אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש ביקר את התנהלות מע"מ: "על רשויות המדינה חלה חובת הגינות ותום לב" צילום: shutterstock

ביהמ"ש ביקר את התנהלות מע"מ: "על רשויות המדינה חלה חובת הגינות ותום לב"

הנאשמים זוכו ממרבית האישומים "אף שברור כי אין עסקינן במלאכי השרת, אלא באנשי עסקים מנוסים, חשדניים וערמומיים"

29.04.2010, 13:45 | הדר קנה

בית משפט השלום בתל אביב, זיכה את אנשי העסקים אברהם ויהודה וינגוט, מרוב האישומים בהם הואשמו על ידי מע"מ תל אביב, והמיר חלק מהאישומים של כוונה להתחמקות ממס לעברות רשלנות.

בסיכומו של דבר מתוך 13 אישומים מקוריים של כוונה להתחמק ממס, הורשעו הנאשמים ב-4 עברות.

אברהם וינגוט ניהל את האגודה לקידום החינוך המדעי דתי. עיקר הכנסות האגודה הגיעו ממשרדי הממשלה השונים, ובמיוחד משרד החינוך ומשרד התמ"ת. בשנת 2002, בעקבות דרישה של רשם העמותות, נדרשו וינגוט לפעול כעוסק, החייב לשלם מע"מ על עסקאותיו. האגודה נקלעה לקשיים כלכליים והחברה לא העבירה את תשלומי המע"מ במועד. במאי 2006 הגישו עובדי החברה - מורים ומרצים - בקשה לפירוק החברה בשל אי קבלת שכר במועד.

בכתב האישום נטען כי וינגוט, באמצעות החברות, ביצעו שורה של עבירות מע"מ קשות של כוונה להתחמק ממס, תוך שימוש בעורמה מרמה ותחבולה. המאשימה ביקשה לשכנע את בית המשפט, כי מדובר בנוכלים מקצועיים, אשר פעלו באופן שיטתי להתחמק מתשלום מס בהיקף של מיליוני שקלים.

השופט דן מור מתח ביקורת על כך שמע"מ יצאו מנקודת הנחה בסיסית של חוסר אמון בנאשמים: "ניכר היה במהלך כל המשפט, אי האמון המלא והעמוק של ב"כ המאשימה בנאשמים, ולכאורה אי אמון זה מחלחל לאולם המשפטים עוד ממשרדי תחנת המע"מ. אינני שותף להתרשמות קשה זו. לדעתי פעלו הנאשמים, בשנים הרלוונטיות, ברוב המקרים, שלא מתוך כוונת זדון להמנע מלשלם את המס המגיע מהחברות הנאשמות, אלא שנתקבלו בקשיי גבייה, חסר תזרימי רב שלא היה קשור אך בהם, וקשיים בניהול עסקיהם המפוזרים והמורכבים... מכל מקום, להתרשמותי מהנאשמים, הן מעדותם והן מהתנהגותם במהלך המשפט הממושך – לא אוכל לקבוע כי ענייננו בנוכלים המנהלים את עסקם בנסיון להערים על הרשויות, כפי שהדברים הוצגו בדברי ב"כ המאשימה, אף שברור כי אין עסקינן במלאכי השרת, אלא באנשי עסקים מנוסים, חשדניים וערמומיים".

עוד קובע בית המשפט, שהעובדה שמשרדי הממשלה נמנעו מלהעביר כספים המגיעים לחברה בגין פעילותה, מונעת את הרשעתם של וינגוט והחברה בעבירות של אי תשלום מע"מ במועד. בית המשפט קובע, כי: "על רשויות המדינה חלה חובת הגינות ותום לב שאינה מאפשרת את הרשעת הנאשמים. ההגנה תקום לנאשמים בגין התנהגותה השרירותית של הרשות. ומה שרירותי יותר מאשר מצב בו מחזיק האוצר את הכספי העוסק, ובידו האחרת הוא מאשים את העוסק באי העברת דמי המע"מ אליו."

את הנאשמים ייצגו עורכי הדין קובי גולדמן ובועז פינברג ממשרד גולדמן ברון.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
כל הכבוד לעורכי הדין
מס' 4. התכוונת כל הכבוד לעורכי הדין של הנאשם, הרי אם הם לא היו מעבירים את התמונה לשופט כמו שהעבירו, הוא לא היה פוסק את שפסק ולא היה כועס כמו שכעס. ושוב- כל הכבוד, זה משרד שתמיד משיג הישגים יפים בעבירות מס (לפני כחודש הם זיכו לחלוטין עורך דין אצל אותו שופט)
המפרגן  |  03.05.10
4.
תקדים משפטי
לא יאומן כי יסופר זאת הפעם הראשונה שבית משפט (במקרה זה בימ"ש השלום בת"א) בישראל מזכה עוסק מורשה מהטעם שהלקוח טרם שילם את חובו לעוסק, למרות שהעוסק הוציא ללקוח חשבונית מס מקור. אם אני טועה התקדים, אשמח מאוד לקבל תיקון. מעניין אם התובע/ים של מע"מ יגישו ערעור למחוזי, כי אז הם יזכו, למרות שלדעתי צדק בית המשפט השלום בתל אביב. כל הכבוד לשופט האמיץ.
יוסי , נהריה  |  30.04.10
2.
לא יאומן
מצד אחד משרדי הממשלה לא משלמים לספקים שלהם ומכניסים אותם לחובות עד שהם פושטים רגל. מצד שני, כשהספק לא מסוגל לשלם את המסים על ההכנסות שלא קיבל, הופכים אותו לפושע פלילי. כמי שנתקל בעבר באנשי מע"מ אני חייב להעיד שמדובר בסוג של מערכת חוק אחר. יש להם מערכת תביעה משלהם וכל ההתנהלות שלהם היא "אתה פושע ועכשיו נגרום לך לשלם".
אלי  |  29.04.10
1.
מעניין, ז"א שטענה שלקוחות לא שילמו היא לגיטימית?
אין עסק שלא נתקל בבעיה של קושי תזרימי כבד בגלל תשלום מע"מ בגין עיסקה חודש עד ששה חודשים לפני קבלת התשלום מהלקוח. במילים אחרות המדינה דורשת הלוואה ללא ריבית של המע"מ ! בנקל זה יכול להגיע למצב שבו עסק דוחה מעט חיוב בגין עיסקה (כאשר אין תיעוד מלאי וכולי) מאחר ואינו יכול לשלם מע"מ במועד הקרוב.
הגיע הזמן לתשלום מע"מ מתוך תקבולים  |  29.04.10