אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צמיחה בשוק המשרדים: חיפה ורחובות מובילות את הזינוק בדמי השכירות

צמיחה בשוק המשרדים: חיפה ורחובות מובילות את הזינוק בדמי השכירות

בעוד שברוב ערי ישראל עלו מחירי שכירות המשרדים ב־2009, שיאנית המחירים תל אביב רשמה ירידה של כ-5%. סקר גיאוקרטוגרפיה מעלה: שטח המשרד הממוצע הולך ומצטמק

03.02.2010, 08:42 | דותן לוי

מחירי שכירות המשרדים בשנת 2009 זינקו במידה משמעותית בערים רחובות ונס ציונה, חיפה ונתניה. מסקר שערכה ד"ר רינה דגני, מנכ"ל קבוצת גיאוקרטוגרפיה, עולה כי המחיר הממוצע ששולם למ"ר בשכירות משרדים עלה ב־27% ברחובות ונס ציונה, ב־26% בחיפה וב־22% בנתניה.

 , צילום: אילן ארד צילום: אילן ארד  , צילום: אילן ארד

בגיאוקרטוגרפיה מסבירים כי העלייה במחירי השכירות המשרדית בערים הללו קשורה ישירות לגידול באוכלוסייה וצמיחת שוק הנדל"ן למגורים המקומי. הגידול באוכלוסיית רחובות ונס ציונה קידם את שוק התעסוקה באזור ותרם לעליית מחירי הנדל"ן המשרדי. כך גם בחיפה, שם לדברי דגני נרשם לאורך שנים ארוכות קיפאון של ממש בשוק הנדל"ן המניב. אולם גידול בדירות שנמכרו בעיר וביישובים הסמוכים יצר שינוי מגמה, המתבטא בעליית מחירי שכירות המשרדים בשנה האחרונה. בנתניה, אומרת דגני, הגידול הבלתי פוסק של שוק הדיור בעיר, שעיקרו במזרחה, ממשיך להשפיע על הביקוש לנכסים מניבים בה ועל המחירים.

תל אביב ממשיכה להוביל את רשימת הערים היקרות לנדל"ן משרדי מושכר בישראל עם 88 שקל למ"ר בחודש ב־2009, אך נרשמה בה ירידה של 5% לעומת 93 שקל למ"ר ב־2008. סקר גיאוקטוגרפיה התבסס על דגימה של מודעות ותוצאות העסקאות להשכרת אלפי משרדים ברחבי הארץ. למרות העלייה שנרשמה בשנה האחרונה בחיפה והגיעה למחיר ממוצע של כ־58 שקל למ"ר, הפער במחיר שכירות המשרדים בינה לבין תל אביב גדל בעשור האחרון והסתכם ב־50%. השוואה בין נתוני שנת 2009 לנתוני שנת 2000 מעלה כי מדובר בעלייה של 30% לעומת פער המחירים שנרשם בשנת 2000 בין שתי הערים.

בסך הכל, מחירי שכירות המשרדים בערים המרכזיות בישראל (בשקלים, ללא תיקוני מדד) עלו בעשור האחרון בכ־30% בממוצע. עלייה זו נמוכה מהעלייה שהיתה באותה תקופה במחירי הדירות, שעלו בכ־40% בממוצע.

במקום השני אחרי תל אביב ברשימת הערים היקרות בתחום הנדל"ן המשרדי המושכר ממוקמת רמת גן עם דמי שכירות חודשיים ממוצעים של 86 שקל למ"ר. במקום השלישי נמצאת ירושלים עם דמי שכירות חודשיים של 80 שקל בממוצע למ"ר. למקום הגבוה התברגה הבירה בזכות היצע שוק המשרדים הקטן משמעותית מזה שבגוש דן, המאופיין בהתחלות בנייה מעטות. אחרי שיאניות המחירים תל אביב, רמת גן וירושלים נמצאות הערים נתניה, הרצליה ופתח תקווה עם מחירים חודשיים ממוצעים לשכירות של 69 שקל למ"ר, 68 שקל למ"ר ו־67 שקל למ"ר, בהתאמה.

