אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היום הבחירות בבריטניה: האם הבוחרים יתעוררו מחר עם פרלמנט חצוי? צילום: בלומברג

היום הבחירות בבריטניה: האם הבוחרים יתעוררו מחר עם פרלמנט חצוי?

הבריטים הולכים היום לקלפיות. פרשנים: קל יותר לבצע קיצוצים כואבים אם הם ננקטים על ידי ממשלה בעלת מנדט רחב. לתשומת לב ראש הממשלה הבא

06.05.2010, 12:26 | ויליאם אנדרהיל, "ניוזוויק"

נסו לדמיין את הסצנה הבאה. יממה לאחר הבחירות בבריטניה עדיין אין תוצאות חד־משמעיות. לא מפלגת הלייבור ולא מפלגת השמרנים יכולות להכריז על רוב בפרלמנט. לפנינו ימים ואולי אף שבועות של התמקחויות בעוד המפלגות נאבקות ליצור בריתות ולהקים קואליציה. השווקים נתקפים חרדה לגבי האפשרות של התנצחויות בלתי פוסקות לגבי האופן שבו יש להתמודד עם הגירעון התקציבי של המדינה. המניות צונחות. הליש"ט צונחת - ומשבר בסגנון יוון אורב בפתח.

בחירה בכאוס

עד כאן עם תרחיש יום הדין. בשבועות האחרונים מפלגת השמרנים, הזוכה לרוב בסקרים ושחיזקה אף יותר את מעמדה בימים האחרונים, הזהירה בפומבי לגבי הסכנות שנושא בחובו פרלמנט חצוי. לדבריהם, על בוחרים אחראים להתעלם מהחנופה של המפלגה הליברל־דמוקרטית, האאוטסיידרית, שצברה תמיכה בזכות הכריזמה של המנהיג ניק קלג ומאיימת לסיים את הדומיננטיות המתחלפת של מפלגות הלייבור והשמרנים בווסטמינסטר. על פי הטענה, בחירה בליברל־דמוקרטים היא בחירה בכאוס, ובימים האחרונים אכן מסתמנת ירידה באחוזי התמיכה בהם.

טענה זו בונה על ניסיון העבר של בריטניה. שתי המפלגות הגדולות שלטו בפוליטיקה המקומית מאז שנות העשרים של המאה הקודמת, ורק במקרים מעטים התוצאות לא היו חד־משמעיות. הפעם האחרונה שבה נבחר פרלמנט חצוי היתה ב־1974, שנה המקושרת עם שביתות ובעיות כלכליות. ממשלת הלייבור לא הצליחה לרשום הצלחות רבות בשמונת חודשי כהונתה ונאלצה להכריז על בחירות חדשות.

אולם הבריטים מתחילים להבין שהגיע הרגע להתחיל לשקול לטובה את האפשרות של ממשלה המורכבת משתי מפלגות. לפי קלג, שתי המפלגות הגדולות לא הצליחו לספק את מה שהבוחרים רוצים - החל במערכת מיסוי הוגנת יותר וכלה בביזור הכוח בווסטמינסטר. כמו כן, אמצעי הצנע הנחוצים כדי לסדר את הגירעון התקציבי יהיו קלים יותר לעיכול אם יינקטו על ידי ממשלה בעלת מנדט רחב יותר.

מימין: גורדון בראון, דיוויד קמרון וניק קלג. מאמץ אחרון להגדיל את אחוזי התמיכה, צילומים: רויטרס, אי פי אי, איי פי מימין: גורדון בראון, דיוויד קמרון וניק קלג. מאמץ אחרון להגדיל את אחוזי התמיכה | צילומים: רויטרס, אי פי אי, איי פי מימין: גורדון בראון, דיוויד קמרון וניק קלג. מאמץ אחרון להגדיל את אחוזי התמיכה, צילומים: רויטרס, אי פי אי, איי פי

