אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אינטל לטובת העסקים הקטנים

אינטל לטובת העסקים הקטנים

מפעל כמו אינטל בפריפריה תורם לשגשוג העסקים הקטנים באזור וכל מקום עבודה בו יוצר שלושה מקומות עבודה במשק

05.02.2010, 07:48 | מיכאל תבור

לאחרונה התבשרנו כי אינטל שוקלת לבצע השקעה גדולה נוספת בארץ והיא מבקשת לבחון את תקציב הסיוע של מרכז ההשקעות. אחד המתנגדים הגדולים למתן הסיוע במסגרת מרכז ההשקעות לאינטל היה ד"ר ירון זליכה. בין הנימוקים שבמיוחד משכו את אזני, בשידור הרדיו בו נימק ד"ר זליכה את עמדותיו, היתה העובדה שכדאי להשקיע את הכספים שרוצים לתת לאינטל, בעסקים הקטנים, שכן עלות מקום תעסוקה לעובד בעסק קטן, קטנה פי עשרה ויותר מאשר עלות מקום עבודה בעסק גדול. עובדה נכונה, אם כי בהיותה חלקית, יש בה כדי להטעות.

יתרה מזו טען ד"ר זליכה, כי בישראל יש די הון והשקעה באינטל היא השקעה בהון ויש צורך להגדיל את היקף התעסוקה ואילו הגדלת היקף ההשקעה בהון אינה יעילה כלכלית.

כמי שמכיר את נושא הסיוע לעסקים קטנים ובהחלט סבור שתפקידם בכלכלה מרכזי, אני מרשה לעצמי להתנגד לטיעוניו של ד"ר זליכה ודווקא מתוך המקום של חשיבות אינטל לעסקים הקטנים.

לשם כך עלינו להתנתק מהנוסחה הקובעת שאם ההשקעה במפעל גדול הינה מאות מיליוני דולרים וכמות העובדים במפעל היא כך וכך מאות בני אדם, הרי ההשקעה בעובד היא החלוקה הטריוויאלית של היקף התמיכה במספר העובדים.

ההבדל העקרוני בין עסק קטן לעסק גדול הוא מידת ההשפעה הסביבתית. יתרה מזו יש עסקים גדולים שמוטב אולי שלא יוקמו מאשר יוקמו ואילו עסקים אחרים שההשפעה שלהם מקיפה וכוללת מספר שכבות.

אם ניקח למשל מפעלי טקסטיל עתירי עבודה שחברות ישראליות הקימו בירדן או במצרים על מנת להימנע מבעיית עלות השכר בישראל, המוגבלת על ידי חוק שכר מינימום והטבות סוציאליות אחרות, הרי יש שיאמרו כי מוטב לקיים כמה מפעלים כאלה בארץ בעלויות שכר נמוכות על פני אבטלה. במדינות מערב אירופה המפותחות יש גם מפעלים ויש בהם עובדים, אבל המאפיין את המדינות היותר מפותחות, היא העובדה כי מרכיב העובדים בשכר נמוך, הינו קטן יחסית.

אם ניקח למשל מדינה כמו גרמניה בעלת עוצמה טכנולוגית הבאה לידי ביטוי ביצוא הגדול בעולם ומבחינת מרכיבי מוצרי יצוא טכנולוגי, הרי המשמעות של הרכב התעשייה והיצוא של גרמניה הוא כי המבנה הכלכלי של המדינה יכול לספק הרבה מקומות עבודה לאנשים בעלי שכר גבוה יחסית. תעשיות יצוא בעלות ערך מוסף גבוה, מאפשרות לשלם שכר לעובדים מיומנים, העולה לאין שיעור על שכר עובדי מתפרות הזיעה בענפי ההלבשה וההנעלה בדרום מזרח אסיה.

ההשלכות של השקעות הון כמו באינטל מאפשרת לספק בשלב הראשון עוד מהנדסים והנדסאים, אנשים שבעסקים קטנים אין להם כמעט ביקוש. מעט מאוד עסקים קטנים הינם עתירי טכנולוגיה. עסקים קטנים לרוב הינם עסקי מסחר, שירותים ותעשייה זעירה - בדרך כלל מסורתית ובסיסית, מעט חקלאות, בנייה ותיירות.

יותר מהנדסים

אינטל מאפשרת ליותר אנשים לעבוד כמהנדסים ויוצרת צרכים סביבתיים נוספים. ככל שרמתו הטכנולוגית של המפעל גבוהה יותר ואינטל הוא מפעל מהרמה הגבוהה ביותר, הרי גם השירותים שהוא צורך משתייכים במקרים רבים לקטגוריה זו. מלבד השירותים הבסיסיים שהוא צורך, הוא מייצר צרכים טכנולוגיים נוספים, כך שכמות המהנדסים, ההנדסאים והטכנאים שהוא מאפשר את תעסוקתם, הופכת להיות גבוהה הרבה יותר מאשר במפעל עצמו.

