אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרוייקט "כלכליסט": שבעה בכירים מספרים אילו מניות ואג"ח הם לוקחים לפנסיה צילום: סי די בנק

פרוייקט "כלכליסט": שבעה בכירים מספרים אילו מניות ואג"ח הם לוקחים לפנסיה

הוראה של האוצר תאפשר למשקיעים לעקוף את חברות ההשקעה, ולנהל בעצמם את קופות הגמל וקרנות ההשתלמות. מי מאמין בטבע ובנק הפועלים, מי אומר לא לגעת באפריקה ישראל ולמה לא כדאי להישאר עם גוגל לטווח ארוך?

18.01.2010, 11:49 | הדר רז

עדי קייזמן - יו"ר ADO

עדי קייזמן (37) ועופרה שטראוס עדי קייזמן (37) ועופרה שטראוס עדי קייזמן (37) ועופרה שטראוס
מניות שאקח לפנסיה

שטראוס , טבע וגזית גלוב  - מלבד הקשר האישי שלי לשטראוס (קייזמן נשוי לעופרה שטראוס, יו"ר ובעלת השליטה בשטראוס גרופ. ה"ר), מדובר בשלוש חברות יציבות שיכולות לייצר ערך לבעלי המניות שלהן לאורך זמן. לדעתי, וכך גם לפי ההוכחות בשטח, שלוש החברות הללו הן בוודאי לא אופנה חולפת.

מבחינת מניות הנסחרות בבורסות בחו"ל, הייתי בוחר במניות של יצרנית המזון מקדונלד'ס , ענקית הקמעונאות וול־מארט וחברת האחזקות הבנקאית וולס פארגו. גם בבחירה זו כללתי חברות יציבות, שאפשר לסמוך עליהן לטווח הרחוק.

אג"ח שאקח לפנסיה

שטראוס, טבע וגזית גלוב - גם ברמת איגרות החוב אני אבחר באג"ח של שלוש החברות שעל מניותיהן המלצתי קודם. כשאני בוחר איגרת חוב לטובת השקעה לאורך זמן, ובוודאי כזאת שצריכה להישאר בתיק ההשקעות שלי עד הפנסיה, אני מחפש חברות שאני יכול להעריך שעל סמך המידע הקיים לגבי פעילותן היום הן יחזירו את חובן למשקיעים. בחו"ל הייתי בוחר באג"ח של ממשלת ארצות הברית - אג"ח יציבה ובטוחה.

לא אקח לפנסיה

אני לא חושב שלטווח הארוך אני יכול לומר אילו השקעות לא אבצע. המשבר הכלכלי שפקד את העולם בשנת 2008 הוכיח שעולם ההשקעות הוא דינמי, כך שבפועל, הכל יכול לקרות ולשנות לגמרי את הדברים.

  

איל חומסקי - מבעלי אדלר חומסקי

איל חומסקי (44), צילום: עמית שעל איל חומסקי (44) | צילום: עמית שעל איל חומסקי (44), צילום: עמית שעל

 

מניות שאקח לפנסיה

בזק, בנק הפועלים וקבוצת דלק - מעבר להיותן לקוחות של הקבוצה שלנו, אני מאמין מאוד בחברות הללו ובהנהלותיהן. מדובר בחברות יציבות וותיקות, הפועלות בתחומים שקשה לחשוב על סיטואציה שבמסגרתה אנשים פתאום יפסיקו להשתמש בשירותיהן.

 

אג"ח שאקח לפנסיה

בנק הפועלים, אלקטרה נדל"ן ושופרסל - מובילות שוק, המפגינות יציבות ומנוהלות על ידי צוות הנהלה טוב.

 

לא אקח לפנסיה

תחום הנפט - אני פחות בקיא בתחום זה, ולכן מעדיף להימנע מהשקעה בו.

 

ויקטור שמריך - מנכ"ל משותף בד"ש אייפקס

 ויקטור שמריך (47), צילום: בועז אופנהיים ויקטור שמריך (47) | צילום: בועז אופנהיים  ויקטור שמריך (47), צילום: בועז אופנהיים

מניות שאקח לפנסיה

סמייל תקשורת- כל עלייה של 1% במניית בזקמביאה לשינוי של 4.5% בשווייה של סמייל, הנסחרת לפי שווי שוק של 2.1 מיליארד שקל. שינוי זה נובע ממינוף האחזקה בבזק שמבוצע בסמייל. ברשותה של בזק כל הסגמנטים בתחום התקשורת, והיא הוכיחה כי היא עדיין מסוגלת להמשיך להתייעל ולהיות מכונת דיבידנדים משומנת עם תשואת דיבידנד של כ־10%.

