אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שורת הרווח: איך תשפיע הגלאוקומה של ההודים על המשקיעים בתל אביב צילום: אוראל כהן

שורת הרווח: איך תשפיע הגלאוקומה של ההודים על המשקיעים בתל אביב

"כלכליסט" ממשיך למפות את מגזר הביומד בתל אביב והפעם: ביוליין וחברת האחזקות ביו לייט. כתבה שלישית ואחרונה

17.01.2010, 09:02 | אורי טל טנא
מגזר הביומד, ביחד עם ענף חיפושי הגז והנפט, שימש אחד הקטרים שהובילו את מדדי היתר בשנה האחרונה. משקיעים רבים גילו התלהבות רבה מהמגזר, ושווי השוק של לא מעט מהחברות הושפע בהתאם.

בגיליונות הקודמים ניתח "כלכליסט" לעומק כמה מהחברות הישראליות הבולטות בתחום. בטור האחרון והמסכם נתמקד בשתי חברות: ביוליין, שלה שני מוצרים בולטים, וחברת האחזקות ביו לייט.

כתבה ראשונה: מגזר הביומד נכנס למעבדת "כלכליסט"

כתבה שנייה: צילום רנטגן לתמנון הביומד הישראלי

 

ביוליין

בחודש אוקטובר זינק שווי השוק של ביולייןוחצה את רף ה־600 מיליון שקל. רק כמה ימים קודם לכן הסתיים בהצלחה שלב 2 בניסוי שערכה החברה בתרופה לסכיזופרניה (BL-1020), ומנכ"ל החברה אז, מוריס לסטר, התבטא באופטימיות באשר לערך שינבע לביוליין ממסחור התרופה.

ככלל, 2009 היתה שנה מוצלחת מאוד לביוליין: גם המוצר השני שלה, ההתקן הרפואי לטיפול בשריר הלב BL-1040, עבר בהצלחה את שלב 2 בניסוי, והחברה חתמה על הסכם למסחורו עם חברת איקריה.

אבל בחודשיים האחרונים איבדה המניה יותר מרבע מערכה, לאחר שהספקולנטים החלו לממש רווחים. גם הודעתה של ביוליין על הנפקת מניות ואופציות בהיקף של 47 מיליון שקל בסוף דצמבר בתל אביב יצרה לחץ שלילי על המניה.

האירוע המהותי הצפוי לביוליין יהיה חתימה על הסכם למסחור התרופה לסכיזופרניה, כאשר מחיר המניה ייקבע לפי תוכן ההסכם: אם הוא יכלול תגמולים נמוכים לביוליין, המניה עלולה ליפול - ולהפך.

כמובן שקיימת אפשרות שלישית והיא שביוליין לא תצליח לחתום על הסכם למסחור התרופה, ותבחר לערוך בעצמה את השלב השלישי בניסוי. גיוס ההון האחרון יאפשר לה - לכל הפחות - לבצע את ההכנות העיקריות לניסוי.

ביו לייט

ביו לייטהיא חברת אחזקות שלה שלוש חברות: איי־אופטימה, זטיק ואוביקיור. לאחר כישלון הניסוי (שלב 2) בתרופה של אוביקיור להפחחת משקל הקפיאה החברה את רוב פעילותה, והזרקור הוסט לעבר שתי החברות האחרות של ביו לייט, שדווקא סיפקו חדשות טובות בשנה האחרונה.

איי־אופטימה

חברת איי־אופטימה פיתחה שימוש במכשור לייזר מסוג CO2 לביצוע ניתוח המטפל בגלאוקומה - מחלה הפוגעת בעצב הראייה.

הגלאוקומה נוצרת בדרך כלל מחסימת התעלות המנקזות את הנוזל התוך־עיני בזווית העין. התוצאה היא עליית הלחץ התוך־עיני, פגיעה בעצב הראייה והקטנת שדה הראייה ההיקפי עד למצב של עיוורון. ברגע שנגרם נזק לעצב הראייה, הנזק הוא בלתי הפיך.

הטיפול המקובל כיום מבוסס על מתן תרופות המנסות להקטין את הלחץ התוך־עיני, בעיקר על ידי צמצום הפרשת נוזל העין. אבל לתרופות השפעה מוגבלת, ויש להן תופעות לוואי רבות.

טיפול נוסף הוא ניתוח באמצעות קרן לייזר, שמטרתו להוציא את נוזל העין מתעלות הניקוז. הלייזר מקלפת את שכבות הרקמה שמעל לתעלות הניקוז עד שנשארת שכבה דקיקה שדרכה יכול הנוזל יכול לצאת.

