אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המעגל של דני דנקנר: רפי ברבר הרוויח, נעם לניר הפסיד צילום: אוראל כהן

המעגל של דני דנקנר: רפי ברבר הרוויח, נעם לניר הפסיד

נעם לניר, קרן RP של ברבר ואלרן השקעות חלקו אחזקות בשתי חברות בעייתיות: DTH ואטלס נכסים. DTH מצויה בקשיים ומניית אטלס צנחה מ־2006 בכ־80%. אלרן מכרה האחזקות באטלס, ברבר יצא עם פיצוי מבנק הפועלים ולניר ממשיך להפסיד

07.03.2010, 09:28 | ענת ציפקין

ברחוב צ'סטר, אחד האזורים היוקרתיים ביותר בלונדון הממוקם לא רחוק מהייד פארק, נמצאים משרדיה המהודרים של קרן הגידור RP Capital, שהיתה עד לאחרונה רחוקה מאוד מטווח הגילוי של המכ"ם התקשורתי בישראל. בשבוע האחרון עלתה הקרן לכותרות בהקשר לפרשה שבה נחשד דני דנקנר, היו"ר לשעבר של בנק הפועלים.

הקרן נוסדה בשנת 2004 על ידי רפי ברבר (48) והמשקיע הראשי שלה הוא פטר קלנר (46), מיליארדר צ'כי שהכיר ברבר כשקלנר היה לקוח של מריל לינץ'. המיליארדר הצ'כי הצעיר הוא בעליה של PPF, קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה ביותר בצ'כיה. עיון ברשימת המיליארדרים של המגזין האמריקאי "פורבס" מראה כי הונו האישי של קלנר הוערך בשנה שעברה ב־9 מיליארד דולר, שאת רובו הוא עשה, כפי הנראה, באמצעות רכישת מניות של מאות תאגידים צ'כיים ומימוש חלק מהשקעותיו ברווח.

ככל הידוע, עזב קלנר לאחרונה את קרן RP, שעדיין נקראת על שם ראשי התיבות של שני מייסדיה. נכון לסוף המחצית הראשונה של 2009, ניהלה הקרן כ־400 מיליון דולר, ואורח במשרדיה עשוי לפגוש את לו סילבר, לשעבר הקפטן האגדי של קבוצת הכדורסל מכבי תל אביב, המכהן כמנהל השקעות בקרן הגידור.

קשרים עם רונן צלניר

ברבר הוא בן למשפחה תל אביבית דתית, שלמד בתיכון צייטלין וסיים תואר ראשון בכלכלה מאוניברסיטת תל אביב ותואר שני במינהל עסקים מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק. בשנת 1987 החל ברבר לעבוד בבנק ההשקעות הניו יורקי מריל לינץ' כאיש מכירות, וקודם במהלך השנים עד למשרת סגן יו"ר חטיבת המימון הבינלאומית של הבנק - אחד התפקידים הבכירים ביותר בבנק ההשקעות שאליו הגיע ישראלי מעולם. ב־2004 עזב את הבנק לטובת הקמת קרן הגידור.

ב־1998 עמד ברבר מאחורי המכירה של חבילת הענק של מניות בזק שהחזיקה ממשלת ישראל, ואף היה מעורב בהפרטתם של הבנקים הגדולים. באותן שנים בא ברבר במגע יומיומי עם גורמים בכירים בשוק ההון הישראלי, ובין היתר פיתח קשרים מצוינים עם רונן צלניר ויואב קפלן, מייסדי פועלים אי.בי.אי - אז הזרוע הביצועית של מריל לינץ' בישראל. באותה תקופה אף התוודע ברבר לגדי ודורי דנקנר, כאשר מריל לינץ' רכש מניות בחברת אלרן השקעות שבבעלותם.

