אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אופרה מתגרה באפל: שולחת את אופרה מיני לאישור באפסטור צילום: Opera.com

אופרה מתגרה באפל: שולחת את אופרה מיני לאישור באפסטור

בקריאת תיגר על מדיניות הגן הסגור של אפל, שאוסרת על שימוש בדפדפנים אחרים בסמארטפון שלה, הגישה יצרנית הדפדפנים אופרה בקשה לאישור גרסת הדפדפן שלה באייפון

24.03.2010, 11:02 | יוסי גורביץ

יצרנית הדפדפן הנורווגית אופרה הגישה אמש (ג') את גרסת הדפדפן שלה לאייפון, אופרה מיני, לאפסטור, וכעת היא מחכה להחלטתה של אפל האם לאשר את האפליקציה או לדחותה. אופרה העלתה באתר שלה שעון, המונה את הזמן מרגע הגשת האפליקציה ועד החלטת אפל. החברה אף הפיקה סרטון מיוחד המדגים את יכולותיו של הדפדפן, ומשווה את מהירותו לזו של הספארי באייפון בחיבור דור שני (Edge).

אף שגרסאות הדפדפן הסלולריות של אופרה קצרו שבחים, הנחת היסוד היא שאפל תדחה את האפליקציה. מדיניותה של אפל היא כזו של גן סגור, במסגרתה היא מונעת ממשתמשים גישה לאפליקציות ולשירותים על פי שיקול דעתה. הדפדפן של אופרה, מעצם קיומו, מתחרה בדפדפן של אפל, ספארי, שהוא דפדפן בחירת המחדל של האייפון. אף שבאפסטור יש למעלה ממאה אלף אפליקציות, עד כה אפל טרם אישרה אפליקציית דפדפן. אפל נמנעה מלהצהיר בפומבי על מדיניות כזו, ודחתה את האפליקציות בשלל תואנות; בעבר טענה שהוספת דפדפן נוסף פרט לספארי "תבלבל" את המשתמשים.

אפל פסלה בעבר שורה ארוכה של אפליקציות שלדעתה התחרו בשירותיה או פגעו במודל הכלכלי שלה או של שותפתה AT&T, כשהמקרה הבולט ביותר הוא פסילת האפליקציה של גוגל ווייס; המקרה ההוא הביא לחקירה פדרלית כנגד אפל ו-AT&T; אפל טענה אז שהיא לא דחתה את האפליקציה אלא "טרם אישרה" אותה.

שמה של מדיניות האפליקציות של אפל יצא לשמצה בשל תזזיתיות, חוסר יציבות, חוסר שקיפות, ושינויים תכופים ללא התראה; לאחרונה פסלה אפל, כנראה כחלק מנסיונה להפוך את האייפד שלה למוצר לכל המשפחה, למעלה מ-5,000 אפליקציות שהוגדרו כאירוטיות - אפליקציות שאישרה בעבר והיו תקינות לחלוטין קודם לכן. אפל לא טרחה לפצות את מפתחי האפליקציות כספית.

יצוין, עם זאת, שמדובר במדיניות בלתי רשמית: אופרה טוענת בתוקף שהדפדפן שלה נבנה בקפידה, כך שאיננו עובר על תנאי בניית האפליקציות של אפל. מה שעשוי להקשות על אפל למצוא תואנה סבירה לדחיית האפליקציה. פרשנים ברחבי הרשת הביעו פסימיות עמוקה באשר לאפשרות שהאפליקציה תאושר, ורבים ראו בכך התגרות; אתר סינט תהה מדוע השקיעה אופרה משאבים ניכרים במהלך זה.

יתכן שהסיבה לכך נעוצה בנסיונה של אופרה באירופה. לפני כשנה, היא הצליחה לשכנע את האיחוד האירופי שהעובדה שמערכת ההפעלה חלונות מתקינה אוטומטית את הדפדפן אינטרנט אקספלורר של מיקרוסופט היא פגיעה בתחרות; כתוצאה מכך, משתמשי חלונות 7 באירופה רואים, בעת התקנת מערכת ההפעלה, מסך בחירה שמאפשר להם לבחור בין יותר מעשרה דפדפנים שונים. אופרה דיווחה כי מספר המשתמשים בדפדפן שלה הוכפל מאז הפעלת מסך הבחירה. יתכן שהתגרותה של אופרה באפל מיועדת לשמש כעילה לתלונה כנגד אפל בשל הפרת חוקי ההגבלים העסקיים.  

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
תגובית למגיב מספר 7
על מייקרוסופט לספק דפדפן למערכת ההפעלה שלה, קרי אקספלורר, על מנת ליצור חבילה ידידותית ומשתלמת של תוכנות, כדי למכור את מוצריה. זוהי גם נסיבתו של הדפדפן ספארי של אפל, אך המקרה שונה במעט. בספארי לחלונות, אפל מנסים לפרסם עצמם כדי שאנשים יעברו למק ולשאר מוצריה. דרך כרום, גוגל אוספת עוד מידע על המשתמשים, כדי לפרסם פרסומות מותאמות אישית, כמו גם מושכת אותם להשתמש בשלל שירותיה ה"חינמיים" (במידה ופרטיות אינה מחיר). פיירפוקס מומן ברובו על-ידי גוגל, עוד לפני צאת הדפדפן כרום, כדי לגרום להפוך את גוגל למונופול מוגמר בשוק החיפוש. כעת עתידו אינו ברור, כי לגוגל יש מספיק חשיפה, ודפדפן משלה. עד לפני כ-3 שנים לאופרה היו שתי גרסאות לדפדפנה השולחני, אחת בתשלום , בעוד השנייה כללה פרסומות מושתלות. כיום אין גרסאות שונות, ורוב הכנסותיה נובעות ממכירת "אופרה מיני", דפדפנה לטלפונים ניידים, לחברות סלולריות כדפדפן ברירת המחדל במכשיר. לפני מספר חודשים, אם אני זוכר נכון, אורפ ההכריזה שתשתיל פרסומות באופרה מיני, אך עד עתה לא נראו שום שינויים בדפדפן.
26.03.10
לכל התגובות