מגדל- חברת הביטוח הגדולה בארץ, הנסחרת לפי שווי של 7.6 מיליארד שקל, מתאפיינת במבנה המאזן הטוב ביותר מבין חברות הביטוח. ניתן להעריך בסבירות גבוהה כי החברה תשוב לגבות דמי ניהול משתנים בחודשים הקרובים, מה שיתרום משמעותית לרווח ב־2010. מגדל השכילה לייצר רגל משמעותית (השנייה בגודלה) בתחום קרנות הפנסיה שעתיד להניב לה רווחים משמעותיים בעתיד. נוסף על כך, החברה תהיה הראשונה בתחום הביטוח שתחלק דיבידנד.

גזית גלוב - חברת השקעות בנדל"ן מניב עם ההנהלה הטובה בתחום. גזית הנסחרת לפי שווי של 5.3 מיליארד שקל, הוכיחה כי היא יודעת לתפקד גם במצבי שוק קשים ולא נרתעת מביצוע עסקאות, תוך שהיא מנצלת את גמישותה הפיננסית. גזית ניצלה את המשבר לבצע את עסקת אטריום (שבה נרכשה השליטה באמצעות המרת אג"ח למניות), שהדגימה נחישות ויצירתיות פיננסית וייצרה רווחי הון משמעותיים.

אג"ח שאקח לפנסיה

אינני מוצא אג"ח קונצרניות עם מח"מ כל כך ארוך, ועם תשואה טובה, שארצה לצאת איתן לפנסיה.

לא אקח לפנסיה

ענף הנדל"ן בחו"ל הוא ענף בעייתי. ישנם אזורים שבהם השוק הגיע לתחתית ויש הזדמנויות. אך בה בעת צריך לזכור שהענף הזה סובל משתי בעיות עיקריות: בועת מחירים, שאפיינה אזורים נרחבים בעולם, וכן בעיית מימון. צורות מימון הנדל"ן נבחנות בימים אלה מחדש, וייקח זמן עד שנראה את שוק מימון הנדל"ן חוזר לרמתו מלפני הבועה.

  

יובל בן זאב - מנהל מחלקת מחקר כלל פיננסים

 

מניות שאקח לפנסיה

יובל בן זאב (40) והמשפחה, צילום: אוראל כהן יובל בן זאב (40) והמשפחה | צילום: אוראל כהן יובל בן זאב (40) והמשפחה, צילום: אוראל כהן

טבע - מובילת שוק עולמית, הנסחרת במכפיל רווח צפוי של כ־12 עד 13 ל־2010. החברה הוכיחה בעבר יכולת צמיחה מרשימה תוך ניצול הזדמנויות ויתרונות לגודל. החברה גם הוכיחה יכולת יוצאת דופן לטובה ברכישת חברות ובניצול סינרגיות ויצירת ערך. המניה אינה נטולת סיכונים, כאשר חלק ניכר מפעילותה נשען על תרופת הקופקסון.

דלק רכב - מובילת שוק ב־15 השנים האחרונות. החברה נהנית מצמיחת השוק לאורך השנים תוך שיפור ברווחיות. אין לצפות במניה זו לתשואות גבוהות במיוחד, אך לאורך זמן היא מספקת את הסחורה ומחלקת את הרווח כדיבידנד.

בנק מזרחי־טפחות - במחיר הנוכחי מספקת המניה משוואה הולמת של סיכון־סיכוי. עם החזרה למסלול של צמיחה, הציפיות הן שהבנקים הישראליים יחזרו לרמה של רווחיות מייצגת וישובו לחלק דיבידנדים. מזרחי־טפחות מהווה את ההשקעה הדפנסיבית ביותר בסקטור עם פוטנציאל צמיחה בעתיד. יש לשים לב שהבחירה במניות לטווח ארוך ("לפנסיה") שונה במהותה מטווח ההמלצות הרגיל שלנו, שכן מטרת ההשקעה היא לא לקבל את התשואה הגבוהה ביותר, אלא דווקא "תשואה מספיקה".

אג"ח שאקח לפנסיה

באופן כללי הנטייה שלי היא שלא להחזיק איגרות חוב לטווח ארוך בסביבת הריבית הנוכחית, תחת ההערכה שעליית הריבית תביא עמה להפסדים בתיק האג"ח. עם זאת, נראה כי ישנן אג"ח שהחזקתן לטווח ארוך תניב תשואה מספקת:

גזית גלוב אג"ח 4 - המח"מ של האג"ח הזאת הוא כשמונה שנים, כאשר היא נסחרת בתשואה לפדיון של כ־5.7% צמוד למדד. החזקה עד הפדיון.

