אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד ראש הממשלה והאוצר מגבשים תוכנית לקיצוץ שכר הבכירים צילום: שאול גולן

משרד ראש הממשלה והאוצר מגבשים תוכנית לקיצוץ שכר הבכירים

ב"ידיעות אחרונות" פורסם הבוקר כי משרד האוצר מגבש שתי יוזמות לצמצום שכר בכירים בחברות הציבוריות: העלאת מס לבעלי שכר גבוה ו"קנס" לחברות שישלמו משכורות גבוהות

07.05.2010, 08:47 | גד ליאור

משרדי ראש הממשלה והאוצר מצטרפים לניסיונותיהם של יו"ר רשות ניירות ערך זהר גושן ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר, ומגבשים בימים אלו שתי הצעות שמטרתן להיאבק בשכר הבכירים.

ההצעה הראשונה, שמטרתה לפגוע ישירות בשכרם של המרוויחים הבכירים, היא הצגת שתי מדרגות מס חדשות ועל ידי כך הטלה של שיעור גבוה במיוחד של מס הכנסה על המשתכרים יותרמ-150 אלף שקל ומ-200 אלף שקל בחודש. לפי שעה היא נשמרת בסודיות רבה, אך היא צפויה להוות צעד לביטול ההצעות המועלות בכנסת להגבלת שכר הבכירים.

כיום שיעור המס המרבי בישראל הוא 45% והוא נגבה מכל שקל של שכר מעל ל-37,890 שקל בחודש. על פי ההצעה, שהונחה על שולחנם של ראשי משרד האוצר, ייקבעו שתי דרגות מס חדשות: 55% מס ייגבה החל משכר של 150 אלף שקל בחודש, ו-60% מס ייגבה החל משכר של 200 אלף שקל בחודש.

כך, לדוגמה, מנהלי בנקים וחברות גדולות במשק המשתכרים 250 אלף שקל בחודש, למשל, ישלמו אם ההצעה תתקבל 45% מס עד להכנסה של 150 אלף שקל, 55% מס על כל שכר שיקבלו כמשכורת מ-150 אלף ועד ל-200 אלף שקל ו-60% מס על כל שקל שישולם משכר של 200 אלף שקל.

על פי ההערכה, יש בישראל כ-500 עובדים בכירים המשתכרים יותר מ-150 אלף שקל בחודש ועוד כ-200 המשתכרים יותר מ-200 אלף שקל בחודש.

לצידה של הצעה זו, מתגבשת לה הצעה מקבילה שמטרתה לפגוע בחברות אשר משלמות שכר גבוה. היא מציעה שלא להכיר עוד לצורכי מס בשכר שיהיה גבוהמ-80 אלף שקל בחודש – דהיינו שכר של כמיליון שקלים בשנה. גורם בכיר באוצר הסביר אתמול כי "המשמעות היא שאם בעתיד חברה תרצה לשלם שכר מטורף של 18 מיליון שקלים בשנה, היא תצטרך להסביר לרשות לניירות ערך את ההוצאה שתגיע למעשה ל-35 מיליון שקלים, שכן לא תהיה עוד מותרת להכרה לצורכי מס. אני רוצה לראות את החברה שתמשיך לשלם שכר בלתי סביר בסכומים כאלה."

ההצעה הזאת, לדברי יוזמיה, צמודה לתקרה החדשה של תשלומי הביטוח הלאומי שתיקבע עם גמר הוראת השעה הקיימת. עד אוגוסט 2009 לא נגבה ביטוח לאומי מעל לשכר שהיה שווה לחמש פעמים השכר החודשי הממוצע במשק,כ-8,000  שקלים – דהיינו משכר הגבוה מ-40 אלף שקל בחודש.

מאז, החלה "גזירה" שעליה החליטה הממשלה בעקבות המשבר הכלכלי העולמי, והתקרה היום הינה עשר פעמים השכר החודשי הממוצע במשק, דהיינו 80 אלף שקל. ועל כל שקל של שכר משולמים 12%ביטוח לאומי. בדצמבר הקרוב יפוג תוקפה של גזירה זו, והיוזמה הנוכחית היא להשאיר את התקרה על גובהה הנוכחי. על פי ההערכה, ישנם כעשרת אלפים עובדים בחברות הציבוריות בישראל המשתכרים יותר מ-70 אלף שקל בחודש.

