אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התמחיתם במשפטים? תעבדו בפקידות צילום: shutterstock

התמחיתם במשפטים? תעבדו בפקידות

שינוי בחוק ההסדרים שם קץ להסכם שבשתיקה: משפטנים צעירים, שזכו בעבר לקבל דמי אבטלה בתקופת הלימודים לבחינות הלשכה, נשלחים עתה לעבוד בטלמרקטינג

08.04.2010, 12:35 | מארק שון

הופרה ההסכמה שבשתיקה ששררה בשנים האחרונות בין מסיימי התמחות הלומדים לבחינות הלשכה לבין פקידי לשכות התעסוקה: בעקבות שינוי בחוק ההסדרים וחוזר שהופץ בלשכות, החלו הפקידים לסרב לבקשות לדמי אבטלה בזמן הלימוד לבחינות, ובמקום זאת החלו לשלוח את המשפטנים הצעירים לבצע עבודות משרדיות.

ל"כלכליסט" נודע כי בעקבות השינוי בחוק ההסדרים, השולל את זכותם של מסיימי ההתמחות לסרב לעבודות המוצעות להם ואמור להיכנס לתוקף בחודש יוני, הופץ חוזר בלשכות התעסוקה לרענון נהלים שנקבעו ב־2006 אך לא יושמו. "בתקופת ההתמחות עושים המתמחים עבודות שליחות, פקידות ועבודה משרדית", נכתב בחוזר, ולכן "ניתן להציע להם עבודה בענפים: פקידות, עבודות משרדיות, טלמרקטינג, שירות לקוחות".

נסיון אישי "הפקיד חתם לי מיד על האישור" ב־2007 הייתי בין אלה שהגיעו ללשכת התעסוקה כדי לבקש דמי אבטלה. למה? משתי סיבות עיקריות מארק שון, תגובה אחתלכתבה המלאה

ואכן, מתמחים שהגיעו בימים האחרונים ללשכות התעסוקה הופנו לעבודות כפקידי קבלה במלונות, כעובדי מוקדים טלפוניים וכמחלקי עלונים, בטענה שאלה העבודות שאליהן הוכשרו. אלה שביקשו הצעות עבודה מסוג אחר נדרשו להציג תואר נוסף, דוגמת כלכלה או מינהל עסקים.

השנה לומדים כ־2,000 משפטנים שסיימו את ההתמחות לפני כחודש לבחינת הלשכה שתיערך בתחילת מאי. על פי החוק, המשפטנים אינם זכאים לפיצויי פיטורים על תקופת ההתמחות.

"המתמחים מתחזים"

בעקבות השינוי במדיניות יצא ועד מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין להגנה על מסיימי ההתמחות. במכתב ששלח יו"ר הוועד עו"ד דורון ברזילי למנכ"ל שירות התעסוקה יוסי פרחי הוא דורש שוויון בין מסיימי לימודים ובין בעלי תארים אחרים. "ברור כי אם ישנה אפליה לרעה של מקצוע המשפטן למקבילים אחרים כגון כלכלן, הדבר פסול, בייחוד אם נעשה על ידי המגזר הציבורי והממלכתי", כתב. "ברור כי גם אם חלק מזערי ומשני מעבודת משפטן היא פקידות, אין זה סביר, ראוי ונכון כי השמה בעבודות אלה תואמת את עיקר כישוריו ורמת ההשכלה של המשפטן לעומת תארים אחרים".

חצי הביקורת של ברזילי מופנים לא לעצם ההחלטה שהתקבלה בכנסת, אלא ליישום השנוי במחלוקת של לשכת התעסוקה את חוק ביטוח לאומי, המגדיר מה ייחשב "עבודה מתאימה". על פי החוק, ניתן להכריח פונה ללשכת התעסוקה לקחת עבודה רק אם היא מסוג העבודה העיקרית שבה עבד בשלוש השנים שקדמו לפנייה, או שהיא עבודה אחרת התואמת את הכשרתו המקצועית או את רמת השכלתו.

"המציאות המתוארת פוגעת בזכאותם של מתמחים להיצע של עבודות התואמות את כישוריהם וכן בכבוד מקצוע המשפטן ותדמיתו", כתב ברזילי, "ומשכך הינה בעלת השלכות ציבוריות קשות".

בתשובה ששלח לברזילי לפני כשבועיים עורך הדין דוד משען, עוזר ליועץ המשפטי בשירות התעסוקה, הוא כותב כי "המחוקק נתן דעתו לתופעה עגומה ומצערת זו, שבה מתמחים הלומדים לבחינות הלשכה מתחזים לדורשי עבודה ופוקדים את לשכות התעסוקה כדי לקבל דמי אבטלה שלא כדין. הפנייה ותמיכת הלשכה בה אינן ראויות, אינן מכבדות את הלשכה ואת נציגיה ומנוגדות להוראות החוק".

"התמחות אינה מקצוע"

במרץ 2002 דחתה שופטת בית הדין האזורי בתל אביב שרה מאירי את בקשתה של מתמחה בעניין זה: "אין למערערת מקצוע ואין היא בעלת השכלה כמשמעה. אין ספק כי מדיניות שירות התעסוקה סבירה בבקשו להפנות את המערערת לעבודה משרדית, שהיא מסוג העבודה שבה עסקה בתקופת התמחותה". השופטת הדגישה כי "'התמחות' אינה מקצוע. התמחות כשמה כן היא - לימוד! בפועל, היא אינה שונה מהלימודים במכללה או באוניברסיטה".

בשירות התעסוקה מכחישים כי שררה הסכמה שבשתיקה עם מתמחים שבמסגרתה ניתנו להם דמי אבטלה בתקופת הלימודים לבחינות הלשכה, ומוסיפים: "במקום שבו ישנה התנהלות אחרת היא בגדר יוצא דופן".

בשירות אומרים עוד כי "מדיניות שירות התעסוקה קיבלה אישור בפסיקה כי העבודה המתאימה להם היא עבודה פקידותית. קביעה זו זכתה לאשרור בפסקי דין נוספים, והיא המנחה את שירות התעסוקה בהפניית מסיימי התמחות במשפטים לעבודה".

תגיות

52 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות