אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם תובעת, הבן ממשיך

האם תובעת, הבן ממשיך

מאבק משפחתי על הזכות למכור נחלה מספק מוסר השכל חשוב. לידיעת בני המושבים

01.03.2010, 13:34 | עמית יפרח

סוגיית "הבן הממשיך" חשובה ומרכזית בהרבה משפחות במושבים. אך מעטים נותנים את הדעת לכך שמה שנראה מהלך טבעי להעברת משק מדור לדור עשוי להיהפך למאבק משפטי כואב. פסק דין שניתן לאחרונה ממחיש היטב כמה היבטים שעל בעלי נחלות להביא לתשומת לבם במסגרת מערכת היחסים בינם לבין ילדיהם.

האם: "רק בשביל משכנתה"

במקרה שהובא בפני בית המשפט הגישה אם תביעה לפינוי וסילוק יד של בנה מהמשק. בתביעה נגדית שהגיש הבן נטען כי הוא וכלתו בעלי הזכויות במשק. לטענת האם, היא נעתרה לבקשת בנה והותירה לו להתגורר במשק ולבנות בו את בית מגוריו. לדבריה, ניתנה לו הרשות להתגורר במקום לבד, ומעולם לא היתה לה כוונה ליתן לו זכויות נוספות במשק. משהורע מצבה הבריאותי והכלכלי ביקשה האם למכור את המשק, כך שיתאפשר לה לעבור למקום מגורים מתאים יותר למצבה ולקיים את עצמה.

לטענת האם, על אף העובדה שהמשק רשום על שמה, קמו נגדה בנה ואשתו והחלו להילחם בה. הבן, לטענתה, אף מנע באגרסיביות כל ביקור של רוכש פוטנציאלי. במהלך המאבק הציעה האם לבנה ואישתו לפצל את בית מגוריהם, או להסכים על פיצוי עבור השקעותיו בבניית הבית, אולם כל הצעותיה נדחו. האם הדגישה עוד כי התחלתו של הליך מינוי "בן ממשיך" ברשויות מעולם לא הושלמה. היא הסבירה כי הסיבה לפתיחת ההליך היתה כדי לאפשר לבנה לקבל משכנתה. לאור זאת, הוגשה על ידי האם תביעת הפינוי לבנה, ולחלופין תביעה לפיצול ביתו של הבן ולחייבו בעלויות הפיצול.

הבן: "היא יזמה את הרישום"

הבן טען מנגד כי מגיל צעיר הוא קיבל עליו את עול המשק והקדיש לו את כל מרצו. נוסף על כך, טען כי הפנייה לאגודה השיתופית כדי להכיר בו כבן ממשיך היתה יוזמה של האם, והיות שמעולם לא היתה מחלוקת בעניין זה, הוא לא עמד על רישום הזכויות שהוענקו לו על ידי האם. בהסתמך על כל אלה, הוא נטל משכנתה. הבן הגיש תביעה להכיר בזכויותיו בנחלה, ולאסור על מכירתה לצד ג'.

בית המשפט דחה את תביעת הבן להעברת הזכויות במשק כמתנה מאחר שיש לקבל את הסכמת מינהל מקרקעי ישראל, מראש ובכתב. גם טענת הבן כי מונה לבן ממשיך נדחתה, וזאת אף שהיו כמה מסמכים שנחתמו על ידי האם לאגודה. טענות האם כי חתמה רק כדי לאפשר את בניית הבית התקבלה על ידי בית המשפט. לבסוף נקבע בפסק הדין כי על האם להפריד את בית המגורים של הבן מהמשק, וכן חויב הבן בכל ההוצאות הכרוכות בכך. לאור האמור תוכל האם לסיים את מכירת הנחלה.

המקרה מעביר מסר להורים: כל החלטה על בנייה במשק היא בעלת השלכות עתידיות על יכולתם להגשים את רצונם לעניין סוגיית ירושת המשק בעתיד או על רצונם למכור אותו. נוסף על כך, רצוי לזכור כי פיצול בית מהנחלה כרוך בעלויות כספיות גבוהות, שלא תמיד מובאות בחשבון בבניית הבית, ולא תמיד מצויות בידי הבן המעוניין בפיצול. למרות חוסר הנעימות, אין מנוס מהמסקנה: חשוב לייצר מערכת חוזית ברורה בין ההורים לילדים, שתשקף את רצון הצדדים ותיתן מענה למקרים כגון המקרה דנן. ההגעה לבית המשפט תהיה בהכרח רצויה פחות בתוך המשפחה.

הכותב הוא יו"ר אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
גם אצלנו אח של אבא שלי לקח במירמה את כל המשק.
זה היה לפני 50 שנה שהוא התיישב והחתים את אמא במירמה כאילו שהוא רוצה לבנות עוד חדר . היא אפילו חתמה בטביעת אצבע עד כדי כך לא ידעה מה קורה איתה . הייתי מאד רוצה לתבוע אותו אבל ככל שניסיתי לעשות את זה לבד , הבנתי שזה סיפור . האם יש חוק התיישנות ? נניח שהחלק של האמא אבוד . מה עם החלק של האבא? נאמר לי כבר מכמה אנשים שהמועצות המקומיות שיתפו פעולה עם אח זה או אחר ועזרו לו . אני מקווה שיום אחד יקום חוק שיגיד , מחלקים הכל לכולם . איזה גועל נפש זה לקחת את הכל לעצמך ולהשים פס על האחים שלך .
איילין , כוכב יאיר  |  27.02.11