אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטיבן רואץ': "צריך להגדיל את הצריכה בסין" צילום: בלומברג

סטיבן רואץ': "צריך להגדיל את הצריכה בסין"

קרוגמן קרא לסין לאפשר ליואן להתחזק מול הדולר או שארה"ב צריכה לחזק את הדולר ורואץ' אמר שזה כמו לתת לסינים אלת בייסבול

19.03.2010, 19:04 | סוכנויות הידיעות

יו"ר מורגן סטנלי אסיה סטיבן רואץ' אמר, כי קריאתו של פול קרוגמן לסין לאפשר ליואן להתחזק היא "עצה רעה מאוד" והוסיף שגידול הצריכה בסין היא דרך טובה יותר לאזן את פערי הסחר.

"עלינו להניף את אלת הבייסבול לעבור פול קרוגמן - אני מתכוון לכך שלדעתי העצה שלו שגוייה מיסודה", אמר רואץ' בראיון לבלומברג בבייג'ין כאשר נשאל על הצעתו של קרוגמן שתוארה כמתן אלת בייסבול לסין". "עלינו להתעסק בעניינו ולא להצליף בסין", הוא אמר עוד.

"אנו מעט מופתע מכך שסטיב אמר את זה", אמר קרוגמן, הפרופסור מפרינסטון וזוכה פרס נובל לכלכלה, בראיון טלפוני, כאשר התבקש להגיב לדברים. "מה שאמרתי מבוסס על ניתוח כלכלי מדוקדק. כלכלת העולם ממותנת על ידי סין שמפחתת את המטבע שלה באופן מלאכותי".

הויכוח בין שני הכלכלנים מהדהד התנגשויות מילוליות בין שתי המדינות כאשר מנהיגי סין חזרו והדגישו שמדיניות היואן שלהם אינה תוצאה של פער הסחר בארה"ב. מחוקקים בארה"ב הפצירו בממשל אובמה להגביר את הלחץ על סין על השארת שער החליפין שלה בלא שינוי והביעו ביקורת על כך שהיא נותנת לעצמה יתרון לא הוגן.

ממשלתו של ראש הממשלה וון ג'יאבאו השאירה את היואן ב-6.83 מול הדולר מאז אמצע 2008 כדי להגן על היצואנים מהמיתון העולמי ומהתכווצות בסחר העולמי. הממשלה הסינית איפשרה ליואן להתחזק ב-21% בשלוש השנים שקדמו לתקופה זו.

סין צברה רזרבות מט"ח של 2.4 טריליון דולר ו-889 מיליארד דולר באג"ח ממשלתיות של ארה"ב והדבר נבע בחלקו מרמתו של שער החליפין. הצמיחה העולמית תעלה ב-1.5% (בערך) אם סין תפסיק למתן את התחזקות המטבע שלה ואת עודף הסחר, אמר קרוגמן בוועידה כלכלית בוושינגטון ב-12 למרץ.

הוא הוסיף, כי ארה"ב תיאלץ להיות יותר אגרסיווית בשיחות שלה עם סין ואחת האפשרויות היא טיפול בשער החליפין באופן חד צדדי מצדה או מתן סובסידיה לייצוא.

"אני סקרן לדעת מה סטיב חושב שיקרה אם ארה"ב תגדיל את החסכונות שלה" בלי יואן חזק יותר, אמר היום קרוגמן. "מאיפה יגיע הביקוש למוצרים ולשירותים", הוא שאל. לדבריו, העלאת החסכון צריכה להתבצע בטווח הארוך ולא עכשיו.

קרוגמן מעניק לוושניגטון "עצה מאוד מאוד רעה. אני דוחה לחלוטין את רעיונותיו לפיה חסכון הוא דבר רע", הגיב רואץ'. הגרעון האמריקאי במאזן הסחר נובע מירידה בחסכון וכל ניסיון לטפל בפער מול סין פשוט יעביר את הבעיה למדינה אחרת כאשר האמריקאים ימשיכו לצרוך באותה רמה כמו היום, אמר רואץ' והוסיף, כי בעוד שהוא וקרוגמן הסכימו במשך שנים כעת הם חלוקים אחד על השני:

"מה שהעולם צריך הוא שינוי בתמהיל החסכון. לסין יש עודף חסכונות ויש ויכוח בשאלה האם זה נובע משע"ח של היואן. הגדלת הצריכה בסין תהיה אפקטיווית יותר".

תגיות