יש לציין כי נכון להיום, מחזיק מריל לינץ' בכ־5.1% ממניות אלרן השקעות, אך כפי הנראה מדובר בהשקעה לא פעילה. השקעות נוספות של RP הקשורות לישראל הן בחברת אטלס נכסים, חברת GMF המעניקה הלוואות בסיכון גבוה לחברות בחו"ל, חברת הלוויין והתקשורת DTH הרומנית שבה שותפים גדי ודורי דנקנר באמצעות אלרן השקעות, וחברת המכרות הקנדית קטנגה, שמוזגה עם חברת ניקנור של היהלומן בני שטיינמץ.

הבנק הטורקי והפיצויים

בדצמבר 2007, כשנה וחצי לאחר שאטלס נכסים הונפקה בבורסת AIM בלונדון, רכש נעם לניר באמצעות ליוורמור כ־21.7% מהחברה בהשקעה מצטברת של כ־29 מיליון ליש"ט. אולם מאז הנפקתה בלונדון במרץ 2006 צנחה מניית אטלס בכ־80%, והיא נסחרת היום בשווי שוק של כ־27 מיליון ליש"ט בלבד. כלומר, שווי אחזקתה של ליוורמור באטלס מסתכם בכ־6 מיליון ליש"ט בלבד, או במילים אחרות - הפסד על הנייר של כ־25 מיליון ליש"ט.

את 2008 והמחצית הראשונה של 2009 סיכמה אטלס נכסים, שעדיין לא פרסמה את דו"חותיה המלאים ל־2009, בהפסד מצטבר של 71 מיליון יורו, שנבע בעיקר מירידת ערך נכסי הנדל"ן להשקעה, ונכון לסוף ספטמבר האחרון, בקופתה מונחים 9.6 מיליון יורו בלבד, ומנגד עליה לשרת הלוואות בגובה מצטבר של 263 מיליון יורו.

במסגרת החקירה של דני דנקנר בודקת המשטרה את עסקת רכישת הבנק הטורקי פוזיטיף. בדצמבר 2005, בעת שדנקנר כיהן כסגן יו"ר הדירקטוריון, נחתם הסכם לרכישת 57.5% מפוזיטיף על ידי בנק הפועלים. בהסכם נקבע כי קרן RP, שותפה של חברת אלרן שבבעלות משפחת דנקנר בחברת אטלס נכסים, תרכוש 7.45% ממניות הבנק הטורקי תמורת 15 מיליון דולר. הקרן קיבלה גם אופציה ל־12 חודשים לרכישת עוד 7.45% ממניות הבנק שבידי בנק הפועלים.

עוד קבע ההסכם כי הפועלים ישלם פיצוי ל־RP אם תהיה מנועה מלבצע את השקעתה בפוזיטיף. הרשויות הטורקיות לא אישרו ל־RP את העסקה, ובתחילת 2008 קיבלה הקרן פיצוי של 25 מיליון דולר, כשדנקנר כבר כיהן כיו"ר הבנק. אלרן השקעות יצאה בזמן מההשקעה באטלס נכסים: בסמוך לתשלום הפיצויים חתמה אלרן נדל"ן (חברה־בת של אלרן) על הסכם למכירת אחזקותיה בחברת הניהול של אטלס ל־RP תמורת 6.5 מיליון יורו.

הפסדים על הנייר

מצבה של DTH אינו מזהיר: בדצמבר 2009 הודיעו רואי החשבון של החברה שאם בעלי המניות שלה לא יתמכו בה, לא יהיה מנוס מלהצמיד לדו"חותיה הקרובים של החברה, שטרם פורסמו, הערת עסק חי. 