דיסקונט שטר הון 1 - שטר ההון הנחות ביותר של הבנק, ולכן לכאורה הסיכון בו גבוה יותר. המח"מ הוא תשע שנים והתשואה לפדיון היא 5.1% צמוד למדד. החזקה עד הפדיון.

לא אקח לפנסיה

אפריקה ישראל - משוואת הסיכון־סיכוי לא מתאימה לי. אני מעריך כי המניה יקרה וכי האתגרים שעמם מתמודדת אפריקה עצומים, גם אם מניחים שהסדר החוב בחברה יושלם. נוסף על כך, לא הייתי קונה אף אג"ח לתקופה של חמש שנים ומעלה בתשואה הנמוכה מ־3%.

יובל זעירא - שותף מנהל בחברת ערך מוחלט

מניות שאקח לפנסיה

יובל זעירא (34), צילום: אוראל כהן יובל זעירא (34) | צילום: אוראל כהן יובל זעירא (34), צילום: אוראל כהן

בנק הפועלים - הבנקים הישראליים צפויים להמשיך להרוויח, בעיקר מאשראי ועמלות. המשבר האחרון בשווקים והפיקוח ההדוק יגרמו להתמקדות רבה אף יותר בתחומים שבהם הבנקאים מבינים, ושבהם הם יודעים להרוויח.

מגדל - כאשר אגיע לגיל פרישה מגדל תהיה חברה עם יותר עמיתים, שמנהלים בה פוליסות גדולות יותר. אם משלמים במשך עשרות שנים דמי ניהול, אז גם יש דרך ליהנות מכך.

אורמת- תחום החשמל הירוק ימשיך לצמוח בשנים הבאות, בעיקר בארצות הברית שבה יש חקיקה שדורשת זאת. אורמת ערוכה להמשיך להקים ולהפעיל תחנות כוח בארה"ב, תוך סיכון נמוך בפעילות הקיימת.

יש לציין כי המניות שהייתי מחזיק עד הפנסיה מאופיינות ביציבות לאורך שנים, וכאלו שצלחו בעבר תקופות משבר בהצלחה. אני בוחר להתמקד בחברות שהן מובילות שוק, ובכאלה שמחלקות דיבידנד לאורך זמן. חלוקת הדיבידנד מורידה עם ההתקדמות לקראת הפרישה את הסיכון בחשיפה לאותה מניה.

אג"ח שאקח לפנסיה

במבחן ארוך טווח עדיף להחזיק מניות של חברות יציבות ותזרימיות על פני איגרות חוב. במקרים רבים תשואת הדיבידנד שמעניקה המניה גבוהה מתשואת האג"ח. כמו כן, ישנו אפסייד נוסף של התפתחות החברה והכלכלה לאורך השנים. אם בכל זאת עליי לבחור, אלה האג"ח שמועדפות עליי:

שופרסל - כל עוד נמשיך לאכול ולשתות, רשתות השיווק הגדולות, ובראשן שופרסל, ימשיכו למכור ולהרוויח. גודלה וכוחה של הרשת מבטיחים תזרים יציב.

אמות - חברת הנדל"ן המניב, שמשכירה משרדים וחנויות ברחבי הארץ, צפויה ליהנות מיציבות לאורך זמן ומהביקוש למשרדים שהולך וגובר ככל שכלכלת ישראל מתקדמת.

פוטאש - יצרנית הדשנים המובילה בעולם צפויה להמשיך ליהנות ממצב החקלאות העולמי והמחסור בדגנים. אף שהחברה פועלת בתחום מחזורי, היא נהנתה ותמשיך ליהנות מקפיצת המדרגה שהתרחשה במחירי האשלג בעשור האחרון, קפיצה שהפכה אותה לחברה בעלת תזרים גדול מאוד.

לא אקח לפנסיה

גוגל- חברת האינטרנט, שפרצה לחיינו בעשור האחרון, נסחרת כיום בשווי אדיר של קרוב ל־200 מיליארד דולר ובמכפיל רווח של קרוב ל־40. בתחום הזה, המאופיין בתחרותיות גבוהה, לא ניתן לומר האם בטווח הרחוק מעמדה של גוגל יישמר, ומי יהיו השחקניות שיציעו טכנולוגיה ומוצרים חדשניים ממנה.