קיומו של מיזם כמו אינטל על כל הנגזרות הטכנולוגיות שלו, מביא לכך כי היקף ההכשרה של מהנדסים הנדסאים וטכנאים יגדל. היצע של משרות על ידי מפעל גדול ויציב מעורר התפתחות של מקורות הכשרה ואלה מצידם מספקים תעסוקה לאנשי מקצוע נוספים, אם כי בפן האקדמי וההדרכתי, שאף הם חשובים לתשתית הטכנולוגית של המשק.

ההשפעות של מפעל כמו אינטל על סביבתו הינם מרחיקות לכת. רמת האוכלוסייה בסביבה הקרובה עולה והדבר חשוב במיוחד למדינה המנסה לפזר את אוכלוסייתה מהמרכז הדחוס. איכות השירותים הקהילתיים הסביבתיים גדלה, שכן הביקוש הופך להיות גבוה יותר ומתוחכם יותר. הדבר משפיע בתורו על בתי הספר ועל שירותים קהילתיים נוספים.

לעיתים לא נחוש בגידול, שכן הקמת המפעל מנעה הידרדרות כמו שאנו חווים לעיתים באזורי פריפריה. די אם נראה את ההתפתחות של עיירות הפיתוח בתקופות שונות, כיצד מספר התושבים יורד ומתוכם יורד בעיקר החלק האיכותי והחזק יותר.

וכאן אנו מגיעים לעסקים הקטנים. עסקים קטנים מתרבים סביב ענק כמו אינטל, החל בשירותי בנייה ופיתוח בעת הקמת המפעל, דרך מתן שירותי תחזוקה, שמירה וניקיון, קייטרינג, הסעות ועוד. מפעל כמו אינטל עם תרבות ניהולית אמריקאית, מגדיר סטנדרטים גבוהים לנותני השירותים ומשלם את חובותיו במועד ובכך מייצב את הסביבה העסקית ומעלה את רמתה.

צריכת השירותים על ידי עובדים ברמה גבוהה, אף הוא עולה. מדובר בעורכי דין, מורים פרטיים, מדריכי ספורט ומוזיקה, יועצי השקעות ושאר נותני שירותים, כולם עסקים קטנים, אשר בעיר פיתוח ענייה, אינם קיימים כמעט. גם חלק מהשירותים הקהילתיים משגשגים בנוכחות אוכלוסיה חזקה באזור ולהם השפעה כלכלית עקיפה נוספת על עסקים קטנים אחרים.

מחקרים שנעשו לגבי הקמת מפעל אינטל בקרית גת, על ידי חוקרים שונים כגון אריה שחר, דניאל פלזנשטיין ודניאל פרימן מאוניברסיטת באר שבע ומהאוניברסיטה העברית, הצביעו על מכפיל כלכלי למשל של 1.73, כלומר על כל שקל שנוצר בפעילות כלכלית באינטל, התווספו למשק עוד 0.73 שקלים, בהערכה שלדעתנו היא חלקית ולא לקחה את ההשפעות מסדר שני ושלישי במלוא עוצמתן. מכפיל התעסוקה אף הוא מרשים יותר ברמה הארצית. על כל מקום עבודה באינטל נוצרים עוד 3.28 מקומות עבודה בכלל המשק, כלומר למי שרוצה לחשב יחס השקעה לעובדים, מוטב שיחלק את ההשקעה ב-4.28 עובדים.

לסיכום, מפעל גדול ומתוחכם עשוי לתמוך בעסקים קטנים, ההפך לא בהכרח נכון ויחד עם זאת ראוי לתמוך בעסקים הקטנים מבלי שנוותר על ההישג שבהבאת ענק טכנולוגיה מוביל לארץ, לאור העובדה שמדינות כמו אירלנד ואחרות, עומדות וממתינות להזדמנות "לחטוף" מאיתנו השקעות אסטרטגיות כגון אינטל.

