אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": שמיר ואייפקס בוחנות פירוק השותפות בתנובה צילום: איציק בירן

בלעדי ל"כלכליסט": שמיר ואייפקס בוחנות פירוק השותפות בתנובה

השותפות בתנובה גיבשו נוסחה ראשונית שלפיה אם ייאלצו להיפרד תימכר החברה לפי שווי של כ-2 מיליארד דולר. הרקע למגעים: לחץ רשות ני"ע על שמיר לפרסם את דו"חות תנובה בניגוד לעמדת אייפקס

02.05.2010, 07:00 | גולן חזני

השותפות בין בעלות השליטה בחברת תנובה, קרן אייפקס (56.1%) ומבטח שמיר (20.7%), מתקרבת לסיומה, כך מעריכים גורמים בשוק ההון. ל"כלכליסט" נודע כי בשיחות מקדמיות בין השותפות דובר על נוסחה ראשונית, שלפיה אם אחד הצדדים יידרש למכור את אחזקותיו בתנובה, הללו יתומחרו לפי שווי חברה של 1.8-2 מיליארד דולר. מדובר בשווי הכפול מזה ששיקפה העסקה לרכישת השליטה בתנובה מ־2007.

פרשנות פרידה בלתי נמנעת אייפקס לא תסכים בשום דרך להפר נוהל של שנים, שלפיו אינה מפרסמת תוצאות של חברות פרטיות שבשליטתה גולן חזני, תגובה אחתלכתבה המלאה

השיחות על הפרידה האפשרית בין שתי בעלות השליטה בתנובה (יתר המניות נמצאות בבעלות אגודת הקיבוצים) מתקיימות על רקע לחצים שמפעילה רשות ניירות ערך, בראשותו של זוהר גושן, על מבטח שמיר בדרישה לפרסם את הדו"חות הכספיים של תנובה. קרן אייפקס, המנוהלת על ידי זהבית כהן, נחושה בעמדתה נגד פרסום הדו"חות. היא אף הבהירה למאיר שמיר, בעל השליטה במבטח שמיר, כי אם יחויב לפרסם את דו"חות תנובה, יהיה עליו להעביר את מניותיו לצד שלישי או אליה. ככל הידוע, שמיר, מצדו, איננו מעוניין למכור את אחזקותיו, ובמקרה של פרידה מאולצת יעדיף לרכוש את חלקה של אייפקס בתנובה.

הבוקר: דיון בעתירת שמיר

 

הבוקר יקיים בית המשפט המחוזי מרכז דיון דחוף בערעור של שמיר, שהוגש ביום חמישי האחרון, נגד החלטת רשות ני"ע לחייב אותו לפרסם את הדו"חות הכספיים של תנובה. במקביל מבקש שמיר להוציא צו מניעה זמני נגד השעיית המסחר במניית מבטח שמיר בבורסה, שאמורה להיכנס לתוקף החל ממחר, לאחר שהחברה לא הכלילה את הדו"חות של תנובה בפרסומיה.

כאות לדחיפות העניין החליטה השופטת הילה גרסטלר לדון בבקשה בעצמה כבר הבוקר ב־7:30. עם זאת, ישנה אפשרות שגרסטלר תחליט להמשיך את המסחר במניית מבטח שמיר בבורסה ותקבע דיון למועד מאוחר יותר בבקשה על נושא פרסום דו"חות תנובה.

ההסכם בין אייפקס ושמיר קובע כי השנייה תפעל כדי שהנתונים של תנובה לא ייחשפו. מאז חתימת ההסכם ב־2007 הגיע שמיר להסדר עם רשות ני"ע שלפיו היא מוותרת על השפעה מהותית בתנובה, בין היתר על ידי ירידה ממינוי שני דירקטורים לדירקטור אחד. לפי תקני החשבונאות הבינלאומיים, IFRS, אם אין לשמיר השפעה מהותית בחברה המוחזקת, הוא לא חייב לצרף את דו"חותיה.

רשות ני"ע ראתה את הטיוטה

 

מהתביעה עולה כי אייפקס ושמיר חתמו רק על מזכר עקרונות בנוגע לרכישה המשותפת של תנובה, ולא חתמו על הסכם מחייב סופי כנהוג בעסקאות אלו. סעיף 3.7 למזכר מתייחס לעובדה ששמיר מחזיק במניות תנובה באמצעות חברה ציבורית: "אם עקב עובדה זו יהיה קושי ביישום סעיף 3.6 (אי־חשיפת תוצאותיה הכספיות של תנובה - ג"ח), יכלול הסכם בעלי המניות מנגנון להעברה אוטומטית של אחזקות מבטח שמיר למר שמיר או מנגנון הסדר אחר שיוסכם בין הצדדים".

עוד נחשף בתביעה כי מבטח שמיר קיימה פגישות עם נציגי רשות ני"ע לפני חתימת עסקת תנובה. היא הציגה את מזכר העקרונות בפני הרשות, ולאחר שלא הובעה התנגדות לעסקה על ידי הרשות, הניחה החברה כי מבחינת הרשות אין התנגדות להיבט של מתכונת הדו"חות הכספיים.

מבטח שמיר יוצגה בעתירה לביהמ"ש בידי עוה"ד רם כספי ויאיר כספי. 

תגיות