אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיאוריית הקשר: אינפלציה של רישיונות צילום: בועז אופנהיים

תיאוריית הקשר: אינפלציה של רישיונות

הגיע הזמן שמשרד התקשורת יבטל את שלל הרישיונות שהעניק להעברת שיחות דרך האינטרנט

17.03.2010, 14:19 | גילעד נס

ביום שני פרסם משרד התקשורת שימוע המבקש לאפשר לחברות התקשורת הישראליות לספק שיחות לישראלים בחו"ל על גבי תשתית האינטרנט הזמינה להם שם, רשת אלחוטית בבתי קפה ובבתי מלון, או אינטרנט סלולרי מקומי. עד כה, רק סלקום ובזק נהנו ממתן שירותים כאלה.

המשרד התייחס לכך באופן הבא: "אסור, אבל אין לנו זמן להתעסק עם זה". בסיום הליך השימוע, אם אכן יתאפשר לכל חברות הטלפוניה להציע באופן רשמי את השירות, אנו צפויים להוזלה ניכרת של תעריפי השיחות מחו"ל. ההכרזה גם מביאה בעקיפין למתן הקלות לפעילות הקווית של בזק, ומאפשרת לה להיהפך גם לספקית שיחות על גבי האינטרנט. אלא שאסור לעצור כאן, ואינפלציית הרישיונות המיוחדים של משרד התקשורת חייבת להתבטל.

רישיונות כל המשרד התאחדו

 

בשנים האחרונות העניק המשרד רישיונות שונים לחברות המעוניינות לספק שיחות פנים־ארציות. קיימים כיום לא פחות מארבעה סוגים של רישיונות: בזק ו-HOT מורשות להעביר שיחות על גבי התשתית שלהן, חברות כדוגמת 012 סמייל, נטויז'ן ובזק בינלאומי מחזיקות ברישיון המאפשר העברת שיחות על גבי האינטרנט הקווי בלבד (VOB), ולעומת זאת, פרי טלקום, אקספון וחברה בשם סיפמי מחזיקות ברישיון לניסוי המאפשר להעביר שיחות על גבי טכנולוגיה אלחוטית (VOBoC), דהיינו אינטרנט סלולרי או WiFi.

ההודעה מתחילת השבוע מעידה כי במשרד הבינו שהגבולות הגיאוגרפיים בין המדינות אינם רלבנטיים בעידן שבו הטכנולוגיה מאפשרת לספק ישראלי להפעיל תוכנת תקשורת גם בחו"ל. כעת יש לנקוט את הצעד הבא, שיעסוק באיחוד בין התקשורת גם בישראל. לא ברור אם רישיון למפעיל וירטואלי שמשרד התקשורת שש להעניק כדי להגביר את התחרות בשוק הסלולר יכלול אפשרות להעברת שיחות ללא קשר לטכנולוגיה, או אם נדרש רישיון מיוחד נוסף לכל טכנולוגיה.

קחו למשל את פרי טלקום, המספקת כיום שיחות על גבי האינטרנט הסלולרי והאלחוטי. עם קבלת רישיון מפעיל וירטואלי והשלמת התהליך שיאפשר לה לעשות שימוש ברשת ה־GSM של אחד המפעילים, החברה יכולה לכאורה לחסוך עלויות: היא פשוט תנתב חלק מהשיחות של לקוחותיה על גבי הרשת האלחוטית, ובכך לא תידרש לשלם למפעיל הסלולרי דמי העברה על הרשת שלו. האם פרי נדרשת להצטייד בשני רישיונות שונים כדי לבצע פעולה זו? כיום כל חברה משלמת דמי קישוריות לפי משך השיחה, אך האם הדרך למדידת זמן השיחה, כאשר חלקה מועבר על גבי רשת נתונים הנקצבת בקילו־בייט ולא בשניות, אינו מצריך דיון מחודש?

שירות נייח למספר נייד - והתעריף?

 

ריבוי הרישיונות והשינוי בשיטת המדידה מתנגשים עם ניידות המספרים. כאשר לקוח מבקש לעבור מחברת סלולר למפעיל וירטואלי המנתב את שיחותיו גם על גבי רשת אלחוטית, האם הוא יכול להחזיק במספר "נייד", אף שחלק מהשירות נחשב כ"נייח"? האם דמי הקישוריות שישלם המפעיל הווירטואלי על שיחת WiFi שכזו ישולמו לפי 25 אגורות לדקה, כתעריף "נייד", או לפי ארבע אגורות לדקה, כתעריף "נייח"? כל הנושאים האלה חייבים להיפתר בהקדם, כדי שהרגולטור יהיה בקו אחד עם השוק, לשם שינוי.

תגיות