אבל לטיפול זה קיימים סיבוכים שונים, ובעיקר קרע שנוצר כתוצאה משימוש יתר בקרן הלייזר הפוגעת בשכבות הרטובות הסמוכות לנוזל. לכן יש צורך במנתחים מיומנים מאוד - וגם כך עומד שיעור ההצלחה של הניתוח על 75% בלבד.

יתרונה של איי־אופטימה טמון בשימוש בלייזר מסוג CO2 המצליח להסיר רק את הרקמות היבשות בלי לפגוע ברקמות הרטובות.

גם במקרה זה, קרן הלייזר מסירה שכבה אחר שכבה עד שנשארת שכבה דקה מאוד שדרכה מתנקז הנוזל התוך־עיני. אולם בטכניקה של איי־אופטימה שימוש יתר לא יגרום לסיבוך, כי הקרן לא תפגע ברקמות הרטובות.

איי־אופטימה קיבלה אישור לשיווק המוצר באירופה (ובמדינות נוספות) מטעם מינהל התרופות האירופי (CE), אך עדיין לא זכתה לאישורו של מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA).

החברה החלה לנסות ולשווק את המכשיר בהודו, כאשר מודל ההכנסות מבוסס על החכרת הציוד לבתי חולים וקבלת תשלומים לפי מספר הטיפולים.

במקביל בוחנת איי־אופטימה ניסיונות שיווק בעוד מקומות. תוצאות פיילוט שיווקי זה יבהירו מהו הפוטנציאל הגלום במוצר, ולכן הגורם המהותי ביותר שישפיע על ביו לייט היא שורת ההכנסות בדו"חות של איי־אופטימה.

זטיק

החברה־הבת השנייה של ביו לייט היא זטיק, שפיתחה טכנולוגיית צביעה המפרידה בין תאים סרטניים לתאים בריאים לצורך שיפור האבחון של מחלת הסרטן.

זטיק ערכה ניסוי על 74 דגימות של תאים החשודים בסרטן צוואר הרחם, והתוצאות היו טובות מעט יותר מאלו שהושגו בשיטת האבחון המקובלת כיום.

זטיק מתכוונת לגייס השנה הון בארצות הברית, ומידת ההצלחה של הגיוס תבהיר את ערכה של זטיק. עם זאת, החברה־האם ביו לייט כבר גייסה הון שמקטין את הדחיפות של זטיק באיתור מזומנים.

אוביקיור

אוביקיור היתה ההבטחה הגדולה של ביו לייט עד אמצע 2009. המוצר של החברה, היסטלין, היא תרופה מדכאת תיאבון שנועדה להפחית משקל. אבל בחודש יולי הודיעה אוביקיור כי בניסוי רחב היקף שקיימה לא התקבלה ירידה מובהקת במשקל.

כעת בוחנת החברה את המשך פיתוח המוצר תחת התוויה חדשה: מניעה של השמנה בקרב חולים הנוטלים תרופות אנטי־פסיכוטיות והפחתת הישנוניות שלהם. המשך הפיתוח של אוביקיור בשנה הקרובה תלוי במימון הפעילות של החברה.

סוף דבר

בחודש דצמבר 2008 גייסה ביו לייט 11.6 מיליון שקל, שהצטרפו לסכום של 12 מיליון שקל שהיו בקופת החברה בתום הרבעון השלישי של 2009.

יתרת מזומנים זו עתידה להספיק לניסיון החדירה של החברה־הבת איי־אופטימה להודו וליעדים נוספים בעולם, וכן להמשך פיתוח הטכנולוגיה של זטיק.

בסדרת הניתוחים של "כלכליסט" הוצגו כמה חברות ממגזר הביומד הנסחרות בבורסה של תל אביב. המשותף לרוב החברות הללו הוא שערכן נגזר מהסיכוי שהמוצר (או קבוצת המוצרים) שהן מפתחות יגיע לקו הגמר ויצליח לחדור לשוק.

זו הסיבה מדוע מכונות החברות הללו "חברות חלום" - מאחר שקיים סיכוי גבוה שהן לא יזכו להשלים את המוצר, ושערכן יתאפס. עם זאת, תמיד קיים סיכוי להצלחה שיכפיל את ערכן של חברות הביומד פי כמה וכמה.

את חברות החלום הללו קשה מאוד לתמחר. כיום מהווה מגזר הביומד כ־20% ממדדי היתר של תל אביב, ולכן חשוב לזכור כי השקעה במדדים אלו מושפעת מאוד מביצועי המגזר התנודתי הזה.

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

תגיות