעלי המניות להגיע להסדר פשרה".

עו"ד אילן שביט: ההסדר אולי עוד ישתנה

עו"ד אילן שביט, מומחה בפשיטות רגל ופירוקים ממשרד ח. צדוק ושות', מצדד באישור ההסדר עם הנושים של אפריקה ישראל: "ההסדר כפי שהוא מוצע עדיף לכלל בעלי האג"ח על פני אלטרנטיבת הפירוק. יש לעשות כל מאמץ כדי שההסדר יאושר, בעיקר נוכח ההסכמה המשמעותית שניתנה על ידי מרבית בעלי האג"ח על סוגיהם. עם זאת, במצבים כאלה כמעט תמיד יש נושים שאינם מרוצים, ואין להוציא מכלל אפשרות שההסדר שהוגש יעבור שינויים במהלך אסיפות הנושים".

בנוגע לעובדה שמדובר בחברה בסדר גודל של אפריקה ישראל, שביט אומר: "בחברות עם השפעה כל כך מהותית על השוק, בית המשפט רואה גם את האינטרס הציבורי, והוא ישאף להסדר ולא לפירוק. החברות הממתינות בתורן למהלך שכזה יראו שניתן לנצל באופן יעיל הליך שמתנהל תחת פיקוח בית המשפט".

לגבי התנהלותה של אפריקה ישראל במשבר, אמר: "צריך לדעת לשחק לפי כללי המשחק, שחלק מהם כוללים שקיפות ואת החובה להגיע לבית המשפט בידיים נקיות ובמועד הרלבנטי".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
לכל המתלהמים
הדרך היחידה בה ניתן לגרום לבעל שליטה להזרים כסף לחברה היא על ידי השארת השליטה בידיו, אם אפריקה היתה הולכת לפירוק כל בעלי המניות הפרטיים(לא לבייב) היו מאבדים את כל השקעתם ומרבית בעלי האג"ח (הפנסיה שלנו) היו נפגעים קשות. נכון שמרגיז לראות את האחראים לכשלונות נשארים אבל כמו תמיד: "עדיף להיות חכם מלהיות צודק"
פיני , מרכז  |  21.12.09
3.
חרבו של דמוקולוס
בבסיס הרעיון הקפיטליסטי מתקיים איום תמידי של פשיטת רגל אל מול האפשרות להגיע לשמיים. הגישה המעוותת כי חברה גדולה מכדי ליפול מערערת את יסודות הקפיטליזם ואינה מאפשרת צמיחה בריאה והתחדשות. אגב כל נושא פשיטת הרגל וחדלות הפירעון מתייחס אך ורק למערכת היחסים בין לווי החברה לבעלי מניותיה במונחי שליטה על הנכסים. חדלות פירעון של חברה אינה משנה את איכות נכסיה אלא רק את מבנה הבעלות והשליטה על כביש 6 נמשיך לנסוע בין אם בבעלות אפריקה או בבעלות "משה כהן ובניו" כנ"ל לגבי בניין אפריקה בת"א שכפי הנראה לא יפונה מדיריו בגלל שהנכס ישנה בעלות אז כי שאמרתי הנזק בשימור חברה כושלת בשליטה מושחתת גרוע מהנזק מסגירתה ודאי וודאיבטווח הארוך
דויד  |  21.12.09
לכל התגובות