אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משיחת יתר: תרומה או תמורה? צילום: סיון פרג'

משיחת יתר: תרומה או תמורה?

איגוד האמנים הפלסטיים מבקש למסד נוהג של תשלום לאמנים שמשתתפים במכירות פילנתרופיות, כדוגמת המכירה של בנק הפועלים והוועד למלחמה באיידס. הוועד בתגובה: מי שלא מעוניין לתרום שלא ישתתף

20.01.2010, 10:55 | דנה גילרמן

הוועד למלחמה באיידס הוא גוף שבמשך שנים נלחם על לגיטימיות ממסדית. משנת 2004 לקח בנק הפועלים תחת חסותו את הוועד, ומאז הוא מארגן מדי שנה מכירת אמנות שרווחיה מועברים אליו. השנה תתקיים המכירה ב־6 בפברואר, ומאחורי הקלעים שלה מתנהל ויכוח על זכויות האמנים המשתתפים בה. שלשום הפיץ איגוד האמנים הפלסטיים מכתב ובו הוא מייעץ לאמנים לא לשתף פעולה עם מכירות צדקה שמבקשות מהם לתרום עבודות, ולא מוכנות לתת אחוזים מהמכירה.

עיתוי המכתב אינו מקרי. "בימים אלה מופקת תערוכת האמנות בחסות בנק הפועלים", נכתב במכתב. "אנו מעוניינים להביע את עמדת האיגוד ולהביא אותה בפני חברינו והגורמים השונים הפועלים בשדה כדי שייתנו דעתם לנושא לפני שישתפו פעולה עם המיזם... האיגוד ממליץ לאמנים להשתתף במיזמים של תרומה לקהילה בתנאים הבאים: האמן מקבל 35%–50% אחוז מהמחיר הקטלוגי של העבודה ויקבל מהגוף המארגן דו"ח בכתב שבו יפורט שם הקונה, פרטי קשר הקונה וסכום הרכישה המדויק".

איתן שוקר, יו"ר איגוד האמנים הפלסטיים, שמונה כ־700 חברים, מספר שההחלטה להוציא את המכתב לפני המכירה מקורה ברצון לעורר את המודעות למצב הבעייתי שהמכירה הזו מייצגת. "יש בה ניצול ציני של מעמד האמן", אומר שוקר. "כמות האמנים המשתתפים במכירה אינה מעידה על ההצלחה של האירוע, אלא שמצבם של האמנים בכי רע. חלק גדול מהאמנים שמציגים בה הם אמנים בתחילת הדרך, העושים זאת גם בגלל החשיפה שהם מקבלים וגם מפני שזו הזדמנות להציג עם כמה שמות יותר מוכרים ומוערכים. אני רואה בזה ניצול פסיכולוגי". לדבריו מלבד האמנים כל הצדדים מרוויחים מהמכירה: הרוכשים, לדוגמה, מקבלים יצירת אמנות המוכרת כתרומה.

יצוין שמכירות אחרות מפרישות אחוזים לאמנים. המכירה "לחם ושושנים" של עמותת מע"ן נותנת 25% לאמנים (חלקם מוותרים עליהם). במכירה למען חולי A.L.S שהתארחה לפני כשנה בבית המכירות סותביס קיבלו האמנים 30%–40%, ובודדים דרשו וקיבלו גם 50%.

מתוך תערוכת האמנות הישראלית למען הוועד למלחמה באיידס ב- 2009, צילום: סיון פרג מתוך תערוכת האמנות הישראלית למען הוועד למלחמה באיידס ב- 2009 | צילום: סיון פרג' מתוך תערוכת האמנות הישראלית למען הוועד למלחמה באיידס ב- 2009, צילום: סיון פרג

לא כל האמנים מסכימים עם שוקר. באתר האיגוד הופיעה תגובה למכתב של האמנית חנה לוי: "מעוניינת בפרטים נוספים להשתתפות השנה בתערוכה זו לתרום את חלקי", היא כתבה.

רני רהב, המארגן את המכירה עבור הוועד למלחמה באיידס, מוסר בתגובה: "כל שנה אנו עדים לפניות של עשרות אמנים חדשים שמבקשים להצטרף לתערוכה המבורכת הזו, וכל האמנים בישראל עושים זאת באהבה רבה. לא ידוע לנו על אמנים שלא רצו להשתתף. מי שלא מעוניין שלא ייתן".

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
אמנים הם אלו שצריכים תרומה למי שלא הבין
בנק הפועלים מעשיר את שמו על גבי האמנים, יוצא שהאמנים הם אלו שתורמים לוועד ולא הבנק שמבצע מהלך מסוג זה רק ממטרות של ייצוג -דימוי מוסרי ותורם לסביבה,במטרה אחת : להיראות טוב יותר בעיני הציבור. שיקנו מהאמנים את העבודות, ימכרו ויתנו לוועד, זו תרומה. לאמנים פלסטיים בישראל אין מה לאכול,כולם עוסקים במקצועות נוספים, עובדים ב2 משרות, אנחנו אלו שזקוקים לתרומה,אולי נעשה לעצמנו תערוכת מכירה??? בחסות בנק הפועלים כמובן, למי שלא יודע אמנים צריכים מלבד מחייה ל: לשלם על סטודיו, חומרים, זמן עבודה, דלק והוצאות עד להודעה חדשה בכדי להפיק עבודה, מכתב זה שיצא לאור רק מצביע ומעיר על תופעת הניצול הציני ואת התפיסה השגויה וחסרת הערך והכבוד לאמנים בישראל.
יעל , ת"א  |  26.01.10
8.
תפסיקו לבכות!
יחסי אמן פטרון לא נולדו אתמול ולא ימותו מחר. עולם האמנות לא יודע לתחזק את עצמו כמעט בשום תחום וחייב לארגן סביבו סיוע של גופים ממנים. כל תערוכה מלווה בגיוס כספים מאספנים, גופים מסחריים או מעמותות ופתאום כולם שוכחים את זה ומגלגלים עיניים כאילו כלום. עזבו את ההתחסדות, תרמו עבודה או שתיים ואל תשחקו אותה צדקנים ואומללים. התרומה לא תרושש אף אחד ואולי אפילו תחזור אלינו באופן עקיף. לגבי הסיבוב שגופים מסחריים עושים בתרומה שלנו? תחליטו לגופו של עיניין. רוצים לתרום ולסייע למלחמה באיידס - תרמו. לא רוצים - אל תתרמו. אבל תפסיקו לבכות. זה מביך!
דורון , תל אביב  |  24.01.10
לכל התגובות