אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית החירום של מוטי שקלאר: רשות השידור תסגור שלוש תחנות רדיו; "מבט" תקוצר ל-20 דקות צילום: אלכס קולומויסקי

תוכנית החירום של מוטי שקלאר: רשות השידור תסגור שלוש תחנות רדיו; "מבט" תקוצר ל-20 דקות

העיכוב ברפורמה וצפי לגירעון בתקציב 2010 הביאו את מנכ"ל רשות השידור לגבש תוכנית חירום דרסטית לקיצוץ 76 מיליון שקל בשנה. בין הגזירות: פגיעה בשכר העובדים, הפסקת שידורי ערוץ 1 בלילות וסגירת שני אולפנים. הוועד כבר מתכונן למגננה: "אלו קיצוצים בלתי אפשריים"

21.12.2009, 19:40 | מיכל תוסייה כהן

מוטי שקלאר, מנכ"ל רשות השידור, הציג אתמול (א') תוכנית חירום לקיצוץ 76 מיליון שקל מתקציב 2010 של הרשות, כך נודע ל"כלכליסט". התוכנית הוצגה אתמול על ידי שקלאר לוועדי העובדים של הרשות. היא נועדה לתת מענה הדרגתי לגירעון צפוי של 130 מיליון שקל בתקציב 2010 של הרשות. היקף ההוצאות הצפוי ב־2010 עומד על 890 מיליון שקל, ואילו היקף ההכנסות הצפוי עומד על 760 מיליון שקל. במסגרת תוכנית החירום מתכנן שקלאר סגירת רשתות רדיו, צמצום פעילות הערוץ הראשון ופגיעה בהיקף המשרות של עובדי הרשות.

שבוע עבודה מקוצר

49 מיליון שקל מתוך הקיצוץ המתוכנן ייחסכו משינויים דרסטיים בעבודת הטלוויזיה של רשות השידור. בראש הגזירות שהציג שקלאר לעובדים - קיצור מהדורת החדשות המרכזית "מבט" מ־45 דקות ל־20 דקות. נוסף על כך, ערוץ 1 יסיים את שידוריו מדי יום בשעה 23:00, מהלך שצפוי לחסוך כ־2.4 מיליון שקל. עבודת ניידות השידור הגדולות של הערוץ תופסק, מהלך שיחסוך קרוב ל־3.8 מיליון שקל. שקלאר מתכנן גם לסגור את חטיבת התוכניות ולקצץ בהוצאות הנלוות לפעילותה - מהלך שיחסוך כ־13.5 מיליון שקל. 19.4 מיליון שקל נוספים ייחסכו מסגירת אולפן האירוח של הערוץ בירושלים והאולפן בחיפה, ומצמצום היקף הפעילות של המתקן בתל אביב. כל עיתונאי הערוץ יעברו לשבוע עבודה של ארבעה ימים וכך יקוצצו 1.7 מיליון שקל.

סגירת תחנות הרדיו

כ־24 מיליון שקל נוספים מתוך קיצוץ החירום ייחסכו משינויים בפעילות הרדיו. בראש הגזירות המתוכננות - סגירת שלוש תחנות רדיו, רק"ע, קול המוסיקה ורשת א', מהלך שצפוי לחסוך 7.4 מיליון שקל. נוסף על כך, יושבתו 50% מפעילות הטכנאים, 50% מעבודת המינהל ו־30% מפעילות חטיבת הביצוע, וכך יקוצצו כ־12 מיליון שקל. כמו כן, עורכי ועיתונאי הרדיו יעברו לשבוע עבודה של ארבעה ימים (חיסכון של 842 אלף שקל), ותצומצם פעילות מוקד התנועה (63 אלף שקל), תוכניות האקטואליה והספורט (435 אלף שקל) והרדיו בערבית (650 אלף שקל). כ־912 אלף שקל נוספים יקוצצו ממשכורות הקריינים.

תחת הסעיף "כלל־רשותי" בתוכנית החירום של שקלאר נמצא קיצוץ של 3.4 מיליון שקל, שעיקרו בהפחתת שכר כלל העובדים ברשות השידור בסכום של 1.5 מיליון שקל. המשמעות של הקיצוץ היא כי התוספות שמקבלים היום עובדי הרשות, שמגיעות אף לעשרות אלפי שקלים, יבוטלו. העובדים יישארו רק עם שכר הבסיס העומד לעתים על שכר מינימום של פחות מ־4,000 שקל. כמו כן, יקוצצו החופשות המרוכזות של עובדי הרשות, במהלך שצפוי לחסוך כ־1.8 מיליון שקל בשנה.

