אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שעת ייעוץ: שמים מעצור בדלת המסתובבת צילום: שלומי ברנטל

שעת ייעוץ: שמים מעצור בדלת המסתובבת

בזמן שעובדי הקבלן מקבלים איתותים מעודדים מהכנסת ומבית המשפט, דווקא המעסיק הגדול ביותר שלהם נסוג בו משיפור תנאי העסקתם

21.01.2010, 10:40 | עו"ד נעמי אשתר

סוגיית קיפוח זכויותיהם של עובדי קבלן (עובדים המועסקים על ידי חברות כוח אדם) עולה מדי פעם על הפרק, אך רוב הציבור, ועובדי הקבלן בכללם, מקבלים זאת כגזירה שכמעט אין מה לעשות נגדה. אחת הרעות החולות בתחום היא פיטורי עובדים בשיטת "הדלת המסתובבת". השיטה עובדת כך: העובד מפוטר לאחר תשעה־עשרה חודשים, מתקבל בחזרה לעבודה לאחר קצת יותר משלושה חודשים, מפוטר בשנית לאחר כתשעה חודשים, וחוזר חלילה. חברות כוח אדם רבות, ובהן חברות שמירה, נוקטות שיטה זו כדי להימנע מתשלום פיצויי פיטורים, שלהם זכאי העובד רק אם השלים שנת עבודה מלאה, וזכויות נוספות התלויות בוותק.

בחודש שעבר אישרה הכנסת את חוק מניעת פיטורים מחזוריים. החקיקה החדשה תיתן את הזכות לפיצויי פיטורים גם לעובדים המועסקים בחוזה לתקופה קצובה של פחות משנה, שעבודתם התחדשה לתקופה קצובה נוספת לאחר הפסקה שקטעה את רציפות העסקתם. אין ספק שחוק זה מיועד, בראש ובראשונה, להגן על אותם עובדים המפוטרים בשיטת הדלת המסתובבת.

בזמן שבית המחוקקים העביר את החוק, ייצגתי עותר בסוגיה דומה מול שופטת בית הדין לעבודה בחיפה מיכל אריסון (ס"ע 16028-08-09). השופטת אריסון הורתה בתיק על ביטול פיטוריו של עובד בחברת שמירה, עד להכרעה סופית בעניינו. העותר עבד בחברת שמירה כמאבטח במשך עשרה חודשים ופוטר. כעבור קצת יותר משלושה חודשים התקבל העותר שנית לעבודה ופוטר שוב לאחר כשמונה חודשים. בשני המקרים הובהר לעובד שהפיטורים אינם נובעים מפגם בתפקודו אלא נעשים לפי מדיניות כללית של החברה.

העובד עתר לקבל צו מניעה זמני לביטול הפיטורים. כאמור, ביה"ד קיבל את העתירה והורה לחברת כוח האדם להחזיר את העותר לעבודתו באותם תנאים שבהם עבד עד יום פיטוריו, וזאת עד להכרעה בעניינו. בהחלטתה הבהירה השופטת אריסון כי "מהחומר שהונח בפנינו עולה, לכאורה, החשש שהחברה מפטרת את מאבטחיה בחלוף שמונה או תשעה חודשים, כדי להימנע מתשלום זכויותיהם הסוציאליות של העובדים". עוד הוסיפה כי "בנסיבות המקרה אנו רואים בחשש, לכאורה, לפגיעה בזכויות עובדים, בניגוד להוראות חוקי המגן וצווי ההרחבה, כמקרה חמור וחריג, לכאורה, שבו יש מקום להורות, בסעד זמני, על השבת המבקש לעבודתו".

ערעור שהגישה החברה לבית הדין הארצי נדחה, ונקבע כי אין להתערב בהחלטתו של בית הדין האזורי להחזיר את העובד לעבודה. להחלטת בית הדין לעבודה חשיבות רבה, שכן היא איתות למעבידים שבית הדין לא ייתן ידיו להתנהגות הפוגעת באופן כה בוטה בעובדים ואף ינקוט צעד קיצוני של ביטול פיטורים, אף שמדובר במעסיק פרטי.

ובזמן שהשופטים בבתי המשפט והמחוקקים במשכן הכנסת נוטים לטובתם של עובדי הקבלן, דווקא המעסיק הגדול של עובדים אלה חזר בו לאחרונה מההטבה הנוגעת לתנאי העסקתם. משרד האוצר הודיע כי הוא שוקל לבטל את ההטבה לפיה עובדי שמירה המועסקים על ידי המדינה יקבלו פנסיה מתחילת עבודתם. עד אז ההפרשה לפנסיה שיקבלו עובדי שמירה וניקיון הגיעה רק לאחר חצי שנת עבודה, לפי הסכמי הפנסיה שנחתמו עם ההסתדרות והעובדים. לא ברור למה דווקא המדינה אינה משפרת את התנאים במכרזים שהיא עצמה מפרסמת.

הכותבת היא מנהלת מחלקת דיני עבודה ומשפחה במשרד שלמה כהן ושות'

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה

תגיות