אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האינפלציה בשנת 2009: 3.9%

האינפלציה בשנת 2009: 3.9%

מדד דצמבר נותר ללא שינוי. למרות חריגת האינפלציה בפועל מהיעד הממשלתי, צפוי הנגיד פישר להשאיר בסוף החודש את הריבית ללא שינוי, ברמה של 1.25%. מחישוב שנערך בלמ"ס מתברר כי העלאות המסים שיזמה הממשלה בקיץ האחרון תרמו כ-40% מעליית המדד הכוללת בשנת 2009

15.01.2010, 14:00 | אמנון אטד

מדד המחירים לצרכן נותר בחודש דצמבר 2009 ללא שינוי (0%) והשלים בכך עליית מדד שנתית של 3.9%, הגבוהה ב-0.9% מהגבול העליון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). כך נמסר מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

האינפלציה בעשור האינפלציה בעשור האינפלציה בעשור

הגורמים העיקרים לחריגה מיעד האינפלציה ב-2009 היו עליות בולטות שנרשמו בסעיפי התצרוכת הבאים: תחבורה ותקשורת (6.5%), דיור (5.6%), אחזקת הדירה (5.2%), ירקות ופרות (8.4%). עליות אלה קוזזו בחלקן ע"י ירידות מחירים בסעיף ריהוט וציוד לבית (1.2%) ובסעיף הלבשה והנעלה (4.4%).

מחישוב שנערך בלמ"ס מתברר כי העלאות המסים שיזמה הממשלה בקיץ האחרון תרמו כ-40% מעליית המדד הכוללת בשנת 2009.

היציבות שנרשמה במדד דצמבר נובעת מעליות מחירים שנרשמו בחלק מסעיפי התצרוכת, ומירידות בסעיפים אחרים. עליות בולטות נרשמו בסעיפים הבאים: הלבשה והנעלה (8.0%), פירות טריים (2.2%), גז (2.8%), חשמל לצריכה פרטית (2.1%), אחזקת הדירה (0.8%) ושירותי תקשורת (0.3%). ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים: ירקות טריים (2.2%), שירותי דיור בבעלות הדיירים (0.8%), תרבות ובידור (0.6%) ומזון (0.5%).

האינפלציה בשנת 2009

קצב האינפלציה השנתי בארבעת החודשים האחרונים (ספטמבר-דצמבר) דומה מאוד לשיעור האינפלציה השנתי ומסתכם ב- 3.8%. האינפלציה הבסיסית (המדד ללא סעיף הדיור הבעייתי וללא סעיף הירקות והפירות המושפע מגורמים עונתיים) עלתה בשנה החולפת בשיעור נמוך יותר של 3.1%.

על פי חישובי בנק ישראל, אם מנכים מהמדד הכולל את השפעת המיסים שיזמה הממשלה, הסתכמה האינפלציה בשנת 2009 רק ב- 2.6%, והיא נמצאת לכן בתוך תחום היעד השנתי.

למרות שהאינפלציה בפועל חרגה בשנה החולפת מעבר לגבול העליון של היעד השנתי, ההערכה היא שנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, יימנע בסוף החודש מהעלאה נוספת של הריבית. הסיבה העיקרית להשארת הריבית לחודש פברואר ללא שינוי, ברמה של 1.25%, היא ההתחזקות שנרשמת בתקופה האחרונה בשער השקל. החשש בבנק ישראל הוא שהעלאה נוספת של הריבית תגביר את התחזקות השקל ביחס למטבעות החשובים בעולם ותפגע בכך ביצואנים. גורם נוסף התומך החודש בהשארת הריבית ללא שינוי הוא התכנסות האינפלציה הצפויה ב- 12 החודשים הקרובים אל תוך תחום היעד שקבעה הממשלה.

יהודה טלמון, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים בישראל אמר בתגובה: "נגיד בנק ישראל צריך להוריד את הריבית. הנגיד יודע שהריבית במשק לא מתאימה לסביבה הכלכלית העולמית ולכן אני קורא לנגיד: למרות האופטימיות, יש לנהוג באחריות ובזהירות, כדי שהבועה הכלכלית שישראל נמצאת בתוכה לא תתפוצץ לנו בפנים. זה הזמן להוריד את הריבית ולעודד את העצמאיים בישראל".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
המדד לא עלה - על מי אתם עובדים
חד וחלק עובדים עלינו בעיניים , כולנו רואים איך המחירים עולים , במוצרי מזון , שירותים לבית , ארנונה , קריאת שירות לחשמלאי , אינסטלטור ,טיפול אצל רופא שיניים , מוצרי חשמל למיניהם , מחיר הגז , הבנזין , הסולר , חנייה , וראה זה פלא רק המדד נשאר אותו דבר , קראתי איך ממשלות משנות את חישוב המדד לצרכיהן , ואין שום קשר בין המדד לעליית המחירים . למשל מוצר שעולה יותר מדי , מוציאים אותו מרשימת סל המוצרים שלגביהם מחשבים מדד . לא זו בלבד , אלא , שאם מוצר עולה למשל ב 20% הממשלה , האוצר , או הלשכה המרכזית לססטיסטיקה , קובעת שהאיכות שלו עלתה ב 30% כך שלמעשה אתה אוכל מוצר יותר איכותי ומחירו אפילו ירד ב 10% . כל חישוב המדד הוא מניפולציה של המדינה , אין קשר בינו לבין המציאות
רוזנצוייג צבי , תל אביב  |  15.01.10