אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתמחים בעריכת דין פותחים במאבק: רוצים חזרה את דמי האבטלה צילום: חיים צח

המתמחים בעריכת דין פותחים במאבק: רוצים חזרה את דמי האבטלה

זאת בעקבות החלטה בחוק ההסדרים ששוללת את זכותם לקבל דמי אבטלה בתקופת הלימודים לבחינות ההסמכה

19.01.2010, 19:16 | מארק שון

ארגוני סטודנטים למשפטים מרחבי הארץ מתארגנים בימים האחרונים למאבק בפגיעה המשמעותית ביותר מבחינתם במסגרת חוק ההסדרים האחרון: שלילת זכותם לקבל דמי אבטלה במהלך הלימודים לבחינות ההסכמה.

בפברואר הקרוב, לקראת סיום תקופת ההתמחות הנוכחית (לקראת בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין במהלך חודש מאי), מתכננים כל ארגוני הסטודנטים למשפטים והתאחדות הסטודנטים הארצית לצאת למאבק מתוקשר במספר מוקדים ברחבי הארץ. בראש הקבוצה עומדים סטודנטים שלומדים באוניברסיטת תל-אביב, שעובדים בימים אלה על הקמת אתר אינטרנט ופנו לעורכי דין כדי להכין חוות דעת מקיפה שתשלח יחד עם מכתב בנושא למספר שרים וחברי כנסת.

שלושה חודשים בלי יכולת לעבוד

בחוק ההסדרים האחרון שהתקבל בכנסת ביולי הוחלט לשלול את זכותם של המתמחים בעריכת דין לקבל דמי אבטלה בתקופת הלימודים למבחני ההסמכה, שמתחילה לרוב ב-1 במרץ ומסתיימת עם המבחן שמתקיים בחודש מאי. מדובר בשלושה חודשים במהלכם למתמחים אין כל יכולת לעבוד והם משקיעים את כל זמנם בלימודים לבחינה. ההוראה אמנם שוללת גם את זכותם של המתמחים בראיית חשבון, למרות שהמסלול שלהם אינו מכתיב לקיחת פסק זמן של מספר חודשים, כך שההוראה אינה רלוונטית כמעט מבחינתם.

מדברי ההסבר לחוק ניתן לראות כי המחוקק דווקא הבין את הצורך של אותם מתמחים, אך החליט למרות זאת לשלול את זכותם. בהצעה נכתב, כי "מדובר בבחינות תובעניות, המצריכות פרק זמן משמעותי של לימודים אינטנסיביים כהכנה לבחינה....מטבע הדברים, אין הם זמינים לעבודה בתקופה זו". למרות ההסבר הזה, מייד לאחר מכן נכתב, כי "דמי האבטלה הם קצבה מחליפת שכר שנועדה לסייע לדורשי העבודה בפרק הזמן שבו הם מחפשים מקום עבודה, ומשכך צריך לשלמם רק למי שנכון להתחיל בעבודה בכל עת, זמין לעבודה ומחפש מקום עבודה באופן פעיל. מי שלומדים למבחני ההסמכה אינם עומדים בתנאים אלה".

הפגנת סטודנטים שתוכננה ליום א' שעבר מול משרד ראש המממשלה בוטלה, אך המארגנים טוענים כי המאבק עדיין לא החל, ומבטיחים אירועים בהמשך. במקביל למאמציהם פתח אחד המארגנים, אסף אבן-חן, קבוצה בפייסבוק לצורך קידום המאבק, קבוצה שכבר החלה לעורר ויכוחים ערים בפורומים השונים; בין המגיבים השונים בפורומים היו כאלה שטענו, כי הסטודנטים אינם נאבקים על דבר מלבד הכיס שלהם, ואחד אף כתב: "המאבק פשוט מעורר תמיהה כשהוא בא מאוכלוסיה כזו חזקה, זה עושה לכולנו שם רע".