על פי הסקרים האחרונים, השמרנים יזכו ב־35% מהקולות, הלייבור ב־30% ואילו הליברל־דמוקרטים ב־24%. אך בשל שיטת הבחירות הבריטית, שבה המושבים בפרלמנט מחולקים למפלגה שזכתה באחוז הגבוה ביותר של הקולות על פי המחוזות, הלייבור בכל זאת תהיה המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט, עם 283 מושבים, בעוד השמרנים יסתפקו

ב־255, מושבים והליברל־דמוקרטים (שהקולות שהם מקבלים נוטים להתפשט בכל המדינה ומאלצים אותם להסתפק במקום השני, המיותר באזורים רבים) ישתרכו מאחור עם 89 מושבים - חלוקה השונה לגמרי מהבחירה של הציבור. אין זה מפתיע אם כך שקלג, התומך בייצוג יחסי, תיאר את השיטה כ"טיפשית".

הקול הדומם מי לא יצביע: המלכה בני המלוכה אינם מנצלים את זכותם להצביע בבחירות, מאחר שהדבר עומד בניגוד לתפקידו הסמלי של בית המלוכה סוכנויות הידיעותלכתבה המלאה

אולם באופן פרדוקסלי זו תוצאה שלמעשה תשקף את הרצונות האמיתיים של הבוחרים. סקרים אחרונים המחזקים את ההערכה של פרלמנט חצוי, תופעה שבעבר היתה מקושרת עם התקופה החשוכה של בעיות כלכליות וחוסר יציבות תעשייתית של אמצע שנות השבעים, נעלמו מהזיכרון הקולקטיבי. על פי הסקרים, כרבע מהבוחרים מעדיפים פרלמנט חצוי על פני כל תוצאה אחרת.

במקרה כזה, שתי המפלגות או יותר ייאלצו למחוק את ההבדלים ביניהן ולהגיע להסכם במקום להשתלח זו בזו. נוסף על כך, הרעיון של חלוקת השלטון נתפס כזר במיוחד לציבור הבריטי. הממשלות בסקוטלנד ובוויילס, שהוקמו ב־1998, מנוהלות על ידי קואליציה.

קואליציות ברחבי אירופה

אין הרבה הוכחות לכך שהשווקים, אשר לרוב חוזים מראש את תוצאות הבחירות, אכן נלהבים מהאפשרות של ממשלה המורכבת מיותר ממפלגה אחת. נכון, הבורסה בלונדון נפלה השבוע, אך ההסבר הנפוץ ביותר קשור למצוקה הכלכלית באירופה, ולא לבחירות. למעשה, סוכנות הדירוג מודי'ס תמכה בפומבי בתפיסתו של קלג: אין סיכון מוחשי לדירוג ה־AAA בעקבות פרלמנט חצוי.

באופן כללי, קואליציות נוטות ליפול רק כשהן מורכבות מיותר מדי מפלגות או מקבוצות המחזיקות במצע קיצוני, בדומה למפלגות האזוריות הנוקשות בבלגיה, המפלגות את דוברי הפלמית והצרפתית באוכלוסייה. אך אין זה המקרה בבריטניה, שבה ההבדלים האידיאולוגיים אינם גדולים והמפלגות הגדולות ממוקמות במרכז. המניפסטים שלהן אינם מצביעים על שינויים מהותיים בתפיסות בנוגע לנושאים כגון רווחה או אכיפה משפטית, והמחלוקת הגדולה ביותר בנוגע למדיניות הכלכלית עולה רק כאשר יש להחיל קיצוצים חדשים שיאזנו את התקציב.

 

למעשה, אפשר למצוא דוגמאות לממשלות קואליציוניות מוצלחות ברחבי אירופה. אותן ארבע מפלגות שולטות בשוויץ ביחד מאז שנות החמישים. שתי מפלגות שולטות בכלכלה הגרמנית, שלרוב נתפסת כמודל לניהול נכון. דבר אחד בטוח, שלטון של מפלגה אחת אינו ערובה לשלטון יעיל בעתות משבר. רק ארבע מדינות באירופה נשלטות כיום על ידי מפלגה אחת, אחת מהן היא יוון.

תגיות