גיורא ענבר - מנכ"ל קמן אחזקות

מניות שאקח לפנסיה

גיורא ענבר (54), צילום: עמית מגל גיורא ענבר (54) | צילום: עמית מגל גיורא ענבר (54), צילום: עמית מגל

אלביט מערכות - חברה זו, הנסחרת בתל אביב לפי שווי של 9.7 מיליארד שקל, נחשבת לחברה המובילה בתחום התעשיות הביטחוניות, תחום יציב המפגין מדי שנה צמיחה חיובית.

אורמת - חברה זו, הנשלטת על ידי יהודה ויהודית ברוניצקי ונסחרת לפי שווי שוק של 3.9 מיליארד שקל, פועלת בתחום האנרגיות הירוקות/חלופיות. אורמת נמצאת בתחום המרכז עניין רב בקרב אנשים רבים בעולם, והיא רושמת מדי שנה שיעורי צמיחה גבוהים מאוד.

פלסאון- יצרנית הפלסטיק ממעגן מיכאל, הנסחרת לפי שווי שוק של 803 מיליון שקל, נחשבת למובילה בתחומה בישראל ובמדינות רבות בעולם. מאופיינת באסטרטגיית התרחבות מוגדרת, המבוססת על פיתוח נוסף של מוצרים נוספים ושיווקם, תוך פריצה לתחומים חדשים ולשווקים חדשים.

אג"ח שאקח לפנסיה

חברת החשמל, בזק ושטראוס - איגרות החוב הללו הן של חברות הנשענות על תזרים מזומנים יציב, המבטיח תשואות (גם אם לא גבוהות) לאורך זמן. אפיק ההשקעה באג"ח הללו נחשב לסולידי יחסית.

לא אקח לפנסיה

באופן אישי אני לא נכנס להשקעה בשני תחומים: נדל"ן והייטק.

נגה רחמני - יו"ר איילון חברה לביטוח

מניות שאקח לפנסיה

טבע - ענקית הגנריקה הישראלית, הנסחרת בבורסה בתל אביב לפי שווי של 201 מיליארד שקל, היא מניה שארצה לקחת איתי לפנסיה. להערכתי, מגזר הפרמצבטיקה רק יגדל ויתחזק בעתיד, ולכך יש להוסיף את הניהול האיכותי של חברת טבע, את הפיזור העסקי של פעילותה ואת בעלי המניות שלה, שמחוברים מאוד לעסק ונוקטים אסטרטגיה של ראייה לטווח הארוך.

נגה רחמני (50), צילום: עמית שעל נגה רחמני (50) | צילום: עמית שעל נגה רחמני (50), צילום: עמית שעל

בנק הפועלים - מגזר הבנקאות חיוני וצפוי לשמור על יציבות בטווח הארוך. בנק הפועלים, שבשליטת שרי אריסון ונסחר לפי שווי של כ־21 מיליארד שקל, הוא הבנק הגדול והמוביל בארץ, שלאורך השנים הראה כי הוא שומר על רעננות והתפתחות עסקית. כמו בטבע, גם בהפועלים בעלי המניות מחוברים מאוד לעסק, ומתאפיינים בראייה לטווח הארוך.

סלקום - להערכתי, תחום התקשורת בישראל רק יגדל ויתרחב. חברת סלקום הנשלטת על ידי נוחי דנקנר ונסחרת בבורסה בתל אביב בשווי שוק של 11.8 מיליארד שקל, מתאפיינת בניהול עסקי יציב עם ראייה לטווח ארוך וללא פופוליזם מיותר.

אג"ח שאקח לפנסיה

חברת החשמל - מדובר בחברה שהיא מונופול במגזר הפעילות שלה, שנמצאת בבעלות ממשלתית ובעלת כוח כלכלי חזק במיוחד ויציבות ארוכת טווח.

בזק - כאמור, ענף התקשורת הישראל חזק, ולהערכתי הוא עוד יתפתח בעתיד. בזק, שלאחרונה נרכשה על ידי שאול אלוביץ, היא חברת תקשורת בעלת מקורות הכנסה יציבים.

גזית גלוב - חברת הנדל"ן המניב הנשלטת על ידי חיים כצמן ונסחרת בתל אביב לפי שווי שוק של כ־5.3 מיליארד שקל, נחשבת לחברה אשר השדרה הניהולית שלה מקצועית, השקעותיה מפוזרות ומקורות ההכנסה שלה רבים.

לא אקח לפנסיה

ייזום נדל"ן - יזמות משמעה תנודתיות קיצונית, שעלולה לאכזב את המשקיעים שלה ברגע הקובע. 

תגיות