ערב צאתו לסין אמר שר האוצר יובל שטייניץ ל"ידיעות אחרונות" כי אין להעלות על הדעת ששכר הבכירים בחברות ציבוריות יוגבל באמצעות חקיקה. "עם זאת," הוסיף, "אנו נמצא דרכים יצירתיות אחרות להיאבק בשכר בלתי סביר שמשולם לעובדים בכירים בארץ."

גורם בכיר במשרד האוצר ציין כי יש לגרום לכך שבדירקטוריונים של החברות הציבוריות ימנעו בעתיד תשלום של שכר מופרז לבכירים. "אנו מתכננים לגבש הצעות נוספות," אמר, "כדי שבעתיד לא יהיה משתלם לקבל שכר גבוה במיוחד ובלתי סביר."

ההצעה שהגישה לכנסת ח"כ שלי יחימוביץ' קראה להגביל את שכר הבכירים לסכום הגבוה פי 50 משכר המינימום במשק - 3,850 שקל. המשמעות היא הגבלת השכר החודשי לסכום מקסימלי של 192,500 שקל ברוטו בחודש. בניגוד להצעות החדשות, מדובר בהגבלת שכרם של כ-200עובדים בכירים בלבד בחברות הציבוריות בישראל.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ידוע כמתנגד לגביית מסים גבוהים על עבודה, והוא אף היה מיוזמי הרפורמות במס הכנסה להפחתת שיעורי המס הנגבים מהעובדים. עם זאת, בהקשר לשכר הבכירים הוא צפוי לתמוך בהטלת מס גבוה על המשתכרים משכורות גבוהות  מ-150 אלף שקל ואי-הכרה לצורכי מס על משכורות גבוהות במיוחד.

נתניהו אף מינה ועדת שרים מיוחדת, בראשות שר המשפטים יעקב נאמן, שכבר התכנסה השבוע לישיבתה הראשונה. חלק מההצעות המתגבשות במשרדי ראש הממשלה והאוצר צפויות להיות מובאות בפני הוועדה בישיבותיה הבאות. בוועדה חברים גם שר האוצר שטייניץ, שר התמ"ת בנימין בן-אליעזר ושר הרווחה יצחק (בוז'י) הרצוג.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
ינצלו את המצב להעלות מיסים לכולנו
זוכרים את העלאת המיסים על רכב בתרוץ של "מס ירוק"? למה זה קשור? דיברו איתנו שנים על "מיסוי ירוק", שיטיל מס גבוה על מכוניות מזהמות, ומס נמוך על כאלו שלא. מה יצא מזה? העלו את מס הקניה על רכב מ- 75% (שגם ככה היה הגבוה בעולם), ל- 84%, ונתנו הנחות על יונדאי גטס. שורה תחתונה - האוצר מרביץ עלינו קופה של 400 מיליון ש"ח בשנה הראשונה לחוק, ותחזית לכפול מזה בשנה השניה, בתרוץ של "מיסוי ירוק" וכמו שאמרתי, למה זה קשור? חכו ותראו ש"מס עשירים" שכיום מדברים שיוטל על משכורות של 200 אלף ש"ח ומעלה, יירד פתאום למשכורות של 40 אלף ש"ח, ואז יודיעו לנו ש-"מכיוון שמבחינה טכנית חייבים לעדכן את מדרגות המס לכולם" ו-"יש להטיל מיסוי על כל העשירים", תראו שגם מהנדסים, חוקרים או רופאים בכירים שמרוויחים 30 או 40 אלף ש"ח לחודש, יתחילו פתאום לשלם יותר מס. מוכנים להתערב שזה מה שיהיה?
דודו , ירושלים  |  08.05.10
5.
יש לי רעיון שיכול לעזור
קודם כל לחייב כל חברה שמונפקת בבורסה לתת מדיניות לחלוקת דיבידנדים זה קודם כל כי יש הרבה מקרים בהם למרות שחברה שווה סכום X מבחינת הערך הפנימי של החברה ההון הפנימי של החברה לא חוזר למשקעים כדיבידנדים זה חלק מהבעיה של שכר הבכירים. דבר שני לקבוע שחברה שיש פער משכורת בסטיית תקן מעל גודל מסוים או שכר מעל תקרה מסוימת תשלם מס חברות מוגדל. דבר במקרים בהם יש סטיית תקן מעל גודל מסוים בחברה לחייב בחוק את אותה חברה לשלם שכר מינימום מוגדל לעובדים באותה חברה ככה שלא יהיה מצב בו הפועלים יסבסדו את משכורות הענק של הבכירים
נימרוד  |  07.05.10
לכל התגובות