אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבקר: ליברמן השתמש בכספי הקשר עם הציבור לטיסות לחו"ל צילום: אלכס קולומויסקי

המבקר: ליברמן השתמש בכספי הקשר עם הציבור לטיסות לחו"ל

"המפלגות ניצלו לרעה את כספי מימון הבחירות", קובע מבקר המדינה. דו"חות חדשים של המבקר מצביעים על בזבוז כספי ציבור דרך הוצאות תמוהות על טיפולי שיניים, כנסים ראוותניים, כמויות דלק אסטרונומיות וקניית מזון לנזקקים לפני הבחירות. בנוסף טוען לידנשטראוס כי המפלגות הגדולות הן "שבויות" של בנק פועלים, הבנק היחיד שסיפק להן אשראי

15.02.2010, 16:00 | תומר אביטל

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, פרסם היום (ב') שלושה דו"חות חדשים שעניינן ביקורת חשבונות המפלגות בבחירות לכנסת ה-18, חשבונות שוטפים של הסיעות בכנסת ה-17, וביקורת חשבונות הסיעות לבחירות ברשויות המקומיות שנערכו בנובמבר 2008. מהתוצאות עולה תמונה מדאיגה ומוכרת - מרבית המפלגות נהגו בצורה פזרנית ושלוחת רסן בכספי המימון שנועדו לצורכי תעמולה.

"קשר עם הבוחר" בעלות של 118 אלף שקל

המימון הממלכתי ניתן לסיעות לצורך ההתמודדות בבחירות, מציין המבקר. אך מנתוני הדו"ח מסתבר כי רוב המפלגות הנהיגו "הוצאות בלתי סבירות בעליל המעידות על בזבזנות", לשון המבקר.

יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, צילום: אלכס קולומויסקי יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן | צילום: אלכס קולומויסקי יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, צילום: אלכס קולומויסקי

הדו"ח מגלה כי יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, השתמש בכספי המימון הממלכתי שמיועד לקיום קשר עם ציבור הבוחרים, כדי לטוס לחו"ל. הטיסות של יו"ר הסיעה ומלווים נוספים מהסיעה עלו כ-118 אלף שקל. לטענת הסיעה, הנסיעות היו נחוצות לשמירת הקשר עם ציבור בוחרים פוטנציאלים וכן עם ארגונים יהודיים בחו"ל.

המבקר גם מצביע על כך שישראל ביתנו יזמה כנסי בחירות במחירים מופרזים: המפלגה שילמה עבור כנס פתיחת מסע הבחירות כ-212 אלף שקל ועבור הכנס לסיום מערכת הבחירות כ-187 אלף שקל. המבקר מעיר כי עלותו של כנס מסתכמת ב-30 אלף שקל לכל היותר. ישראל ביתנו טענה כי ההוצאות הגבוהות נדרשו "על מנת להפיק אירועים מכובדים שיהלמו את המעמד הייצוגי המיוחד".

עוד עולה, כי סיעת בל"ד רכשה בתקופת הבחירות דלק ותלושי דלק בסכום של 175 אלף שקל. מחישובים שערך משרד המבקר הוסק כי בסכום זה ניתן לרכוש כ-33 אלף ליטר דלק או כ-29 אלף ליטר סולר. המבקר תוקף בחריפות את הסיעה ומציין כי "כמויות אלה השקולות לנסיעות למרחק של כ-300,000 ק"מ, אינן סבירות כהוצאות נסיעה במערכת בחירות". המבקר מוסיף כי הסיעה לא סיפקה הסבר המניח את הדעת לגבי היקפי ההוצאה האמורה. בנוסף מסתבר כי בל"ד השתמשה בכספי המימון לתשלום לעיתון עבור פרסום הודעה על תחילת לימודים אקדמיים בירדן.

סיעת העבודה עם זאת, רכשה לפני הבחירות כשלושה מסכי טלוויזיה בגודל 37 אינץ' בעלות כוללת של 14,726 ש"ח והסבירה כי היתה זקוקה להם לצורך הבחירות. לאחר הבחירות, מציין המבקר, מכרה הסיעה את מסכי הטלוויזיות האמורות לפעילים בחצי ממחיר קנייתם.

מבקר המדינה: מורדי עמר קיבל חצי מיליון שקל עבור "הצלחת" מפלגת העבודה בבחירות מדו"ח המבקר עולה כי ישראל ביתנו והעבודה חתמו על חוזי תמרוץ עם יועצי תקשורת ומנהלי קמפיינים לפיהן ישולמו "דמי הצלחה" לפי מספר המנדטים שתזכה בהן הסיעה תומר אביטל, 5 תגובותלכתבה המלאה
עופות לפני הקלפיות

הדו"ח גורס כי סיעת אגודת ישראל רכשה ב 2008 מוצרי מזון בסכום של כ-200 אלף שקל וחילקה אותם לנצרכים לפני החגים. בשנת 2009 רכשה אגודת ישראל עופות לחלוקה לנזקקים בדרום הארץ בסכום של כ-25 אלף שקל. החלוקה של מצרכי המזון, מציין המבקר, נעשתה במועדים סמוכים לבחירות לרשויות המקומיות ולבחירות לכנסת. גם סיעת גיל יצאה מוכתמת מהדו"ח לאחר שבחשבונותיה נמצאו תשלומים עבור תספורת וחומרים דנטאליים בסך 500 שקל.

