אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשנות: ביבי בשלו, ושהעולם יחכה צילום: יואב אטד

פרשנות: ביבי בשלו, ושהעולם יחכה

פישר כבר הסביר לנתניהו שהתיאוריה של הפחתת מסים כמקדם צמיחה היא נושא שנוי במחלוקת, אבל ביבי לא ייתן לעובדות לקלקל סיפור טוב

19.01.2010, 20:38 | אמנון אטד

לא יותר מ־14 מילים הקדישה משלחת ארגון ה־OECD לסוגיית המשך ביצוע הרפורמה במס הכנסה. אבל מיקומו הגבוה של משפט זה ברשימת ההמלצות, וכריכתו בצורך להקטין את החוב הממשלתי, אינם משאירים ספק בנוגע לחשיבות הרבה שמייחס לו הארגון.

המלצת ה־OECD מצטרפת להמלצות קרן המטבע הבינלאומית, חברות דירוג האשראי, נגיד בנק ישראל ופרופסורים באקדמיה. אפילו הדרג המקצועי הבכיר באוצר, זה שאמור ליישם את שלבי הרפורמה הבאים, מתנגד לה בחריפות.

ומול כל רשימת המומחים המרשימה, בהם כאלה שמן הסתם מבינים דבר או שניים בכלכלה, ניצב אדם אחד: ראש הממשלה בנימין נתניהו. פישר כבר הסביר לו, ולא בחדרי חדרים, שהתיאוריה של הפחתת מסים כמקדם צמיחה היא נושא שנוי במחלוקת, אבל לא אדם כביבי ייתן לעובדות לקלקל סיפור טוב.

המשך ביצוע הרפורמה הוא דבר רע, כי כדי לממן השנה את עלותה הגבוהה (כ־3 מיליארד שקל) הגדיל האוצר שורה ארוכה של מסים עקיפים, כמו מע"מ, מסים על הבנזין והסיגריות והיטל הבצורת. הקלת נטל המסים הישירים מיטיבה בעיקר עם בעלי ההכנסות הגבוהות, בעוד הכבדת נטל המסים העקיפים פוגעת יותר בבעלי ההכנסות הנמוכות.

ואם זה לא מספיק, הנה צמד נתונים, לטובת הקורא בנימין נתניהו: נטל המס הישיר בישראל נמוך מהממוצע במדינות ה־OECD - 19.6% אצלנו (ב־2007) לעומת 23%. נטל המיסוי העקיף, לעומת זאת, מצביע על מציאות הפוכה: 17.4% בישראל לעומת 10.3% בלבד ב־OECD.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
רק עצלן שבמבקש להתלות על עבודתו של מישהו אחר - לא יעריך הורדת מסים
לא ייתכן שהציבור יחיה מכספי משלם המסים, כאשר מי שמרויח הרבה ישלם הרבה הרבה יותר ממי שמרויח מעט כל העניין של מס פרוגרסיבי - אינו צודק בעליל מדוע אני צריך לממן עשר משפחות אחרות ? אני חייב לממן רק את משפחתי ולא חמש משפחות עצלות כאשר ארצה לתרום - אתרום
לך אל הנמלה עצל , ראה דרכיה וחכם  |  19.01.10
2.
ישנה השפעה גדולה של גובה המס על כמות הכסף שזורמת אלינו והחוצה
אני מכיר לא מעט אנשי עסקים החיים בחו"ל במהלך השנה למעלה ממחציתה (כמדומני) כדי לא לשלם מס ישראלי על הכנסתם הגבוהה. הווה אומר שאת המס הם משלמים באותה המדינה, ואותה המדינה הינה המרוויחה מהמס המשולם. יש לא מעט בעלי הכנסה גבוהה שמתמרנים על פי החוק כדי להקטין את המס שהם משלמים. בפועל, המס המשולם על ידם גם אם קטן יותר, ישראל לא מרוויחה ממנו כלל. אם המס יקטן, יש סיכוי סביר שהם ימנעו מהתעלול. גם המוטיבציה להעלים הכנסות תקטן. כנ"ל לגבי השקעות. למה שישקיעו אצלנו הון אם במקום אחר ישלמו פחות מס? יש דוגמאות לכאן ולכאן, אבל לבוא ולומר שזה מופרך? זה לא רציני
לא כלכלן, אבל גם לא בלבלן  |  19.01.10
1.
זה לא נושא שנוי במחלוקת אלא מופרח
את התיאוריה של כתב כלכלן לא רציני בשם לפרט על מפית נייר במסעדה. כמובן שכל החתולים העשירים קפצו על המציעה מלאי ריר כי מה טוב להוריד מס לעשירים. שנים מפריחים את התיאוריה כלכלנים שהעבודה הרצינית יותר נעשתה במה שקרוי ניאו-לפרט. ניתוח סטטיסטי שמראה שאין כל קשר בין הורדת מיסים לבין עושר וצמיחה של המדינה. מדוע שעשיר יקח את עודפי הכסף וישקיע במפעל הייטק? אולי הוא ירכוש ברזים מזהב, יטוס במטוס פרטי לארץ אקזוטית, יקנה יכטה באיטליה או פשוט יצה לפנסיה ויבזבז את הכסף עד שארית ימיו. לכן כפי שרואים התיאוריה שאווילית הזו של הורדת מיסים לא עובדת גם בהבט פוזיטיבי וגם בהבט נורמטיבי (סטטיסטיקה)
כלכלן , מרכז  |  19.01.10