חברי הכנסת מציעים: רפורמה ברישוי, לא בתכנון
חברי הכנסת דנו לראשונה ברפורמה בתכנון ובנייה אותה יזם רה"מ. טוענים: אין כל הצדקה שקבלת היתרי בנייה תיארך זמן ממושך כל כך
בתחילת הדיון ביקש ח"כ מאיר שטרית להשהות את הדיונים עד סיום בדיקת פרשת הולילנד, אולם יו"ר הוועדה דוד אזולאי הסביר כי הדיון יתמקד רק בהצגת החוק ולא יתקיימו הצבעות.
חברי הכנסת תהו כיצד מתחילה הכנסת לדון בחוק, כאשר במקביל ועדת השרים המיוחדת ממשיכה להתכנס ולדון במנגנוני הבקרה ובהערות הציבור לחוק. עמותת אדם טבע ודין שוקלת פנייה לבג"ץ כך שהכנסת לא תדון בהצעת החוק עד לסיום עבודת ועדת השרים.
חברי הכנסת, ביניהם מאיר שטרית, איתן כבל וניצן הורביץ, ציינו שאין כל ספק שיש צורך בכינון רפורמה במערכת הרישוי, שכן אין כל הצדקה שהליך הרישוי, משמע - קבלת היתר בנייה, ייערך זמן ממושך כל כך. לעומת זאת, במערכת התכנון דרושים מנגנוני בקרה שלא קיימים בהצעת החוק החדשה, ולכן יש לעשות הפרדה ברפורמה בין שתי המערכות, טענו חברי הכנסת.
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד שרית דנה ומנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, סנגרו על הרפורמה וציינו כי יש לה חשיבות בתרומה לכלכלה ביצירת הוודאות, לה יש ערך כלכלי גבוה.
לעניין עבודת ועדת השרים אמרה דנה, כי הוועדה דנה בעיקר בנושא הרכב מוסדות התכנון, נושא שזכה לתגובות שליליות בשל חיזוק הוועדות המקומיות המורכבות מחברי מועצה ללא ידע מקצועי בתכנון ובנייה.
לדברי דנה, בשבוע הבא תעביר דנה לוועדה המשותפת את הערות הציבור והנושאים שהועלו במסגרת ישיבות ועדת השרים. ייתכן שאם תחליט ועדת השרים על שינויים, החוק יצטרך לעלות לקריאה ראשונה בשנית.
מערכת תכנון קפדנית
כזכור, הרפורמה בתכנון ובנייה מדברת על חיזוק הוועדות המקומיות על חשבון הוועדות המחוזיות במטרה שכל תוכנית תידון בוועדה אחת בלבד, וכך יצומצמו אפשרויות הערר והתנגדויות, במטרה לזרז את הליכי התכנון.
בתגובה לדברים אמר ח"כ דב חנין, כי "בחוק אמנם יש דברים טובים, אבל המטרה היחידה שעולה מהחוק היא לעודד את היזמות. ישנה הנחה שהמערכת התכנונית היום לא מאפשרת בנייה ופיתוח ואין זה כך.
"הדרך להבטיח בנייה במדינה צפופה", אמר חנין, "היא להקים מערכת תכנון קפדנית ושקולה. עיקרון של תוכנית אחת בוועדה אחת מפרק את כל הבקרה הקיימת"
במסגרת הרפורמה מתכוונת הממשלה לצמצם את האפשרויות לדרוש פיצויים בגין תוכניות בנייה וכן להעלות את הדרישה להיטלי השבחה, כך שערך שווי הקרקע ייאמד בצורה מחמירה יותר.ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, שמאי אסיף, התייחס לקשר בין הרפורמה לפרשת הולילנד ואמר, כי "במשך עשרות שנות פעילותי במקצוע, לא ראיתי שהליכים ביורוקרטיים מונעים שחיתות ובטח שלא מביאים לשיפור בשקיפות, כך שאין קשר".
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה