אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תחרות לא חופשית

תחרות לא חופשית

הצעת החוק להגנת הספרות והסופרים תעביר את נטל המבצעים אל רשתות הספרים

28.02.2010, 11:36 | ירון סדן

ועדת השרים לחקיקה עתידה לדון בקרוב בהצעת החוק להגנת הספרות והסופרים שהגישו חברי הכנסת זבולון אורלב, ניצן הורוביץ, שלי יחימוביץ', נחמן שי ויריב לוין. שרת התרבות והספורט לימור לבנת היא תומכת נלהבת של הצעת החוק. הצעת החוק נולדה עקב כשל השוק הקיים בענף הספרים: את סדר היום השיווקי והכלכלי בענף מכתיב דואופול הנשלט על ידי רשת סטימצקי ורשת צומת ספרים, המחזיקות יחד כ־80% משוק הספרים.

גם הצרכן נפגע

זאת ועוד, בענף קיימת בעלות אנכית של קבוצת מו"לים על רשת צומת ספרים - מצב שאין דומה לו בעולם. המו"לים בעלי הרשת זוכים להעדפה בולטת ברשת הקמעונאית שבבעלותם ומנצלים את כוח המיקוח שלהם כדי לרכוש ספרים מההוצאות במחירים נמוכים מעלותם המקורית. בכך נפגעים המו"לים, הסופרים והעורכים, המתרגמים וכל העובדים התורמים להפיכתו של כתב יד לספר. אך לא רק היוצרים נפגעים אלא גם הצרכן הסופי, המובל על ידי "תרבות המבצעים" לרכוש את הספר שבמבצע התורן.

יוזמי החוק, הסופרים והמו"לים מצדדים במחירים נמוכים ובתחרות חופשית. אלא שהתחרות בענף הספרים אינה חופשית אלא מוכתבת על ידי רצונות מנהליהן של שתי רשתות הענק. הצעת החוק להגנת הספרות והסופרים בלבושה החדש אינה מונעת מבצעים, אלא מעבירה את עיקר נטל המימון של המבצע מהמו"ל ואיתו הסופר, העורך, המתרגם והמגיה אל רשתות הספרים, שייאלצו עתה לממן את תחרות המחירים ביניהן מכיסן שלהן.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

באופן מפתיע, המתנגדת העיקרית להצעת החוק היא הממונה על הגבלים עסקיים רונית קן. כדי לבסס את התנגדותה להצעת החוק, הממונה נתלית בעובדות שאינן נכונות. כך, למשל, קבעה הממונה שהציבור נהנה כיום ממגוון משופר של ספרים. לעומת זאת, נתוני בית הספרים הלאומי מצביעים על כך שמספר הכותרים שראו אור ב־2005 עמד על 6,840 ואילו ב־2008 ירד ל־6,384. נתוני רשת סטימצקי מראים שמ־2007 ועד היום חלה ירידה רצופה במספר הכותרים שראו אור - ההפך מטענתה של קן.

הממונה גם מציגה נתונים לא מדויקים מהנעשה בעולם וקובעת כי "המגמה בקרב מדינות מפותחות היא לצמצם או לבטל כליל רגולציה לגבי מחירי ספרים".

רגולציה באירופה

העובדות הן הפוכות: ברבות ממדינות האיחוד האירופי נהוגה רגולציה במחירי הספרים. במדינות אלו פורחות חנויות הספרים הקטנות, הקמעונאות אינה ריכוזית כמו בישראל, הסופרים מתפרנסים בכבוד והמו"לות היא תעשייה יציבה.

הצעת החוק החדשה היא צודקת ונכונה. כשהחוק יעבור, יוכל הצרכן להמשיך וליהנות מהנחות, אלא שהן יהיו על חשבון רשתות הספרים; מחירי הספרים יהיו מלכתחילה נמוכים יותר, מכיוון שהמו"לים יתחרו ביניהם כי הם יידעו שהמחירים לא "יישחטו" מיד על ידי הרשתות הגדולות; חנויות קטנות ייפתחו מחדש והוצאות הספרים הקטנות יהיו שוב עצמאיות.

הכותב הוא מנכ"ל עם עובד ויו"ר התאחדות הוצאות הספרים

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הצעת החוק תפגע בכותבים
רק לאחר שנתיים יכלו להוזיל מחירים של ספר בזמן הזה יהיה אפשר לקבור את הספרים כי אף אחד לא יכול להרשות לעצמו מחיר גבוה עבור ספר דבר שנחשב מותרה, ואם זה לא יהפוך לרב מכר בזמן של שנתיים אז יהיה אפשר לקבור אותו לאלתר. הוצאות הספרים יפסלו סופרים מראש ולא יעניקו חופש פרסום. הם יתקעו לעצמם גול עצמי כי מה שנכון באירופה לא נכון בארץ מדינה קטנה עם קהל שהולך ומצטמצם.
נו  |  01.03.10
3.
חרטטן
שכחת שלב אחד בתיאוריה שלך: החלק בו העלות מועברת מהרשתות אל הצרכן. לא מפליא אותי שההצעה הזאת באה ממרצ - אם יש מישהו שבאופן סיסטמטי דואג לדפוק את העניים (ע"י מחירים גבוהים) אלו הסוציאליסטים-דמיקולו. זה לא פופוליזם. שהייתי חייל הקצבתי 100 ש"ח בחודשיים לקניית ספרים. ההצעה הזאת תעשה את ההבדל בין 4 ל-1. אפשר לקרוא קצת יותר בהרחבה כאן: http://www.haoona.com/article_i.asp?id=134
לא שוכח , מרכז  |  28.02.10
לכל התגובות