אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המטרה: חירות פיננסית צילום: סיון פרג'

המטרה: חירות פיננסית

הגופים הפיננסיים אינם אחראים על תוכניות הלימוד, אבל ראוי שייטלו חלק בחינוך פיננסי. יו"ר בנק הפועלים כותב ל"כלכליסט"

08.04.2010, 07:40 | יאיר סרוסי

נסו להיזכר מתי למדתם לראשונה להשתמש בצ'ק: מי לימד אתכם מהו היסב, מה רושמים על צ'ק, היכן חותמים ואיך מפקידים? אם נציג את השאלה הזו במשאל אקראי, סביר להניח שהמכנה המשותף בין התשובות שנקבל יהיה: "למדנו זאת בפעם הראשונה שבה נדרשנו להשתמש בצ'ק".

דרוש: חינוך פיננסי. לפרויקט המלא לחצו כאן

זוהי דוגמה לפעולה פיננסית פשוטה שאנו מבצעים, אך העולם הפיננסי שבו אנו נדרשים לנווט היום מורכב הרבה יותר. אנו חיים בעידן של חופש בחירה: ההיצע והגיוון הרב של המוצרים הפיננסיים והתחרות הקשה ביניהם הגבירו את המודעות לחופש הזה. תם העידן שבו החלטות פיננסיות משמעותיות התקבלו עבורנו על ידי גורמים מרכזיים - בין אם אלה גורמים ממשלתיים ובין אם אלה המעסיקים שלנו. היום, כפי שאנו בוחרים בעצמנו את הרופא המטפל, את ספקי התקשורת ואת ערוצי הטלוויזיה - אנו נדרשים לבחור גם את קרן הפנסיה ואת קופת הגמל שבהן אנו חוסכים. לא, זו אינה טעות, אנו נדרשים לבחור. הבחירה איננה רק זכות - היא גם חובה.

מימוש הבחירה הפיננסית שלנו נעשה כיום בתנאים שונים לחלוטין מאלה שהיו מוכרים לנו בעבר. בפני הצרכן הפיננסי פרוס מגוון עצום של אפשרויות, כולל היכולת להשקיע כמעט בכל מקום בעולם. כיוון שכך, הוא נדרש להתמודד עם ים של מידע, הכולל גם את מאמצי השיווק של השחקנים הרבים הפועלים בתחום.

המטרה העיקרית של הפעילות הפיננסית ברמת הפרט, כפי שאני רואה אותה, היא להגיע לחירות פיננסית: מצב שבו העתיד הכלכלי של היחיד ומשפחתו מבוטח לאורך זמן - כולל בתקופת הפרישה, שבה רמת ההכנסה יורדת משמעותית. מובן שחירות פיננסית היא מושג משתנה שתלוי, בין השאר, ברמת ההכנסה של המשפחה, בהעדפותיה ובתיאבון לאתגרים לעומת השאיפה לביטחון.

בעולם שבו חופש הבחירה כה רחב, אנו זקוקים לא רק לידע פיננסי, אלא בעיקר לכלים שיאפשרו לנו להשתמש בו בצורה מושכלת. הדבר לא מחייב תואר בכלכלה או בניהול, אך דורש חינוך פיננסי בסיסי.

השיח על חינוך פיננסי בישראל הולך ומתגבר כתגובה מאוחרת לשינויים האדירים בשוק הפיננסי בישראל, ובעיקר לבלבול ולמבוכה של הציבור הרחב ביחס לחיסכון הפנסיוני.

ממחקרים שערך בנק הפועלים עולה שרוב גדול בציבור סבור שלא ניתן מספיק דגש על חינוך פיננסי. כשני שלישים מהאוכלוסייה חושבים שצריך להעניק חינוך פיננסי כבר מגיל בית הספר. בנקים וגופים פיננסיים אחרים אינם אחראים על סדר היום ועל תוכניות הלימוד של מערכת החינוך, אבל יש לנו בהחלט תפקיד חשוב בתרומה לחינוך פיננסי לחיים.

חינוך פיננסי לחיים מתמקד בשלושה תחומים מרכזיים: חינוך לניהול תקציב אישי ומשפחתי, חינוך לחיסכון וחינוך להשקעה. כך מאפשרים לכל אחד לתכנן תקציב, לקבוע יעדים לעצמאות כלכלית ולממש את הפוטנציאל העצמי.

פעילותם של הגופים הפיננסיים בתחום החינוך הפיננסי מחייבת להרחיב את המעגל: לא רק להעמיד לרשות הלקוחות את הכלים והידע הדרושים, אלא גם לפתוח חלק גדול מהפעילויות בפני כלל הציבור.

כחלק מהחזון שלנו, אנו בבנק הפועלים הצבנו סיוע ללקוחותינו כדי שישיגו חירות פיננסית. בנק הפועלים מקיים סדנאות ומעמיד את הידע שברשותו לכלל הציבור, כולל לקוחות של בנקים אחרים, כדי להעניק לקהל יעד רחב ככל האפשר את מרב הידע והכלים הייחודיים שפיתחנו. אנו מאמינים כי ידע וכלים אלה יאפשרו ללקוחות להגיע להחלטות נכונות, שישקפו את רצונותיהם ואת יכולותיהם בצורה המיטבית.

תגיות