אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גפני: "תקציב דו-שנתי פוגע בכוחם של משרדי הממשלה" צילום: חיים צח

גפני: "תקציב דו-שנתי פוגע בכוחם של משרדי הממשלה"

יו"ר ועדת הכספים התייחס לדבריו של שר האוצר שטייניץ שאמר כי הממשלה שוקלת לעבור לתקציב דו-שנתי על בסיס קבוע

18.01.2010, 12:06 | תומר אביטל
ועדת הכספים דנה הבוקר (ב') בתקציב המדינה העתידי ובכדאיות של התקנת תקציב דו-שנתי נוסף. ברקע הדיון עמדה התבטאות שר האוצר יובל שטייניץ שאמר, כי "אנחנו שוקלים בזהירות לעבור לתקציב דו-שנתי באופן קבוע, ולא רק בשעת משבר".

יו"ר ועדת הכספים משה גפני (יהדות התורה), אמר במהלך הדיון, כי "חוק ההסדרים נעשה כשהיה צורך חיוני בו והוא הצליח ב-1985 כשהייתה אינפלציה בלתי מתקבלת על הדעת. כיום החקיקה הזאת מבזה את הכנסת. גם התקציב הדו-שנתי היה מכורח הנסיבות שהיו בתוקף ב-2009 כמו הקדמת הבחירות ומשבר פיננסי עולמי. אך התקציב הדו-שנתי פוגע בכוחם של משרדי הממשלה ומחזק את כוחם של הפקידים והחשבים של משרד האוצר".

מרכז המחקר והמידע של הכנסת התקנת תקציב דו שנתי - "מנותקת מהמציאות" במחקר נטען כי הבעיה העיקרית באישור תקציב דו-שנתי היא חוסר התאמתו לשינויים בסביבה הכלכלית העולמית והמקומית תומר אביטל, תגובה אחתלכתבה המלאה

ח"כ גפני הודיע, כי הוא "לא מתחרט על העברת התקציב הדו שנתי - הוא שידר יציבות למשק". "יחד עם זאת", אמר גפני, "הסיבה העיקרית שנכנסו אחרונים למשבר ויצאנו ראשונים היא כי הקב"ה עזר לנו. אישרנו את היטל הבצורת, ותכננו להילחם באבטלה שלא ידענו עד כמה היא תחריף, אישרנו דברים רבים במיסוי כי היו נכונים לאמצע 2009. כעת אנו בתחילת 2010 ובמצב כלכלי שונה בתכלית. למרות כך אנו לא דנים על יעד הגירעון או אופי התקציב ואנו נתונים לחסדיהם של פקידי האוצר". ח"כ גפני הוסיף, כי ועדת הכספים ערוכה לדון כבר עכשיו ברפורמות של השנה הבאה, ולא בסוף השנה.

גפני: תקציב חד-שנתי ל-2011

לבסוף הכריז יו"ר ועדת הכספים, כי "אלא אם יקרה משהו חמור, נגיע ככל הנראה לתקציב חד שנתי ל-2011 ללא חוק ההסדרים. התדמית של הכנסת תהיה יותר טובה, ואנו נעבוד יותר מקצועית". ח"כ גפני הזהיר, כי "אם יעשו משהו בלי לדבר איתנו ייתקלו באופוזיציה מקיר לקיר. לא יאושר תקציב דו-שנתי בלא הידברות איתנו. שלא תהיה טעות. אם היועצים המשפטיים כבר החלו להכין אותו - שיפסיקו".

סגן שר האוצר ח"כ יצחק כהן (ש"ס) אמר בתגובה, כי "משרד האוצר בוחן כעת את יתרונותיו של התקציב הדו-שנתי לעומת החד שנתי. היתרון החשוב ביותר של התקציב הדו-שנתי הוא ששרי הממשלה יכולים לעבוד לטווחים ארוכים יותר. זו שיטה יעילה ויש יתרונות לא מעטים לתקציב דו -שנתי".

מירי רגב. "פוגע באזרחי המדינה", צילום: מיכאל קרמר מירי רגב. "פוגע באזרחי המדינה" | צילום: מיכאל קרמר מירי רגב. "פוגע באזרחי המדינה", צילום: מיכאל קרמר

נציג משרד האוצר אייל אפשטיין מאגף התקציבים ציין, כי "כמובן שיש לתקציב הדו שנתי חסרונות. בניית תחזיות שנה וחצי קדימה הוא דבר בעייתי. אבל בסופו של דבר נשים על מאזניים את כל היתרונות והחסרונות ונגבש המלצה לשר. תהיה הידברות עם הכנסת והממשלה, מדובר במהלך משמעותי".

ח"כ מירי רגב אמרה, כי "תקציב דו-שנתי הוא באופן עקרוני נכון לתכנון פרויקטים לטווח ארוך אבל במציאות בה האוצר מנייד תקציב מסעיף לסעיף ללא פיקוח של ועדת הכספים - הדבר פוגע באזרחי המדינה ומבטל את השפעת הכנסת. לכן צריך להתקין מדיניות לטווח ארוך ותקציב חד שנתי".

"מנותק מהמציאות"

בתוך כך, מרכז המחקר והמידע של הכנסת הכין מסמך רקע מיוחד לדיון. במסמך, אותו כתבו אילן ביטון ועמי צדיק, נטען כי הבעיה העיקרית באישור תקציב דו-שנתי היא חוסר התאמתו לשינויים בסביבה הכלכלית העולמית והמקומית. כן, מוסיף המאמר, במדינות בהן יושם תקציב דו-שנתי נעשה הדבר בגין משבר פוליטי ולא בשל צידוק כלכלי.

הטיעון החריף ביותר המועלה בדו"ח הוא כי התקנת תקציב ארוך טווח מראש מנותקת מהמציאות, שכן היא מתבססת על תחזיות לתקופה רחוקה מההווה.

תגיות