אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש העליון נלחם בדחיות הדיונים: פרסם נוהל חדש שיצמצם למינימום ביטול דיונים צילום: בלומברג

ביהמ"ש העליון נלחם בדחיות הדיונים: פרסם נוהל חדש שיצמצם למינימום ביטול דיונים

לפי הנוהל, עומס עבודה, שיקולי נוחות או הסכמת שני הצדדים לדחיית דיון לא תאפשר דחיית דיון. במקרה של צו מילואים או חופשת לידה ידחה הדיון רק אם יוכח שעו"ד אחר לא יכול להתייצב

05.01.2010, 11:09 | ענת רואה וצמרת פרנט

נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, יוצאת למאבק נגד תופעת בקשות של עורכי דין לדחיית מועדי דיון. דיניש פרסמה הבוקר הודעה המסדירה את הכללים שיחולו בכל הנוגע לטיפול בבקשות לדחיות דיון. הנוהל יכנס לתוקף בתחילת חודש מרץ 2010.

לפי הנכתב בהודעה, הנוהל נועד לצמצם את המספר הרב של בקשות לדחיית מועדי דיונים המתקבלות בבתי המשפט, וגורמות להתארכות משך זמן הטיפול בתיקים ושמיעת המשפטים. הנוהל נוסח בעקבות המלצות ועדה בראשות נשיאת בית המשפט המחוזי בירושלים, השופטת מוסיה ארד, שמונתה לשם כך, והוא קובע אמות מידה שבראשן התפיסה העקרונית שתיק נקבע לדיון יתקיים במועדו. בקשות דחייה תיעתרנה במקרים מצומצמים וחריגים בלבד, כאשר מדובר בנסיבות בלתי נמנעות שלא ניתן היה להיערך לקראתן מראש.

לפי הנוהל החדש, בבואו להכריע בבקשה לדחיית מועד דיון שנקבע, יתן בית המשפט דעתו לא רק לעניינו של מבקש הדחייה ולא רק לעניינו של בעל הדין שכנגד, אלא גם – ואף בעיקר – לזכותו וחובתו של בית המשפט לנהל את כלל הדיונים שלפניו ביעילות תוך שימוש מושכל וזהיר במשאבי השפיטה לטובת כלל המתדיינים וההליכים הממתינים לבירור לפני בית המשפט.

לפי הנוהל, טעמים כגון שיקולי נוחות; עומס עבודה; הסכמת הצדדים, אינם מהווים, כשלעצמם, סיבה מספקת לדחיית מועד דיון. כך גם טענות של עורכי דין על קיום משא ומתן לפשרה, הסדר טיעון, הליך גישור וכדומה.

מתי בכל זאת ידחו דיונים? בנוהל נכתב כי נסיבות יוצאות דופן וחריגות, כגון לידה וחופשת לידה, צו לשירות מילואים, או - להבדיל - הלוויה, אבל על בן משפחה מדרגה קרובה, מחלה ממשית שאינה מאפשרת התייצבות לדיון, עשויות להוות בדרך כלל נימוק מוצדק לדחיית מועד הדיון, ובלבד שלא ניתן היה להיערך לקראתן מראש ולמצוא פיתרון סביר שיאפשר את קיום הדיון כולו או חלקו (לרבות על-ידי בא-כוח אחר).

בקשה לדחיית מועד דיון שלא הוגשה מיד ובסמוך להיוודע סיבת הדחייה, או שהוגשה בסמיכות יתרה למועד הדיון, ללא הצדקה מספקת לכך, עשויה להידחות מטעם זה בלבד.

עורכי דין שיבקשו לדחות דיון יתבקשו להגיש טופס מיוחד אליו יצורפו כל האישורים הרלוונטיים, לרבות צו מילואים, אישור רפואי וכו. אם יסכים השופט לדחיית הדיון, יהיה עליו לקבוע מועד חדש סמוך וקרוב ככל הניתן למועד המקורי, וכן ישקול לחייב את המבקש בהוצאות אם ראה שהנסיבות מצדיקות זאת.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
מאיפה הסמכות להתערב בהחלטות המסורות לשיקול דעת השופטים?
יש כאן חריגה מסוכנת מסמכות. לנשיאת בית המשפט העליון אין סמכות להתערב מראש בשיקול דעת השופטים. בקשות דחיה שמגישים הצדדים מסורות רק לשיקול דעת השופט בפניו מוגשת הבקשה. זה לא ענין של "נוהל". בכלל, הנשיאה יכולה אולי לקבוע נהלים לבית המשפט העליון, וגם זה רק בעניינים טכניים, ולא בעניינים מהותיים. לשכת עורכי הדין חייבת להתערב, וגם הכנסת. גם לגופו של ענין, הנוהל טיפשי ולא ישיג שום דבר. יהיו הרבה יותר דיוני סרק והשופטים יעבדו יותר קשה, שלא לדבר על הפגיעה הקשה בעורכי דין קטנים ומשרדים קטנים.
יעקב , צפון  |  08.01.10
5.
מגדל השן
ששופטי בית המשפט ירדו ממגדל השן לעם ויתחילו להתחבר למציאות, האטימות וחוסר הרגישות צועק לשמים, עד היום היתה כנדרשו לפסוק הוצאות על ביטול דיון לא מוצדק הם לא טרחו לעשות זאת, היום הם מנסים לתקן את הטעויות שלהם על הגב של הצד השני. שופטים יקרים תתחילו להסתכל קודם כל על הבית, עליכם ורק אח"כ על הצד השני, עורכי הדין הציבור הרחב. בהצלחה.
עו"ד  |  06.01.10
3.
גזירות על עורכי דין והתייחסות אליהם כאל מקור הבעיה היא בריחה מהתמודדות עם בעיות המערכת האמיתיות
יתירה מכך, לפי גישתה של השופטת בייניש, עורכי דין ממשרדים בינוניים וגדולים כמעט לעולם לא יקבלו דחיה אלא ידרשו תמיד למצוא מחליף (מה שלרוב לא יהיה מעשי ופוגע בטובת הלקוח). כמו כן, לא ברור מה התועלת בקיום דיון רק לשם הדיון, כאשר באמת הצדדים מנסים להגיע לפשרה מחוץ לכתלי בית המשפט. זה הרי דיון מיותר, שרק מוסיף לעומס על המערכת. מוטב יהיה אם לשכת עורכי הדין תידבר עם בייניש או עם נציגות השופטים ותגיע להסכמות שיאזנו את הגזירות ויקהו מעוקצן.
עו"ד  |  05.01.10
לכל התגובות