תוכנית חירום זו מבוססת על התרחיש הקיצוני ביותר, זאת בהנחה ששקלאר לא ייתקל בהתנגדויות של העובדים, העשויים לפנות לבית המשפט כדי למנוע את הגזירות. בישיבה שלשום הציג שקלאר שלושה תרחישי קיצוץ חלופיים, כל אחד בסכום שבין 50 ל־63 מיליון שקל, הכוללים גזירות חלקיות מתוך אלו המפורטות בתרחיש הקיצוני.

תוכנית הקיצוץ מגיעה בעקבות דרישה של משרד האוצר מרשות השידור להגיש תקציב מאוזן עד 31 בדצמבר. שקלאר גיבש את תוכנית החירום מכיוון שהליך החקיקה של הרפורמה ברשות השידור (הכוללת קיצוץ של 700 עובדים, הגדלה ניכרת בהשקעות בהפקות מקור ושדרוג האמצעים הטכנולוגיים) תקוע בכנסת.

תחושות קשות בקרב העובדים

העובדים יצאו המומים מהישיבה עם שקלאר והעידו על תחושות קשות במיוחד עקב מה שהם מכנים "התפוררותה של רשות השידור". יעקב לוי, אחד מראשי ועד הטכנאים, אמר: "הקיצוצים האלו יסגרו את הרשות ואנחנו לא בטוחים מה יהיה איתנו. הרשות תפסיק לתפקד. אלו קיצוצים לא אפשריים". בתגובה לדברים אמר אריה שקד, מנהל קול ישראל בפועל: "ברגע שנוריד את הגזירות ייפגעו עובדים בשעות ובשכר ויפנו לבית הדין לעבודה, ואין לדעת איפה זה ייגמר. זו מקבילית מוחות שאף אחד לא יודע איך היא תסתיים. לא ברור לי אם נצליח לעשות את השינוי במלוא העוצמה, ולכן נתחיל לעשות זאת באופן מדורג".

לדבריו, בימים הקרובים יכונסו מנהלי הרשתות וההנדסה ויתחיל הקיצוץ. בשלב הראשון ייפגעו יחידות ברשות שהתרומה שלהן קטנה יותר לפעילות השוטפת, אך לא ייפגעו לוחות השידורים.

בתוך כך, היום (ב') הוציא מוטי שקלאר מכתב לעובדים, בו הודיע להם כי הוא מעכב את המשכורת עד 5 בינואר, זאת בנוסף לביטול יום הספורט המסורתי המתקיים זה שנים רבות.

מרשות השידור נמסר בתגובה: "מדובר בקיצוץ שהוא מחויב המציאות. רשות השידור מחויבת לפעול לתקציב מאוזן על פי דרישות האוצר. אם בשבועיים הקרובים לא תהיה פריצת דרך משמעותית, לא יהיה מנוס מהפעלת תוכנית החירום ומנקיטת צעדים קשים וחסרי תקדים שיבוצעו באופן מודולרי. הנהלת רשות השידור מקווה כי יימצא פתרון שיביא בסופו לחתימה על הסכמי הרפורמה וביטול תוכנית החירום".

יו"ר ועדת העיתונאים של קול ישראל גדי בן יצחק הוסיף: "עבדנו 50 שנה כדי שיהיו לנו מאזינים לרשת א' ורשת ב', אם יסגרו אותנו הכל ייגמר. המצב מאוד קשה כי הורידו לנו גם 40% מהאגרה משנת 2000 עד היום. אי אפשר להמשיך לתפקד כשמקצצים לנו בתקציב. המדינה בוגדת בשליחות שלה. אין כסף לשום דבר ואין נכונות של האוצר לפעול. הם גוררים רגליים, אף על פי שזו חובה מוסרית לעזור לנו".

תגיות

121 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

118.
אגרת הרדיו והטלויזיה
לכל אלה שמלינים על תשלום האגרה כנראה שלא מבינים על מה משלמים את האגרה האגרה משולמת על אחזקת מקלטי הרדיו והטלויזיה ולא על השידורים האיכותיים או שלא איכותיים לפי ראות של כל אדם של ערוץ אחד מי שרוצה להתלונן שיתלונן אצל חברי הכנסת שהוא בוחר אותם זהו מס נוסף שיש על הציבור והוא נקרא אגרת רדיו וטלויזיה אפילו אם תצפה רק בשידורים מחו"ל עדין צריך לשלם את האגרה
מוטי , מירושלים  |  23.12.09
117.
שקלאר, יותר טוב שפשוט תתפטר מתפקידך.
קול המוזיקה הוא הסיבה היחידה לקיום רשות השידור. קודם כל קצץ בתקציב על ידי כך שלא תרכוש items יקרים כגון משחקי כדורגל. מול "האח הגדול" ו"הישרדות" האופציה היחידה שנותרה היא mezzo וברדיו - קול המוזיקה. אז קום נא ותן את הכסא לזה שייטיב לעשות ממך.
ברוך בר-שלו , רם-און  |  22.12.09
לכל התגובות