מצבה העגום של DTH וצניחת שווייה של אטלס נכסים בבורסת לונדון השפיעו גם על איש העסקים נועם לניר, שספג בשנים האחרונות הפסדים כבדים בגין השקעותיו בחברות אלו. את ההשקעות ביצע לניר באמצעות ליוורמור השקעות (53%) שבבעלותו. ליוורמור החלה את דרכה כאמפייר און ליין, חברת התוכנה להימורים מקוונים שהונפקה בלונדון באביב 2005 בשווי שוק של כמיליארד דולר. ב־2006, בעקבות שינויי רגולציה בתחום ההימורים בארה"ב ולאחר שפרץ סכסוך מתוקשר בין אמפייר און ליין לפרטי גיימינג, אחד הלקוחות שלה, פיצתה פארטי את אמפייר ב־250 מיליון דולר. בהמשך החליטה אמפייר און ליין למכור את פעילות ההימורים שלה לפארטי, ובתחילת 2007 שינתה אמפייר את שמה לליוורמור ואת צביונה לחברת השקעות בנדל"ן.

את אחזקותיו בליוורמור ביצע לניר במצטבר בין 2006 ל־2008 ובתמורה לכ־40 מיליון ליש"ט. מבדיקת שווי השקעתו של לניר בליוורמור עולה כי הוא מופסד כיום על הנייר בכ־150 מיליון שקל בגין השקעתו בחברה, אולם מהפסד זה יש לקזז דיבידנד של כ־30 מיליון שקל שקיבל לניר מליוורמור ב־2006. מאז מרץ 2007 ביצעה ליוורמור כמה השקעות לא מוצלחות במיוחד בחברות הפורטפוליו שבהן השקיעה, דוגמת אטלס נכסים ו־DTH.

במקביל איבדה מנייתה כ־56% מערכה, והיא נסחרת היום לפי שווי שוק של כ־75 מיליון דולר בלבד. דו"חותיה המלאים של ליוורמור לשנת 2009 עדיין לא פורסמו, אך את 2008 ואת המחצית הראשונה של 2009 סיכמה בהפסד מצטבר של 81.4 מיליון ליש"ט.

השקעתה של ליוורמור ב־DTH בוצעה בהדרגה במהלך 2008–2007, ובסך הכל רכשה 18.2% מחברת הלוויין הרומנית בתמורה לכ־13.5 מיליון יורו. את המחצית הראשונה של 2009 סיכמה DTH בהפסד של 12.5 מיליון יורו.

בראיון ל"כלכליסט" בחודש שעבר התייחס לניר להשקעות הכושלות שביצעה ליוורמור. "ההשקעות בחברות אלו היו אפיזודות לא נעימות שבהן שילמנו מחיר, אבל השיעור שלמדנו היה לא פחות חשוב. התחלנו את ליוורמור עם כ־250 מיליון דולר, שהצטמצמו ל־225 מיליון דולר לאחר חלוקת דיבידנד של לבעלי המניות של החברה".

קרן RP היא קרן פתוחה המאפשרת למשקיעים להצטרף אליה בכל עת, בתנאי שיש ברשותם סכום ההשקעה המינימלי, שעמד, נכון לשנת 2008, על כמיליון יורו. הקרן גובה דמי ניהול בשיעור של 2% מנכסיה ודמי הצלחה בגובה של 20%.

בחישוב גס, מאז הקמתה ועד הרבעון הראשון של 2009 גזרה חברת הניהול של RP כ־35 מיליון דולר. עוד עולה מבדיקת "כלכליסט" כי מאז הקמתה של הקרן באוקטובר 2004 ועד תום הרבעון הראשון של 2009 היא הניבה למשקיעיה תשואה מצטברת מרשימה של 35%.

באוקטובר 2004 עמד היקף נכסיה של הקרן על כ־150 מיליון דולר בלבד לעומת כ־400 מיליון דולר נכון למחצית הראשונה של 2009. את שנת 2008 חתמה RP עם תשואה שלילית של 5% בלבד, נתון שגם המשקיעים המתוחכמים ביותר בתעשייה זו היו חותמים עליו בשמחה. לשם השוואה, מדד קרנות הגידור העולמי HFRX סיכם את 2008 בירידה של 23%.

תגיות