ירידה של 30% בשטח המשרד הממוצע

עוד עולה מהסקר כי לאור עליית מחירי השכירות נרשמה ירידה חדה בשיעור ממוצע של 38% בגודל שטחי המשרדים שהושכרו במהלך העשור האחרון. את הירידה ניתן להסביר גם בהשפעות המשבר הכלכלי שגרם לצמצום מספר העובדים בחברות רבות והשכרת השטחים שהתפנו לשוכרי משנה. הירידות החדות ביותר בהיקף המשרד הממוצע, בשיעור של 50%, נרשמו בערים פתח תקווה ורמת גן. שטחו של המשרד הממוצע שהושכר בפתח תקווה בשנת 2000 עמד על 237 מ"ר, ואילו ב־2009 שטחו של המשרד הממוצע בעיר ירד ל־117 מ"ר בלבד. ברמת גן, שבה תפס המשרד הממוצע בשנת 2000 כ־179 מ"ר, ירד שטחו ל-89 מ"ר בלבד.

בתל אביב וחיפה חלו ירידות מתונות יותר, של כ־40%, בשטח המשרד הממוצע. בשנת 2000 עמד השטח הממוצע של משרד מושכר בתל אביב על 143 מ"ר, ואילו בשנת 2009 הוא צנח ל־87 מ"ר בלבד. בחיפה נרשמה מגמה דומה עם ירידה מ־107 מ"ר ל־64 מ"ר במהלך העשור בשטח ההשכרה הממוצע של משרד בעיר.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
הנדל"ן לתעשייה
הנדל"ן לתעשייה – לאן?אט אט, וכמעט מבלי שנשים לב, מתפתחת לה מצוקת נדל"ן בענף התעשייה במדינת ישראל. חדי העין לא יכולים שלא להבחין בהתרוצצות של תעשיינים ואנשי עסקים אשר מחפשים אלטרנטיבה הולמת למפעל או לבית המלאכה שלהם, אשר שוכן כרגע במושב רחב ידיים כלשהו , שקט ובעיקר זול. בעת האחרונה מבצע מנהל מקרקעי ישראל עבודת שטח יסודית בנוגע לנכסים לא חוקיים ודואג לפזר קנסות וצווי פינוי ליושביהם. כאמור – אנו בעיצומו של תהליך הגירה בו עוברים המפעלים ובתי המלאכה, ממבני תעשייה לא חוקיים לאזורי תעשייה מורשים.תהליך המחייב תכנון לוגיסטי, עמידה בלוח זמנים צפוף והרבה כסף. התקורות המועמסות היום על עסק יצרני , מאלץ את התעשיינים למצוא מבנים תעשייתיים אשר יאפשרו להם להמשיך לקיים תעשייה ישראלית יוצרת, ברמות מחירים סבירות, ולייצר עבורנו מוצרים – כחול לבן איכותיים שישווקו בארץ ובעולם. כיום ישנו מחסור במבני תעשייה ומחסנים חוקיים שגורם לעליית מחירים בדמי השכירות החודשיים (בעיקר בין חדרה לגדרה). הפער בין המחיר שמשלמים במבנה לא חוקי ובין המחיר שנדרשים לשלם באזור תעשייה חוקי הנו פער גדול. אנו ב"נדל"ן גרופ" מתגייסים לעזרם של התעשיינים בחיפוש אחר נדל"ן לתעשייה שיתאים לאופי הפעילות שלהם. אנחנו, צוות "נדל"ן גרופ", בעד מדינת חוק, נקודה. היינו רוצים שכל עסק במדינת ישראל יהיה חוקי לחלוטין ובהתאם לכל התקנות המחייבות . המדינה שמצד אחד פועלת לשמירה על החוק ולפינוי מבנים לא חוקיים, צריכה לאפשר מנגד אלטרנטיבה חוקית לבעלי עסקים ולתעשיינים להמשיך ולקיים את מפעלם. יש למדינה את הכוח והיכולת לעשות זאת.צריך להקצות שטחים לאזורי תעשייה חדשים עם תב"ע שתאפשר הפעלת מגוון רחב של תעשייה ומלאכה.באזורי תעשייה הקיימים והעתידיים, כדאי לתת תמריץ לבעלי המפעלים, בשיתוף עם הרשויות המקומיות, תמריצים כגון:* הפחתה בגובה הארנונה – לפחות ל 5 השנים הראשונות של הפעילות.* תגמול עבור העסקת עובדים מקומיים.* קיום מנגנון כמו מנהלת אתר אשר תקשר בין המפעלים לרשויות. התעשייה בישראל היא נכס שחייבים לטפח! הנדל"ן לתעשייה הוא חלק בלתי נפרד מהתעשייה, חייבים לתכנן אזורי תעשייה התואמים את הצרכים האמיתיים והעדכניים של התעשייה המתפתחת. אם לא ניתן את הדעת בהקדם, אנו עלולים לאבד משאב יקר מאוד של מדינת ישראל ובסוף כולנו נשלם את המחיר.
Nadlan Group , מרכז  |  03.02.10
לכל התגובות