אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לנצל את הטבות המס של סוף השנה?

איך לנצל את הטבות המס של סוף השנה?

איך לנצל את סוף 2009 להפחתת תשלומי המס למינימום ולקבלת החזרים על מס ששולם. מדריך לעצמאים, לשכירים ולמעסיקים

27.12.2009, 11:20 | יניב קוניס

בעוד ימים אחדים יירד המסך על 2009 וייסגר חלון הזדמנויות ייחודי. לכן, לפני שמבצעים סיכומי סוף שנה ויוצאים לחגוג, חשוב לזכור לנצל עד תום את הטבות המס של סוף השנה בחיסכון הפנסיוני. מדובר בהטבות מס משמעותיות בגובה כמה אלפי שקלים, ולעתים אף עשרות אלפים, שכתוצאה מחוסר ידיעה או מהיעדר תשומת לב אינן מנוצלות.

עצמאים רבים אינם נוהגים להפריש במהלך השנה כספים לחיסכון בגיל פרישה. מסיבה זו חלון ההזדמנויות הקצר שנותר מהווה במיוחד עבורם הזדמנות פז ליהנות מעידוד המדינה לחסוך לפרישה.

את הטבות המס הייחודיות ניתן לנצל בכמה דרכים:

הפקדה של עמית עצמאי לקרן השתלמות. נכון להיום, קרן השתלמות היא מכשיר החיסכון ההוני היחיד הפטור ממס רווח הון. עצמאי יכול להפקיד 7% מהכנסתו השנתית המזכה עד תקרת הכנסה של 234 אלף שקל וליהנות מהוצאה מוכרת על 4.5% (חובה להפקיד תחילה 2.5% שאינם מוכרים לצורכי מס). באפשרות העצמאי לנצל את מלוא ההפקדה המוטבת (16,440 שקל), ללא קשר להכנסתו המזכה, וליהנות מפטור ממס רווח הון במשיכה. חשוב לציין כי לא ניתן לבצע החלת ותק בין שתי קרנות השתלמות במעמד עצמאי (משיכת קרן צעירה על ידי ניצול נזילות של הקרן הוותיקה).

הפקדה של עמית עצמאי לקופת גמל - קופת גמל היא מכשיר חיסכון טהור לגיל פרישה. הפקדות בקופת גמל מאפשרות קבלת קצבה חודשית בגיל פרישה, בהתאם לסכומים שצבר העמית. תקרת ההכנסה השנתית המזכה בשנת 2009 לעמית עצמאי, שבגינה ניתן להפקיד לקופת גמל וליהנות מהטבות מס, היא 187.2 אלף שקל. שיעור ההפקדה מההכנסה הוא 16%, כאשר 11% מוכרים לצורך ניכוי (ההטבה למעשה היא בגובה המס השולי), ונוסף על כך, 5% מוכרים לזיכוי (בגובה 35%). לפיכך, הסכום המרבי להפקדה אשר מזכה את המפקיד בהטבת מס הוא 29,952 שקל.

הפקדה של עמית שכיר במעמד עצמאי לקופת גמל. מלבד העצמאים, גם שכירים רבים אינם מודעים לכך שביכולתם ליהנות מהטבות מס נוספות. שכיר, שמעסיקו מפקיד עבורו לקופת גמל רק על חלק מהשכר, יכול להפקיד כספים בקופת גמל באופן עצמאי בגין שכרו הנוסף שאינו מבוטח (תגמול, בונוס, עמלות, שווי שימוש רכב, שווי שימוש נייד וכו'), וליהנות מהטבות מס גם בגין הפקדות אלו.

אם העמית השכיר אינו מבצע הפקדה בגין הכנסתו הנוספת, הרי שאינו מתאים את התיק הפנסיוני לגובה משכורתו הכוללת, וצבירתו בקופה לגיל פרישה היא רק עבור משכורתו המבוטחת, מה שיקנה לו קצבה נמוכה יותר בעתיד מזו שהיה מקבל אילו היה מבצע הפקדה גם בגין ההכנסה הנוספת. המשמעות המעשית האפשרית היא ירידה באיכות החיים שאליה הורגל במשך חייו טרם הפרישה. 

תקרת ההכנסה הנוספת המזכה לשכיר במעמד עצמאי היא 7,800 שקל בחודש (סך הכל 93.6 אלף שקל בשנה) כאשר השכיר זכאי לניכוי וזיכוי על הפקדות בשיעור של עד 16% בגין אותה הכנסה נוספת תחת שני תנאים: הראשון, הכנסתו המבוטחת נמוכה מ־31.4 אלף שקל (אחרת יקבל רק 5% זיכוי). השני, השכיר הפקיד 15,222 שקל במהלך השנה לקופה השכירה, והפך להיות עמית מוטב.

הפקדה של מעסיק לקופה מרכזית לפיצויים. גם מעסיקים זכאים להטבות מס, באמצעות הפקדה לקופה מרכזית לפיצויים, אשר מהווה הוצאה מוכרת לצורכי מס.

לנוכח החשיבות המיוחסת להפקדות סוף השנה, פועלים הבנקים ובתי ההשקעות במתכונת מורחבת עד סוף השנה. כדי לקבל את הטבות המס יש לבצע את ההפקדה עד 31.12.09. לאחר תאריך זה יהיה כבר מאוחר, והטבות המס יירדו לטמיון, או ליתר דיוק, ייוותרו בקופת המדינה.

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר ליועצים בפסגות. האמור לעיל הוא כללי בלבד ואינו מהווה חוות דעת או תחליף לייעוץ. פסגות בית השקעות עוסק בשיווק השקעות ובשיווק פנסיוני ולא בייעוץ

תגיות