אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - לזלי דן, האיש שמכר לטבע את נובופארם הקנדית: "היו הצעות טובות יותר, אבל האמנתי בטבע" צילום: עמית שעל

ראיון "כלכליסט" - לזלי דן, האיש שמכר לטבע את נובופארם הקנדית: "היו הצעות טובות יותר, אבל האמנתי בטבע"

המיליארדר היהודי־קנדי לזלי דן מודה שהחלטתו למכור לטבע את חברת התרופות שהקים הושפעה מהנקודה הישראלית. לכלכליסט הוא מספר לאן לדעתו הולכת התעשייה וגם למה חשוב לא להתבולל

22.01.2010, 13:41 | עומר ענבר ועומרי כהן

"היו כמה אפשרויות על השולחן, ואני מודה שהעובדה שטבע היא חברה מישראל השפיעה על ההחלטה שלי למכור", אומר לזלי דן ומתרווח בכיסאו. האיש החביב, שלא נראה שונה מעשרות התיירים המציפים את לובי מלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב, הוא למעשה אחד האנשים העשירים בקנדה, עם הון מוערך של יותר ממיליארד דולר.לעובדה הזו אחראית, בין השאר, חברת התרופות הישראלית טבע, שלה מכר דן בשנת 2000 את חברת התרופות הגנריות נובופארם שייסד, ביותר מ־280 מיליון דולר, בעסקת מניות. במסגרת הרכישה קיבל דן 6% מטבע והפך לבעל מניות גדול בחברה.

 

"היו לי עוד כמה הצעות, בהיקפים גדולים משל טבע", הוא מודה היום, "אבל האמנתי בתרבות הניהול של החברה, בתרבות הארגונית ובפוטנציאל שהיה טמון בה - הצמיחה בשוק הגנריקה היתה אז עדיין בחיתוליה. בתקופה שלאחר מכן מניות טבע רשמו תשואה יפה, כך שיצא שההחלטה היתה נכונה".

הנקודה היהודית אש התורה בוערת בו לזלי דן הפך לאורך השנים לפילנתרופ ידוע, לאחר שתרם עשרות מיליוני דולרים לארגונים יהודיים שונים, בהם יד ושם ואש התורה, וגם לארגונים שונים בעיר מגוריו טורונטו עומר ענבר ועומרי כהןלכתבה המלאה

אז לא ניתן להגיד שאתה מתחרט מדי פעם על המכירה לטבע.

"בוודאי שלא. זאת היתה החלטה מושכלת, לא לפי אינסטינקט, וזה חשוב. אני סמכתי על טבע ואני ממשיך לסמוך עליה גם היום".

מבודפשט לקנדה

ב־1947, בגיל 18, נמלט דן מעיר הולדתו בודפשט לקנדה לבדו, עם דולרים בודדים בכיס. שני עשורים לאחר מכן, ב־1965, עם תואר ראשון ברוקחות ותואר שני במינהל עסקים, הקים את חברת התרופות הגנריות נובופארם, שהתחילה כחברה קטנה שהפיצה ושיווקה תרופות בקנדה ובעוד כמה מקומות בעולם. עם השנים החברה הלכה והתבססה בשוק התרופות הגנריות בקנדה. למרות הקשיים העומדים בפני חברות פרטיות בכל הקשור לגיוסי הון, השאיר דן את החברה פרטית עד למכירה לטבע.

"בשנים שלפני המכירה הגענו למצב שבחברה שלנו היו 3,000 עובדים ופעילות רב־לאומית. היה לי ברור כי צריך הנהלה בעלת ניסיון כדי שהחברה תוכל להמשיך להתפתח ולשגשג. טבע היתה השותפה הראויה ביותר, לא רק בגלל התשלום. החלטת המכירה היתה טובה גם לטבע וגם למשפחתי. טבע היא חברה נהדרת, שממשיכה כל הזמן לצמוח. מאז שטבע רכשה את החברה שלי - הצמיחה בחברה מדהימה ונובעת בראש ובראשונה מניהול נפלא ומראייה לטווח ארוך".

כמה זמן זה לקח מאז שהחלטת שאתה רוצה למכור את החברה ועד שהיה סיכום עם טבע?

"זה היה מהיר במיוחד, שבועיים. הם היו קשוחים והוגנים, והערכתי אותם מאוד בעקבות כך. ברור שבדיקות הנאותות נערכו עוד חודשים רבים לאחר מכן. הכרנו את טבע, והיו לנו יחסי עבודה איתם, כי קנינו מהם חומרי גלם פעילים. הם קיבלו את ההחלטה האסטרטגית להיכנס לשוק הקנדי מבעוד מועד, וזה זירז את השלמת התהליך".

לאחר שחברתו נרכשה המשיך דן את שיתוף הפעולה עם טבע, והתמנה לחבר בדירקטוריון, תפקיד שבו החזיק במשך שש שנים, ואשר במסגרתו היה מגיע כפעם בחודש לישראל לישיבות.

מה היה מאזן הכוחות בין הנהלת טבע לדירקטוריון, שהורכב ממדענים ידועי שם ומאנשי תעשייה מנוסים?

"החברה מנוהלת על ידי המנכ"ל ומנהלי החטיבות השונות. הדירקטוריון נועד לבקר ולוודא שמתקבלות החלטות נכונות. התהליכים וההחלטות בטבע תמיד התקבלו תוך שמירה על סדר וארגון מופתיים".