תגיות

27 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
הם לומדים משפטים בשביל המדינה?
זה מאד נחמד שהם רוצים לקבל דמי אבטלה בשביל ללמוד למבחן..הם בחרו ללמוד בשביל המדינה או בשביל עצמם? הם בסך הכל משרתים את עצמם בזה שהם לומדים על מנת שיצליחו לעבוד במשרה נחשקת עם שכר גבוה..לפי הגישה שמציגים פה המדינה גם צריכה לתת להם דמי אבטלה כל השנים של הלימודים - הרי הם לא יכולים לעבוד במקביל המסכנים... בואו ניקח את המקרה הקיצוני..סטודנט בינוני שהתקבל רק למכללה שעולה 120 אלף שקל.. המדריך לסטודנט: תעבוד שנתיים שלוש לפני התואר ואל תצא לטיול במזרח או בדרום אמריקה. תעבוד במשרה חלקית ותגור אצל ההורים במהלך התואר וכך תוכל גם אתה לממן את הלימודים. ובגדול אל תתפנק... יש לציין שהכותב הינו סטודנט בעצמו באוניברסיטה ועשה את הצעדים הנדרשים כדי להכין את עצמו ללימודים. כמובן שכל זה לא תקף למי שהוריו אמידים.
לירן , מרכז  |  03.02.10
25.
הגיע הזמן להגיד את האמת
עצוב לראות כיצד הדיון יצא מהקשרו וכיצד אנשי האוניברסיטאות יצאו כנגד אנשי המכללות, חברים יקרים, אין דבר טוב יותר שקרה למדינת ישראל ולמערכת ההשכלה הגבוה במדינה, יותר מאשר מתן זכות שווה לכולם ללמוד לימודים אקדמיים, גם לכאלה שבמהלך לימודיהם בתיכון פחות השקיעו, גם לכאלה שלא הוציאו 800 בפסיכומטרי, גם לכאלה שהגיעו מהשכבות החלשות וקיבלו מלגה ללימודים במכללה. אין פלא שאנשי האוניברסיטאות יוצאים כנגד המכללות, רק חבל שהם מסתתרים מאחורי סיבות שונות ומשונות תוך כדי צביעות, כאילו סטודנטים במכללה פחות שווים, בושה לסטודנט, ובעיקר למשפטים שחושב כך. הסיבה האמיתית היא שמשך שנים נהנו עוה"ד יוצאי האוניברסיטאות ממונופול בתחום, כעת כאשר מוסמכים עו"ד נוספים מהמכללות, יש הרואים בדבר כפלישה לטריטוריה לכאורה, מובן מאליו שאנשי האוניברסיטאות היו מעדיפים להשאר היחידים במדינה שיכולים לקבל רישיון עריכת דין, ומשום כך הם כל כך מפחדים מעוה"ד יוצאי המכללות שרובם ככולם אנשים איכותיים, ובניגוד לסטודנטים מהאוניברסיטאות, בחרו ללמוד קשה ובו זמנית גם לעבוד לפרנסתם, וזאת נוכח העובדה ששכר הלימוד האוניברסיטאי נמוך בהרבה מזה שמשלמים במכללות, אז.... שלא יעבדו עליכם...
לירן , תל אביב  |  24.01.10
24.
מגיע למסיימי ההתמחות אבטלה ולו משום שהשלימו שנת עבודה קודם לכן
כל אדם שהשלים שנת עבודה זכאי לדמי אבטלה, במידה ולשכת התעסוקה רוצה להפנות מישהו לעבודה זו זכותה אם אחד מהזכאים לדמי אבטלה יסרב, אז ניתן לשלול ממנו את הזכות לאבטלה. מדוע אדם שעבד שנה בסלקום ואח"כ פוטר זכאי לדמי אבטלה ואדם שעבד שנה במשרד עו"ד ואח"כ פוטר לא זכאי לדמי אבטלה?
אדם , תל אביב  |  24.01.10
23.
תסמונת המכללות
מקצוע עריכת הדין דורדר לשפל, שספק אם יצליח לצאת ממנו. כל אחד עם 400 פסיכומטרי ו- 120,000 ש"ח, יכול לקנות תואר ממכללה (ובהקשר זה אין הבדל בין כל המכללות). כך, אנו מוצאים את עצמנו במצב בו כל בור מחזיק ברישיון עריכת דין, ורוב עורכי הדין הם אנשים שלא התקבלו לאוניברסיטה ! (זו עובדה) ווהדבר משתקף היטב ברמת הכתיבה והטיעון בהם נתקלים בבתי המשפט. המיעוט שהוציא תואר באוניברסיטה סובל מכך גם, מאחר והשם הרע שיצא למקצוע ב"זכות" המכללות מאפיל על כל עורכי הדין הצעירים. חוץ מעורכי הדין הצעירים, שהוציאו תואר יוקרתי מאוניברסיטה, כולם נהנים מהמצב: כל נהגי המוניות שיכולים מחר להירשם למכללה למשפטים, בעלי המשרדים שנהנים מהתחרות האדירה על כל משרה- שמאפשרת להם להעסיק עורכי-דין טובים בתת-תנאים, וכמובן, המכללות, המספסרות במקצוע המכובד ביותר שיש ומורידות אותו לאשפתות. יבורכו אפוא החסמים בכניסה למקצוע.
עו"ד הכהן  |  21.01.10
לכל התגובות