אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה תקים מתקן לאספקת גז מלאכותי בחצי מיליארד דולר

המדינה תקים מתקן לאספקת גז מלאכותי בחצי מיליארד דולר

שש החברות שנגשו למכרז להקמת מתקן הגז הנוזלי בדרום הארץ עברו לשלב הבא. המתקן יכלול לפי התוכניות כ־16 מיליארד מ"ק גז ועתיד לפעול ב-2013

12.05.2010, 15:13 | ליאור גוטמן

שש החברות שנגשו למכרז להקמת מתקן הגז הנוזלי בדרום עברו לשלב הבא - כך הודיע היום (ד') משרד האוצר. החברות שיתמודדו על הקמת המתקן הן דלק אנרגיה, NYK-SBM LNG Terminal, Hogen LNG AS, חברת הספנות הנורבגית Golar LNG, חברת Excelerate וענקית הגז הטבעי האמריקאית סאותרן יוניון קומפני.

מדובר במתקן לאחסנה ולאספקת גז נוזלי שיכלול לפי התוכניות כ־16 מיליארד מ"ק גז (4 BCM – ל"ג) ועלות הקמתו נאמדת בכ־400–500 מיליון דולר. מסמכי המכרז צפויים להתפרסם ברבעון הרביעי של שנת 2010 כאשר המדינה מתכוונת לבנות ולהפעיל את המתקן כבר ב-2013. את המכרז מנהל אגף החשב הכללי בו חברים בועדת נציגי משרדי האוצר, התשתיות הלאומיות ורשות הגז הטבעי. בראש הוועדה עומד סגן החשב הכללי, גיל שבתאי.

חשיבות הקמת המתקן היא משולשת: הראשונה היא ניתוק התלות בשני ספקי הגז הטבעי הנוכחיים לישראל, "ים תטיס" מחד ו-EMG מאידך, מכיוון שהמתקן יפעל במתכונת של OPEN ACCESS שתאפשר לספקי גז טבעי נוזלי מרחבי העולם להביא את הגז הטבעי לשימוש המשק הישראלי, כך שלמעשה המדינה יוצרת מתחרה שלישי מלאכותי ליצחק תשובה ויוסי מימן, מבעלי "ים תטיס" ו-EMG.

הסיבה השנייה היא קביעת תקרת מחיר מלאכותית לעסקאות הגז הטבעי העתידיות, כך שאף לא אחד משני הספקים לדרוש מחיר גבוה ביחס למחיר שמקובל כיום. הסיבה השלישית להקמת המתקן היא יצירת אלטרנטיבה למקרה של תקלה טכנית במערכת ההזרמה הנוכחית, מצב שעלול להביא להפסקה באספקת הגז ומשם להפסקות חשמל יזומות. כ-45% מתחנות הכוח של חברת החשמל פועלות על בסיס גז טבעי.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בכוונת המדינה לבחון את הקמת המתקן בדרום הארץ במתחם קצא"א. הסיבה: קצא"א פועלת מכוח חוק הזיכיון ואינה כפופה לחוק התכנון והבנייה, מה שיאפשר הקמה מהירה יותר של מתקן מסוג זה. בנוסף, קצא"א מחזיקה ברשותה מערכת קליטת גז קיימת, כך שניתן יהיה לנצל את התשתיות הקיימות. עם זאת, הקמת המתקן אינה וודאית כיוון שגילוי נוסף של מאגרי גז טבעי גדולים מול חופי ישראל ייתר את הצורך בו.

כדי למנוע מצב של חוסר תחרות בענף, הודיעה המדינה למתחרים כי "במטרה להביא לריבוי הגורמים המעורבים במתן שירותים במשק האנרגיה, שוקלת המדינה להטיל מגבלות על בעלי רישיונות (לפי חוק משק הגז הטבעי) או על גורמים אחרים, לעניין הזכות להקים ולהפעיל את מתקן הגז הטבעי הנוזלי נשוא המכרז".

כוונת המדינה היא למנוע מונופול רוחבי בשוק הגז על ידי אחד המתמודדים שעברו את המכרז, כמו במקרה של קבוצת דלק, שמשמשת כבר היום כאחד מזוג ספקי הגז הטבעי באמצעות קידוחי "ים תטיס" הנוכחיים, ואמורה לשמש ספק עיקרי כבר ב-2102 באמצעות הגז שיופק מקידוחי "תמר" ו"דלית" .

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
חול בעיניים
בכתבה "נגמר להם הצינור" בקישור: http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3404411,00.html מצויין שלפי תשובה יש לו כוונות למכור גז לחול. לכאורה מדברים על מתקן לייבוא גז. בסופו של דבר ישראל תייצא גז. משאב ציבורי יניב שוב הכנסה למעטים. על חשבון השטחים הפתוחים שמעוניינים לגזול בחוף דור. על חשבון הסביבה והביטחון של כולנו.
עמיעד , כרם מהר"ל  |  16.05.10
3.
המתקן לעולם לא יהיה מיותר
לגז טבעי מספר בעיות הנובעות מנפחו הגדול, בראש וראשונה אחסנה. אתה לא יכול להפעיל מדינה שלמה על גז טבעי כאשר חבלה בצינור או ב PRMS תעמיד את כל מערכת ייצור החשמל. אחסון וייבוא הם תנאי הכרחי לקיום המערכת. אלה אפשריים רק כאשר הגז, בלחץ גבוה, הופך לנוזל, בנפח קטן יותר. ואז אפשר לאחסן או להוביל במיכליות. העניין של שמירת מחיר, מתחרים וכו' הוא משני, ביי פרודקט.
אחד מפרוייקט הגז  |  13.05.10