אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מניה בפינצטה: אובמה מעלה את הרייטינג צילום: גלעד קוולרצ'יק

מניה בפינצטה: אובמה מעלה את הרייטינג

הבדיחות של מנכ"ל קוגנקס לא מפריעות למשקיעים, שרואים את החברה במשקפיים ורודים

11.05.2010, 08:05 | אילון ג'דה

אם ד"ר רוברט שילמן לא היה מייסד את קוגנקס (Nasdaq: CGNX), כנראה שהיה בונה קריירה בהוליווד. אהדתו של שילמן לעולם הבידור ניכרת בדו"ח הכספי של קוגנקס לשנת 2009: עמודי הפתיחה של הדו"ח מוקדשים לתיאור מפורט, אך מפוברק בעליל, של תפקיד שהטיל הנשיא אובמה על שילמן. הבדיחה אף מגובה בכמה תצלומים, פיקטיביים לחלוטין, של שילמן במחיצתו של אובמה ובמסיבות עיתונאים בבית הלבן - לא בדיוק החומר השגרתי שמגישות חברות ציבוריות לבעלי המניות שלהן.

ומהו תפקידו החדש של שילמן? להיות "מפקח ראייה" ארצי (Vision Czar) מטעם הממשל. מה זה "מפקח ראייה"? ובכן, אין בכלל תפקיד כזה בממשל האמריקאי, והמונח הומצא על ידי שילמן כדי להדגים משהו על תחום פעילותה של קוגנקס.

החברה שהקים שילמן עוסקת בייצור מכונות אשר יודעות "לראות" - בתמיכת מחשבים משוכללים שעושים שימוש באלגוריתמים לזיהוי עצמים. המכונות של קוגנקס, אשר מותקנות בדרך כלל במפעלים, יודעות להבחין בין חלקים שונים בקו הייצור ולבחון האם הם נפגמו תוך כדי תהליך. מכונה של קוגנקס תוכל גם לבחון האם בקבוק משקה שעוזב את מתקן המילוי הוא מלא דיו, או להנחות רובוט שאמור לבצע תהליך ייצורי כלשהו.

קוגנקס לא המציאה את הגלגל. פונקציות בקרה והנחיה קיימות במפעלי ייצור מזה שנים רבות, אולם עד לאחרונה הן התבססו בעיקר על יכולות אנושיות. שימוש במכונות של קוגנקס מצמצם מהותית את הצורך בכוח אדם ומפחית תהליכי ייצור, מונע את הבזבוז שבייצור סדרות שלמות של מוצרים פגומים ואת ההפסד הכספי והפסד המוניטין הכרוכים בהחזרות מוצרים מסיביות.

מגוון חברות בענפים תעשייתיים רבים משתמשות במוצרי קוגנקס: מוליכים למחצה, מזון ומשקאות, תרופות, אלקטרוניקה ועוד. בשנת 2009 הסתכמו מכירות החברה בכ־175 מיליון דולר, כשני שלישים מהן נבעו מלקוחות מחוץ לארה"ב. קוגנקס נסחרת בשווי של 820 מיליון דולר אך זו אינה חברה גדולה מאוד. בשיא כוחה, בשנת 2008, הסתכמו מכירותיה בפחות מ־250 מיליון דולר והרווח עמד על 30 מיליון דולר. בין 2006 ל־2008 גדלו מכירותיה בכ־4 מיליון דולר בלבד.

עם זאת, בשנים שלפני כן רשמה קוגנקס שיעורי רווח גבוהים. ב־2006 עמד שיעור הרווח הנקי על יותר מ־16%, וב־2004 הוא הגיע קרוב ל־19%. לחצי השוק והצמצום שחל בהוצאות על מוצרים "קפיטליים" (השקעות בהון) בשנות המשבר הביאו לקיטון בביקוש למוצרי קוגנקס ולשחיקת מרווחי הרווח.

בשנת 2009 נקלעה קוגנקס לסיטואציה לא נעימה: הפסד תפעולי של 13 מיליון דולר. הפסד תפעולי משמעותו, בדרך כלל, גם הפסד בשורה התחתונה, ובשנה זו אכן הפסידה החברה כ־5 מיליון דולר. עם זאת, ההפסדים התרכזו בעיקר במחצית הראשונה של 2009, כאשר ברבעונים השלישי והרביעי שמרה החברה על איזון או רווחיות קטנה.

המפתיע מכל הוא סלחנות השוק לביצועיה הפושרים של החברה. אמנם קשה לאמוד את מכפיל הרווח של החברה בעת זו (כיון שב־2009 היא יצרה הפסד), אולם אם נתבסס על השנה הטובה ביותר בהיסטוריה שלה (2006), מתקבל כי החברה נסחרת במכפיל של יותר מ־20. תמחור זה מעלה את החשש שהמשקיעים בחברת ה"ראייה" רואים את העתיד במשקפיים ורודים מדי.

האמור אינו מהווה המלצה או ו/או תחליף לייעוץ השקעות. הכותב עשוי לפעול מעת לעת בניירות הערך המוזכרים

תגיות