אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיאוריית הקשר: שינוי בשוק הסלולר? אולי ב-2011 צילום: בועז אופנהיים

תיאוריית הקשר: שינוי בשוק הסלולר? אולי ב-2011

ב-2010 נשמע כנראה את הרגולטור מאיים הרבה, אבל הצרכן לא ירוויח מכך

04.03.2010, 07:44 | גילעד נס

חברות הסלולר מסכמות שנה מצוינת, בניגוד מוחלט לכל התחזיות השחורות שעמן החלו את 2009. לא ההאטה העולמית שאותותיה כמעט ולא הורגשו כבר באמצע השנה ולא שינוי שיטת החיוב לשיחות הסלולריות ליחידות בנות שנייה אחת שהוליד תחזיות אימה מופרכות, הצליחו לנתק את האזרח הישראלי מהמכשיר הסלולרי שלו.

כמות דקות השיחות הסלולריות הממוצעת ללקוח המשיכה לעלות ב־2009, ובזק עצמה מדווחת כי ל־16% מבתי האב במדינה אין טלפון קווי לעומת 5% בשנת 1995. המשמעות ברורה - הטלפון הסלולרי מחליף את הטלפון הקווי. עובדה זו נעלמת כנראה מעיני משרד התקשורת, לפחות על פי החלטותיו האחרונות.

ירידת ההכנסה הממוצעת מלקוח סלולרי משויכת בעיקר לשינוי בשיטת החיוב, בעקבות הוראה של משרד התקשורת שנכנסה לתוקף בתחילת 2009.

כאשר יחידת המניה עומדת על שנייה אחת ולא על 12 שניות כמקודם, חברות הסלולר גובות את המחיר עבור השימוש בפועל ולא עבור השימוש הקרוב ביותר ליחידת החיוב. לאחר שהעיוות הזה טופל, מנסים במשרד התקשורת לפצוח השנה במתקפה משולבת על חברות הסלולר, שמטרתה, בסופו של דבר, להוריד את תעריפי השיחות והשירותים.

בימים הקרובים יזומנו חברות הסלולר לשימוע של המשרד שיבקש לטפל בנושאים כרישום לשירותי ערך מוסף והקושי להתנתק מהם, גביית קנסות יציאה ועניינים אחרים הקשורים בדרך כלל לניסיון, לכאורה, של חברות הסלולר לנצל את חוסר הסבלנות של הצרכן שלא קורא את האותיות הקטנות שבחוזה ההתקשרות. גם הורדת דמי הקישוריות הצפויה אמורה להוריד את התעריפים, וכנגזר מכך את הכנסותיהן של חברות הסלולר. איום המפעילים הווירטואליים משמש גם הוא ככלי עקיף ליצירת לחץ על החברות להורדת מחירים, ורישיונות אלה כבר זמינים לכל דורש החל מחודש ינואר השנה.

אלא שחברות הסלולר ומשקיעיהן יכולים גם ב-2010 להיות רגועים, שכן גם אם יתקבלו החלטות בנושאים הללו, מימושן יתבצע רק החל מ-2011. בטרם יורה משרד התקשורת לחברות הסלולר לחדול ממעשה או ליזום אותו, הוא מחויב בפרסום שימוע שבמסגרתו מוקנית לחברות המעורבות הזכות להביע את עמדתן. מניסיון העבר, החל מהוצאת שימוע שכזה ועד לפעולה ממשית בעקבות קבלת התגובות, ניתוחן וגיבוש מסקנות עלול לעבור זמן ממושך. ריבוי הגופים העוסקים ברגולציה, והמתיחות ביניהם, גם הם מונעים מגיבוש קו אחיד שמסוגל להאיץ את השינוי.

ב-2010 נמשיך לראות את חברות הסלולר מכניסות ומרוויחות לא פחות, כשהן בעיקר מגבשות ארסנל של מוצרים, מודלים עסקיים וטיעונים משפטיים לקראת מה שעשויה להיות השנה הרלבנטית יותר, 2011.

תגיות