האם ליו"ר אלי הורביץ היה כוח לאכוף החלטות שבהן האמין, גם אם לא היה רוב דמוקרטי ליוזמות שלו?

"לרוב, כאשר עניין ספציפי עלה במסגרת הדיונים של הדירקטוריון, ההחלטות התקבלו באופן דמוקרטי. מבחינה זו אין ספק שהייתי מרוצה מאוד בתור חבר דירקטוריון. ההחלטות הוכיחו את עצמן בשיעורי הצמיחה המרשימים".

טבע יכולה להיהפך לאחת מחמש חברות התרופות הגדולות בעולם?

"בהתבסס על ההבנה שלי, בשנתיים־שלוש הקרובות צפויה החברה להגיע למכירות של 20 מיליארד דולר, אז היא בהחלט בכיוון הזה. יש שתי דרכים שבהן יכולה החברה לגדול - צמיחה אורגנית ורכישות. טבע מצליחה בשתי החזיתות, ויכולת המיזוג של חברות נרכשות היא אחד הנכסים החשובים ביותר שלה".

מאז האקזיט ביצע דן שינוי כיוון ועזב את תחום התרופות הגנריות לטובת עולם התרופות המקוריות, והקים חברת ביוטכנולוגיה פרטית בשם ויונטיה, שעוסקת במחקר ופיתוח בתחום האונקולוגיה. דן מאמין כי העלייה המשמעותית בתוחלת החיים בעולם היא שהובילה את הסרטן להיות המחלה המשמעותית ורחבת ההיקף ביותר בעתיד הנראה לעין.

"לפני 40 או 50 שנה אנשים חיו עשר או 15 שנים פחות בממוצע, עד גיל 70–72. היום חיים בקלות עד גיל 85 ויותר. העלייה הזאת הביאה איתה, לדאבוני, לעלייה חדה במקרי הסרטן. תרופות לסרטן הן העתיד".

ההשקעה הטובה ביותר

דן אינו שש לגלות פרטים על ההשקעות שביצע מאז המכירה לטבע. עם זאת, הוא אינו מסתיר שההשקעה הטובה ביותר שלו מגיעה מכיוונה של טבע, אף שהמניה הסולידית עלתה 33% ב־2009, נמוך משמעותית מהמדדים המרכזיים של שוקי ההון בעולם.

מהי אסטרטגיית ההשקעות שלך מאז האקזיט?

"אני חושב שחשוב מאוד לבצע ביזור של תיק ההשקעות. לא ניתן רק להרוויח מכל ההשקעות לאורך זמן, ולכן מידת החלוקה חשובה למציאת האיזון בין סיכוי לסיכון. השווקים מתאוששים בשנה האחרונה, אך ללא ספק ההשקעה שלי בטבע היא עדיין הטובה ביותר. בשל הגידול המתמיד והמומנטום של החברה, אני מאמין שיש עוד פוטנציאל לעלייה במניה של טבע. הגידול המתמיד בשוק התרופות הגנריות צפוי רק להמשיך, וזה רק ייטיב עם טבע".

אתה מחזיק 1% מטבע (שווי השוק הכולל הוא כ־48 מיליארד דולר)?

"אני לא זוכר בדיוק כמה - אבל בהחלט הרבה".

לאחר האינטגרציה המהירה של חברת באר, נראה כי הרכישה הגדולה הבאה של טבע היא רק עניין של זמן. איזו חברה יכולה להיות התאמה טובה לטבע לרכישה בעתיד?

"אני מבין שישנם שלושה מועמדים פוטנציאליים לרכישת חברת רציו פארם בגרמניה, וטבע רוצה לחזק את מעמדה שם. טבע מחושבת מאוד ברכישות שהיא מבצעת, והיא לא תציע יותר ממה שנראה לה הוגן או כדאי. אני בטוח שאם תהיה הזדמנות ראויה - טבע תדע לנצל אותה ולהמשיך את הצמיחה האורגנית ואת הצמיחה באמצעות רכישות".

אתה מכיר את אליוט ברוידי ממרקסטון? שמעת את החדשות בהקשר שלו בזמן האחרון?

"לא, לא שמעתי כלום. אני מכיר את ברוידי כמה שנים אך מעולם לא פגשתי אותו. קיבלתי המלצות עליו, אך מעולם לא השקעתי בקרנות שלו".

אני מבין שלא נכווית מהנוכל ברנרד מאדוף. איך הצלחת להתחמק היכן שכל כך הרבה נפלו?

"האמת היא שהצלחתי להימנע ממנו בעיקר כי לא הכרתי אותו. אם תשאלו אנשים בפאלם ביץ' (עיירה של אנשים אמידים באזור הדרום־מזרחי של מדינת פלורידה - ע"ע), ובכלל זה ארגונים יהודיים שם, אחד מכל חמישה נפגע מהאיש הרע הזה. ההתרחשויות של השנתיים האחרונות גרמו לאנשים להיות זהירים יותר בכל הקשור להשקעות".

אתה מרגיש שהפרשה של מאדוף הגבירה את תופעת האנטישמיות בארה"ב ובקנדה?

"זה בוודאי לא עוזר לעם היהודי, אך אני לא חושב שיש לכך השפעה ארוכת טווח בכל הקשור לאנטישמיות".

תגיות