הכותב הוא מנכ"ל החברות תבור כלכלה ופיננסים ודיבידנד השקעות www.tavor.biz

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ברור שד"ר ירון לא מחפש עבודה.כן בוא נשקיע בעסקים קטנים ונייצר פלאפל לכול העולם!
עם כול הכבוד לד"ר המכובד והמלומד,אבל מעניין אותי איך היה ניראה מצב העבודה בדרום היום אם לא היה את אינטל בקרית גת ומייקרון (שקנו את מפעל "הישן" של אינטל)??!! אז כול המהנדסי האלקטרוניקה, חשמל, כימיה, מכונות, חומרים, סטודנטים,ההנדסאים, אנשי משאבי אנוש ,הכלכלנים, הספקים, המזכירות, הטבחים,אנשי אחזקה, המנקים, הנהגים,אנשי מכירות למניהים,המורים של אותם המהנדסים וההנדסאים והסטודנטים ועוד המון,המון אנשים עובדים במפעל או מספקים שרותים ישירים ועקיפים למפעל ולעובדים בו היו נטל על המדינה שלנו,ואולי חלקם היה מוצא עבודה מקנה פה ושם ומפחד שיכולים לפטר אותו מהיום למחר! כן,בוא נשקיע בעסקים קטנים, אנשים יקבלו משכורות קטנות, ישלמו מסים נמוכים ואנחנו במקום להיות מדינה שנימצאת בקידמת הטכנולוגיה נהיה מדינת בסטות עניה! אינטל זה השקעה שתחזיר את עצמה פי כמה וכמה,ואם אני הייתי צריך לבחור לאן להשקיע את כספי האישי,הרי ברור ללא כול ספק שהייתי משקיע בחברה רצינית שכבר לא פעם אחד הוכיחה את כדאיות שיתוף הפעולה איתה לשתי הצדדים!!
שמעון , דרום  |  27.05.10
3.
אינטל כתגובת שרשרת
מפעל של של אינטל שמעסיק חמש מאות עובדים נותן עבודה נותן עבודה לכ- 2500 אנשים נוספים לפי מכפיל של 5 ולא של 3 כפי שכתב מר תבור באנדר סטייטמנט. החישוב הוא פשוט: עובד שמרוויח טוב באינטל ונותן את מירב שעות היום בעבודה זקוק למטפלת לילדים למנקה לפחות פעם בשבוע ,למורה לשיעור עזר לילדים מתבגרים , לנגר פעם בשנה ,לשיפוצניק פעם בשנתיים שלוש, למנהל תיק השקעות שישקיע את כספו ,לקופאית נוספת בבסופר סל שקרוב למקום עבודתו או מגוריו, למלצר נוסף במסעדה בו הוא נוהג לבקר פעם או פעמיים בשבוע , לעובד נוסף בחברת הליסינג וכן הלאה וכן הלאה. כמוכן נהנים מהאפקט גם בעלי עסקים קטנים שבהם בוחרים עובדי אינטל לגהץ את כרטיס האשראי שלהם. לפי דעתי היה צנוע מר תבור שקבע כי המכפיל הוא 3 לדעתי הוא לפחות 5 . אז נכון שרוב העובדים שהוזכרו כאן הם זוטרים שמרוויחים שכר מינימום אבל אלה עובדים שיורדים ממעגל דורשי העבודה ביחס ישיר. התגובה כאן כאן כתובה בלשון זכר אך היא מתייחסת גם לנשים שעובדות באינטל במשרות היי טק שלא לדבר על שני בני זוג שעובדים יחד באינטל. למען הסר ספק אני אינני עובד אינטל את התגובה הזו כתבתי כי אני זוכר ימים יפים בעסק שלי כשהיי טק היה בפריחה ואני מתגעגע לימים האלה.
דודי כהן , השרון  |  11.02.10
2.
מיכאל, מה אתה יודע על אינטל ישראל בכלל?
אני בתור משקיע באינטל ישראל כן רוצה שתדע ש; באינטל ישראל אתה עבד בתנאים מצויינים -ו 60 - 70 -80 זה לא תכנית שירים ישנים, זה כמות שעות העבודה השבועית באינטל ישראל. האם אתה יודע שמנויים וקידומים בחברה (למרות ההתיימרות לשיטת קידום נקייה) היא על בסיס אישי לחלוטין של שני מנהלי המפעל (להנהלת המפעל קוראים: מועדון חברים)? האם אתה יודע שבכל שנה בין 5-7 אחוז מהעובדים עוזבים/מועזבים (למרות שרובם עובדים טובים מאד- אתה יודע, שיטת הערכת העובדים חולנית למדי)? האם אתה יודע שאחוז העובדים שיוצאים מאינטל ישראל לפנסיה הוא שואף לאפס (נסה אתה לשרוד שם, נגיד 5 שנים)? האם אתה יודע שניסיון התאגדות שנעשה בירושליים לפני מספר שנים נופץ בכוח אדיר? האם אתה יודע 85% מהעובדים כל שנה מקבלים מסר שהם "לא מספיק טובים" (אתה בחור איטיליגנטי - תבין לבד מה זה אומר!!!). בקיצור ידיד, אין ספק לאינטל תרומה אדירה לפריפריה (תל אביב, ירושליים, מבשרת ציון, גדרה, אשקלון ואשדוד), וגם למעגלי נותנים שרותים, אבל בחיית ראבק, עם המליארדים שישראל שופכת שם, רצוי פעם להציץ פנימה, ולראות איך העסק מתנהל, ותאמין לי, לא כל מה שנוצץ הוא זהב. בנוסף רצוי שתדע שאם אינטל העולמית הייתה מחשיבה את אינטל קרית-גת ככזו טובה, היא היתה משקיעה שם את הכסף ולא מבקשת נדבות מישראל, בינתיים, נכון להיום הם מעדיפים להשקיע בארה"ב מהרבה סיבות טובות יותר או פחות.
עובד אינטל לשעבר  |  07.02.10