אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת שחיתות בדרום קוריאה: חשד שבכירים בצבא הדליפו סודות לגורמים ישראליים צילום: בלומברג

פרשת שחיתות בדרום קוריאה: חשד שבכירים בצבא הדליפו סודות לגורמים ישראליים

מעצרו של מנכ"ל חברת ציוד ביטחוני בדרום קוריאה גורר שורת פרסומים במדינה על הקשר של התעשייה הביטחונית הישראלית לפרשה

25.02.2010, 10:55 | אסף גלעד, נעמה סיקולר ומאיר אורבך

העיתונות הדרום קוריאנית קושרת בימים האחרונים את התעשייה הביטחונית הישראלית למעצר שביצעה בשבוע שעבר משטרת דרום קוריאה. לפי פרסומים זרים בעיתון "קוריאה טיימס", מדובר במעצר של מנכ"ל חברת הציוד הביטחוני הקוריאנית יוניד (Huneed Technologies), יוג'ין קים, בחשד להעלמת מס, שחיתות וסחר בסודות צבאיים.

חוקרים ממשרד התובע הציבורי של מחוז סואון פשטו בחודש שעבר על משרדי החברה בבירה סיאול ובעיר גונפו בחשד למעילה ששווייה מיליארדי וון. מקור בקוריאה מסר לעיתון המקומי כי יוניד חשודה גם בתמחור שקרי של מניות, יצירת קרנות פיקטיביות והדלפת סודות צבאיים לגורמים זרים, בין היתר ישראלים.

לפני כמה חודשים ביקר יוג'ין קים בישראל ונפגש עם חברות ישראליות כשהוא מלווה בקצין מחיל האוויר הקוריאני. לפי העיתונות הזרה, החוק הקוריאני אוסר על קצינים מכהנים בצבא הקוריאני להתלוות לספקים אזרחיים בנסיעות עסקיות. הגנרל שהתלווה לנסיעה לישראל פרש בסוף יולי אשתקד מהצבא והצטרף לאחר מכן לחברת יוניד בתפקיד ניהולי בכיר. יוניד, כך נכתב, חיפשה שותפויות בישראל כדי להגביר את סיכוייה לזכות בתוכניות חימוש בקוריאה. מקור בתעשייה אמר ל'כלכליסט" כי בין השאר, נפגש קים גם עם אלביט מערכות ועם התעשייה האווירית. חברה ישראלית נוספת שאיתה נפגש היא אופטימום שייצרה עבור החברה תיקי הדרכה עבור כלי שיט.

כמו כן נודע ל"כלכליסט" כי יוניד מקיימת קשרים עסקיים גם עם התעשייה האווירית. עד לפני כמה שנים אף כיהן קים כמפיץ של התעשייה האווירית בקוריאה, אולם בשנים האחרונות פנה לפעילות תעשייתית עצמאית וקיים עם החברה קשרים שאינם במסגרת של סוכן או מפיץ רשמי. לאחרונה זכתה תע"א במכרז משמעותי במדינה לאספקת מערכות מכ"ם ב־280 מיליון דולר.

חשד גם למעורבות של בואינג

לפי הדיווחים בקוריאה, גורם בכיר ממשרדי בואינג שבסיאול זומן אף הוא לחקירה בנוגע לקשריה עם יוניד. בואינג מחזיקה בנתח של 16.4% בחברה הקוריאנית, בעקבות השקעה של 20 מיליון דולר שביצעה ב־2006 כדי להיכנס לשוק התקשורת הצבאית הקוריאני. בואינג נחשבת כיום למחזיקת המניות השנייה בגודלה בחברה.

לפי הדיווחים הזרים, בואינג מתכוונת לשלב את מערכות החיישנים התלת־ממדיים והתצוגה של אלביט במטוסי ה־F-15 שלה כדי להתמודד עם מכירות עתידיות של מטוסי F-35 מתוצרת מתחרתה לוקהיד מרטין לקוריאה. גורם בבואינג אישר ל"קוריאה טיימס" כי במהלך תערוכת המטוסים בסיאול בשנה שעברה חיפשה החברה שיתופי פעולה עם יוניד בתוכניות אינטגרציה שונות.

הרשויות בקוריאה אישרו לעיתון הקוריאני כי ייתכן שיוניד הדליפה סודות כדי לזכות במכרזים בחברות ביטחוניות זרות, כך אמר מקור בכיר בקוריאה. הוא הוסיף כי לאחרונה ביקר בישראל קים עצמו. דוברים של יוניד דחו את הטענות, באומרם כי בשנה שעברה החברה עברה בדיקה מקיפה של משרד הביטחון שפסקה כי לא היתה מעורבת בכל הדלפה של סודות צבאיים. "החקירה עדיין מתנהלת, וכלום לא אושר", אמר דוברו של יוניד ל"קוריאה טיימס".

ההסתבכויות הקודמות

בשנים האחרונות הסתבכו חברות ישראליות כמה פעמים בחקירות של מדינות זרות בחו"ל. בפרשייה האחרונה החליט משרד ההגנה של הודו להקפיא את הפעילות עם שבעה ספקים שלו ובהם התעשייה הצבאית הישראלית, בעקבות חשדות לשחיתות של בכיר במשרד ההגנה ההודי בעסקאות מול החברה. גם עסקת ענק של התעשייה האווירית ורפאל, בהיקף של 8 מיליארד שקל, ידעה שורה של דחיות על רקע חקירות שוחד של הממשל ההודי לגבי עסקאות טילים שנערכו שם בתחילת שנות ה־2000.

מהתעשייה האווירית נמסר בתגובה כי התע"א פועלת בעסקיה על פי הדין גם בקוריאה, גם בישראל". מחברת אופטימום נמסר כי החברה לא מכירה את הפרשה ולא שמעה על החקירה וכי ביצעה עבור חברת יוניד עבודה בעבר. אלביט מערכות סירבה להגיב.

תגובת דובר חברת בואינג: "חברת בואינג מודעת לדיווחים האחרונים בתקשורת בנושא וברור כי החקירות המדווחות אינן מתייחסות כלל לעבירות לכאורה של בואינג."

תגיות