אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקרוא את גוגל כמו ספר פתוח איור: עומר הופמן

לקרוא את גוגל כמו ספר פתוח

אחרי פרויקט סריקת הספרים השאפתני, גוגל עוברת לשלב הבא: חנות ספרים מקוונת לכל מכשיר עם דפדפן

08.05.2010, 10:57 | עומר כביר

הסכסוכים המשפטיים עם מו"לים, קמעונאיות ספרים וארגוני סופרים ברחבי העולם לא עוצרים את גוגל מלהרחיב את פעילותה בשוק הספרים הדיגיטליים, והשבוע הודיע בכיר בחברה כי ביוני או ביולי הקרובים עתידה החברה להשיק חנות מקוונת למכירת ספרים דיגיטליים.

השירות החדש, שייקרא Google Editions, יאפשר נוסף על הספרים שגוגל תמכור בעצמה גם לבעלי זכויות על ספרים למכור את יצירותיהם ולשמור את רוב הרווחים מהמכירה. לפי ההערכות, בשלב הראשון השירות החדש דווקא לא יתבסס על פרויקט גוגל ספרים השנוי במחלוקת, שבמסגרתו פועלת גוגל לסריקת כל היצירות הכתובות בעולם והעלאתן לרשת, אלא יכלול רק ספרים שאושרו למכירה על ידי בעלי הזכויות שלהם.

החידוש המרכזי של החנות הוא עצם הימצאותה בענן. הספרים לא יורדו כקובץ למכשיר ספציפי, אלא יהיו נגישים לקריאה מכל מחשב, טאבלט או ספר אלקטרוני עם דפדפן בעל חיבור לרשת. המשמעות היא שהמשתמש יצטרך ככל הנראה להיות מחובר לאינטרנט כדי לקרוא את הספרים. בכך נכנסת גוגל, ללא מאמץ רב מצדה, אל המכשירים הייעודיים של שתי יריבותיה הגדולות בתחום: קינדל של אמזון ואייפד של אפל.

נראה כי גוגל משתדלת לגרום לכמה שיותר משתמשים להחליף את התוכנות במחשב בשירותי הרשת שלה: ג'ימייל במקום תוכנת מיילים, גוגל דוקס במקום תוכנות מסמכים ואף כרום OS - מערכת הפעלה שמבוססת כולה על יישומי רשת. Google Editions משתלב היטב באסטרטגיית הענן הזו, כאשר המטרה במקרה זה היא לאפשר קריאה רציפה של ספרים גם כאשר המשתמש נמצא מחוץ לבית או ללא הספר האלקטרוני שלו.

 , איור: עומר הופמן איור: עומר הופמן  , איור: עומר הופמן

בנוסף, המודל שבו בחרה גוגל מבליט היטב את הגישה הפתוחה שלה בכל הנוגע לזמינות תוכן לעומת הגישה הסגורה של אפל והגישה הסגורה למחצה של אמזון. ספרים שנרכשו בחנות הספרים של אפל זמינים לקריאה רק על גבי מכשיר אחד - האייפד (ובקרוב גם באייפון ובאייפוד טאץ'). רוצים לקרוא במחשב הנייד במיטה או במחשב הנייח בכורסה? בלתי אפשרי. הגישה של אמזון אמנם פתוחה יותר, שכן בנוסף לקינדל היא שחררה אפליקציות לקריאת ספרים במספר רב של פלטפורמות כמו מחשב, אייפון ואייפד - אך החברה עדיין שומרת לעצמה את הבחירה בפלטפורמות האפשריות.

לגוגל, לעומת זאת, לא משנה באיזה מכשיר ובאיזו תוכנה אתם קוראים. אם יש לכם דפדפן וחיבור לרשת, שזמינים כיום כמעט בכל מכשיר נייד, תוכלו לקרוא את הספרים של Google Editions. לפי תפיסת גוגל, תוכן צריך להיות כמה שיותר חופשי וזמין עם כמה שפחות קשיים ומגבלות.

עבור הלקוחות מדובר בגישה מנצחת, שכן הספרים הדיגיטליים שיקנו יוכלו לעבור איתם לכל מכשיר שירכשו, בלי בעיות ובלי הוצאות מיותרות. בעתיד, אם הגישה לאינטרנט אלחוטי תהיה זמינה בכל מקום, חברות כמו אמזון ואפל אמנם ימשיכו למכור מכשירים, אך יגלו שהקוראים מעדיפים לקבל את התוכן שלהם דווקא מגוגל.

תגיות