אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשש בבריטניה: הסכם בין גורדון לקלג עלול להאיץ קריסת השווקים צילום: בלומברג

חשש בבריטניה: הסכם בין גורדון לקלג עלול להאיץ קריסת השווקים

סיטיגרופ: "התוצאה הטובה ביותר מבחינת המשקיעים תהיה קואליציה של השמרנים והליברל דמוקרטים עם תוכנית מסודרת לצמצום הגירעון"

08.05.2010, 17:44 | סוכנויות הידיעות

בעוד המפלגה השמרנית הבריטית בראשותו של דיוויד קמרון פתחה בסוף השבוע במשא ומתן קואליציוני עם הליברל דמוקרטים בראשות ניק קלג, היסטוריונים פוליטיים הזהירו כי רבים הסיכויים שבריטניה תיאלץ ללכת לקלפיות שוב, עוד לפני סוף השנה. ד"ר ריצ'רד טויי, היסטוריון באוניברסיטת אקסטר, אמר: "אני מוכן להמר על בחירות באוקטובר או בנובמבר השנה".

לפי נתונים שהתפרסמו בסוף השבוע, הסיכויים לבחירות חוזרות לפני סוף 2010 זינקו מ־28% ל־38% במהלך יום שישי בעוד מהמרים התחילו להטות את הקופה לכיוון התפרקותה של קואליציה בראשות השמרנים ויציאתו של קמרון לסיבוב נוסף בניסיון לזכות ברוב מוחץ.

הפעם האחרונה שבה בריטניה בחרה פרלמנט חצוי, בפברואר 1974, הסתיימה בבחירות חוזרות שמונה חודשים מאוחר יותר. הפרלמנט החצוי של 1923 שרד גם הוא פחות משנה.

השמרנים מעוניינים לסכם עסקה עם עמיתיהם לפני פתיחת השווקים ביום שני, אך מנהיג הליברל דמוקרטים אינו שש לזנק לתוך עסקה שלא יוכל לשווק למפלגתו.

ד"ר דיוויד בטלר, מקולג' נאפילד, באוקספורד, אחד המומחים המובילים בתחום הבחירות בבריטניה, אמר כי ככל הנראה יתקיים סבב בחירות נוסף בקרוב מאוד. "אני לא רואה שנעשים הויתורים הדרושים להקמת קואליציה", אמר. בראיון לבי.בי.סי הוסיף נאפילד: "אני סבור שאנלוגיית 1974 היא חזקה מאוד ואני חושב שאם קמרון ירכיב את הממשלה הבאה, ממשלת מיעוט, יש לו סיכוי טוב מאוד לזכות ברוב מוחץ בבחירות חוזרות".

עלות סבב נוסף של בחירות עבור המפלגות, עם זאת, מוערכת ב־40 מיליון ליש"ט והרוב ישאפו להימנע מכך במידת האפשר. "בחירות הן עסק מאוד יקר עבור המפלגות", אומר ד"ר טויי. "אף אחת מהמפלגות לא נמצאת במצב פיננסי יציב במיוחד, אבל בחירות חוזרות עלולות לחסל את הליברל דמוקרטים. הם יכולים להרשות לעצמם רק מערכה אחת מדי חמש שנים". השמרנים כבר נערכו לגרוע מכל והתחילו בחודש שעבר לגייס תרומות לסיבוב שני. מפלגת הלייבור, עם זאת, תיאלץ להסתמך על איגודי העובדים על מנת לממן סיבוב שני. לפי פרסומים, הלייבור חייבים לתומכיהם 11.5 מיליון ליש"ט.

תוצאות הבחירות המתנדנדות ערערו אף יותר את עצבי המשקיעים אשר ממילא נחלשו על רקע משבר החוב של יוון וחולשה בשוקי העולם. הפוטסי 100 צנח ב־2.6% ונעל את השבוע הגרוע ביותר שלו מזה 14 חודשים. מייקל סאונדרס, כלכלן בכיר לאירופה בסיטיגרופ, אמר כי על הבריטים להיערך ל"קריסה" במקרה ולא תתגבש עסקה לממשלה יציבה עד ליום שני.

"כרגע סוחפות להבות משבר האג"ח הממשלתיות את השווקים הפיננסיים", אמר סאונדרס. "אם השווקים לא יקבלו תחושה ביום שני כי קיימת ממשלה יציבה עם תוכנית מגובשת לחזרה ליציבות פיסקאלית, המצב ייהפך מאוד מכוער, אין ספק. קואליציה של לייבור, ליברל דמוקרטים ומפלגות לאומיות עלולה להאיץ קריסה של השווקים". התוצאה הטובה ביותר מבחינת המשקיעים תהיה קואליציה של השמרנים והליברל דמוקרטים עם תוכנית מסודרת לצמצום הגירעון, הוסיף. "השעון מתקתק בשווקים. היום ראינו כיצד בריטניה נהפכה ממעוז בטוח מפני המשבר היווני לאחד השווקים הסובלים מכך".

פיטר ספנסר, יועץ כלכלי ראשי לארנסט אנד יאנג אייטם קלאב, אמר: "מה שדרוש ביום ראשון או שני זו הצהרה שאומרת, אנחנו מאמינים שנוכל לצמצם את הגירעון ביחד ואנחנו נהמר את המוניטין שלנו על כך. אם לא, השווקים לא יעמדו בזה. הם ידפקו ראשים בשני ובשלישי", הוסיף.

הליש"ט עלתה בשעות הבוקר המוקדמות ביום שישי והגיעה לשיא של 1.4935 דולרים, כאשר התוצאות הראשוניות הראו כי השמרנים יזכו בדי מושבים כדי להבטיח רוב. אך כשהתברר שמתימטית אין זה אפשרי, הליש"ט צנחה והגיעה לשפל של 1.4478 דולרים על רקע דיווחים כי גורדון בראון עשוי לנסות ולהרכיב ממשלת קואליציה. הליש"ט נסגרה ביום שישי ב־1.4682 דולרים, ירידה מ־1.4972 דולרים עם סיום המסחר ביום חמישי.

"הליש"ט היא ברומטר המהימן ביותר לגבי הצורך בממשלה עם מנדט ברור", אמר סיימון דריק, אסטרטג בבנק אוף ניו יורק מלון.

תגיות