חובות עתק

כתוצאה מההתנהלות הכלכלית לאורך הבחירות, ניצבו המפלגות בפני חובות ענק בסיום הבחירות, בפברואר 2009. השיאניות הן מפלגת העבודה לה גירעון נצבר של 87 מיליון שקל, הליכוד - 54 מיליון שקל, קדימה - 35 מיליון שקל, והמפד"ל לה חוב של 22 מיליון שקל. יצויין כי חלק מהמפלגות כבר הגיעו להסדרי חוב.

מהדו"ח גם עולה כי ארבע סיעות שכיהנו בכנסת ה-17 וקיבלו מקדמות למימון הוצאות הבחירות שלהן, לא זכו במספר הקולות המזכה אותן כלל במימון. כך נוצר מצב בו אין בידי המדינה ערבויות להבטחת החזרת הכספים שהועברו לסיעות כמקדמות. החובות, לפי המבקר, עומדים על מיליוני שקלים. בין השאר, חייבת סיעת גיל כ-4 מיליון שקל; וסיעת מימד כמיליון ושלוש מאות אלף שקל.

בנק הפועלים - מיטיב עם המפלגות

המבקר מציין כי מתכנני תקציבי הבחירות הגירעוניים הביאו בחשבון כי יוכלו לכסות את הגירעונות שתכננו במערכות הבחירות באמצעות נטילת אשראי בנקאי שאותו יפרעו מתקבולי מימון המפלגות השוטף. ל"כלכליסט" נודע כי מרבית הסיעות קיבלו את האשראי מבנק מסויים אחד בלבד - בנק הפועלים.

המבקר מלין בדו"ח כי הדבר יוצר מצב פרובלמאטי: "כיוון שחובות הסיעות גדולים, לכאורה עתידן נתון בידי הבנק, ובמציאות של בחירות תכופות - הוצאות הסיעות גדלות ואיתן הגירעונות והתחייבויות הסיעות כלפי בנקים", מציין המבקר.

הרשויות המקומיות

מפלגת קדימה סיימה את מערכת הבחירות המקומיות בגירעון ענק של כ-19 מיליון שקל. המבקר מציין כי 'קדימה' ניהלה את מערכת חשבונותיה במהלך הבחירות "שלא בהתאמה מלאה להנחיות מבקר המדינה", לא החזיקה אסמכתאות להוצאות שהוציאה, וגם חרגה מתקרת ההוצאות המותרת. כתוצאה, גזר המבקר על 'קדימה' קנס בשווי 690 אלף שקל.

כמו כן ציין המבקר כי בדו"חות כספיים שהגישו חלק מהסיעות נכללו הוצאות שסכומן נראה מופרז ביחס למדדים אובייקטיביים רלבנטיים. סיעת אגודת ישראל, גילה המבקר, שכרה מספר גדול של דירות ששימשו כמטות בחירות בעיר צפת. הסיעה שילמה כ-5,000-8,000 שקל מדי חודש כשכר דירה עבור כל מטה, אף על פי שמחירי השכירות המקובלים בעיר נמוכים יותר.

בצורה דומה, שכרה 'מולדת' כ-13 מטות בעיר טבריה ושילמה לפעילים באותה רשות מקומית כ-90 אלף שקל. "בנסיבות העניין, לרבות העובדה שלא הייתה לסיעה פעילות נרחבת בעיר זו, שכירת מטות והעסקת פעילים בהיקף כה גדול, נראית", לדברי המבקר, "מופרזת ובלתי סבירה".

תגובת "ישראל ביתנו" לדו"ח: "אנו שמחים שגם הדו"ח הזה, כמו כל הדו"חות מבקר המדינה בעשור האחרון, הוא דו"ח חיובי מבחינת 'ישראל ביתנו' ולא מצא שום חריגה מן החוקים והכללים המותרים בהתנהלות המפלגה. 'ישראל ביתנו' תמשיך להוות דוגמא למפלגה היודעת לנצח בחירות תוך שהיא מקפידה על כללי המשחק כפי שנקבעו בחוק.

חבל שהתקשורת עוסקת בפיקנטריה במקום לשבח את 'ישראל ביתנו' על כך שהיא מקבלת דו"חות חיוביים פעם אחר פעם כולל בפעם הנוכחית".

 בבחירות לכנסת ה-18 הכנסות (מכספי מימון של המדינה +תרומות) והוצאות המפלגות השונות היו (בשקלים):

הבחירות לכנסת ה-18: הכנסות (מכספי מימון של המדינה+תרומות) והוצאות המפלגות השונות (בשקלים):

המפלגה

הכנסות

הוצאות

קדימה
36 מיליון
44 מיליון
הליכוד
25 מיליון
38 מיליון
העבודה
20 מיליון
24 מיליון
ישראל ביתנו
17 מיליון
24 מיליון
יהדות התורה
10 מיליון
10 מיליון
חד"ש
6 מיליון
3.7 מיליון

תגיות